Openingstijden

Onze winkel en administratie houden de onderstaande openingstijden aan. Het kàn voorkomen, vooral tijdens de drukke zomermaanden, dat de spring- en vliegactiviteiten nog een uurtje doorgaan nadat de winkel en administratie gesloten zijn. Dit is dan afhankelijk van het weer, of de verkeerstoren van het vliegveld bemand is en van de drukte.

Zomerperiode

Onze zomerperiode loopt van April tot en met Oktober.

Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Zondag:

09:20 – 17:00 *
09:20 – 17:00
09:20 – 17:00
09:20 – 17:00
09:20 – 17:00
08:20 – 17:00
09:20 – 17:00 *

Cursisten die de AFF, TJE of FJC opleiding volgen worden ’s ochtends voor de officieële openingtijden verwacht. Cursisten kunnen dan al wel gewoon naar binnen bij de winkel / balie.

Winterperiode

Ons winterseizoen loopt van November tot en met Maart.

Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Zondag:

Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten

* In de winterperiode (29 oktober 2023 t/m 7 april 2024) is ons kantoor geopend op weekdagen.

 


.

In de buurt? Kom vooral langs!

Het is altijd leuk om even bij ons te komen kijken, ongeacht de tijd van het jaar of het tijdstip. Buiten zie je de para’s voor de deur landen en de rondvlucht toestellen af- en aan vliegen. En in de winkel is het altijd gezellig en is er veel te bekijken. En wie weet overtuig je jezelf om zelf de lucht in te gaan. Je weet maar nooit..

Adres- en bedrijfsgegevens

adres gegevens

Paracentrum Texel BV
Postweg 128
1795 JS De Cocksdorp, Texel

Tel: 0222 311464
Fax:0222 311414

info@paracentrumtexel.nl

Bedrijfs gegevens

Rabobank 3625.30.947
IBAN: NL33RABO 0362530947
Swift/Bic: RABO NL 2 U

KvK Alkmaar: 37052638
BTW: NL004078883B01

routebeschrijving

met de auto

In Den Helder neem je de boot naar Texel. Je rijdt je auto de veerboot op en vaart in circa 20 minuten naar het eiland. Je hoeft de boot niet te reserveren.

Als je van de boot af komt, rijd je richting Den Burg. Bij de tweede rotonde (afslag 10) ga je rechtsaf richting De Cocksdorp.

Vanaf hier wordt het vliegveld aangegeven en zie je het Paracentrum vanzelf aan je rechterhand.

Google maps
met het openbaar vervoer

Je kunt ook je auto in Den Helder parkeren en te voet de oversteek maken. Dan maak je op Texel gebruik van het openbaar vervoer.

De grote bussen van Connexxion (lijn 28 en 828) rijden via een vaste route naar Den Burg en De Koog. Om naar het Paracentrum te raken moet je gebruikmaken van een kleine Texelhopperbus. Als je van de veerboot afloopt dan staan deze Texelhoppers  aan de rechterzijde klaar.

De kleine busjes moet je minimaal een uur voor vertrek van het busje reserveren. Dit kan via de telefoon 0222-784000 of via texelhopper.nl. Op die website kun je ook je kaartjes digitaal bestellen.

durf jij mee naar 13000 voet ?

Contactformulier

Stuur een bericht

Je kunt ons een bericht sturen door het contactformulier in te vullen.

Houd er a.u.b. wel rekening mee dat we soms èrg veel emails krijgen en we er soms even over kunnen doen om te antwoorden. We proberen elke email binnen 3 werkdagen te beantwoorden.

Kijk dus vooral of je vraag niet beantwoord is bij de veel gestelde vragen onder aan deze pagina of op de speciale veel gestelde vragen pagina waar alle vragen en antwoorden verzameld zijn.

veel gestelde vragen














    Veel gestelde vragen

    De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

    Algemeen

    • Wat is het maximum gewicht voor een tandem skydive?

      Tot en met 100 kg. zijn er bij Paracentrum Texel geen gewicht beperkingen voor het maken van een tandem parachutesprong. En mensen die zwaarder dan 100 kilo zijn -maar niet zwaarder dan 115 kilo- kunnen vaak ook springen. We meten het gewicht overigens inclusief kleding en schoenen (omdat je daarin ook springt).

      Het parachute springen met mensen tussen de 100 kg. en 115 kg. lukt echter niet altijd. De omstandigheden moeten dan wel optimaal zijn en je lichaam moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

      • Het moet op de springdag precies goed waaien. Niet te hard, niet te zacht en niet uit een bepaalde windrichting.
      • De springer moet genoeg spiermassa in zijn of haar benen hebben. Bij mensen met grote bovenbenen met weinig spieren kan het erg zeer doen om in het harnas te hangen.
      • De spinger moet (net als alle andere springers) gedurende 10 seconden zijn of haar benen op kunnen tillen tot een hoek van 90 graden. Dit om veilig te kunnen landen.
      • Op de springdag moet er een instructeur  aanwezig zijn die de extra fysieke belasting met zich mee brengt aan- wil en kan.

      Je kunt als je denkt aan bovenstaande fysieke eisen te voldoen kun je dus gewoon een boeking maken!

      LET OP:
      Weet dan wel dat er echt een redelijke kans bestaat dat je sprong toch niet door kan gaan. Bijvoorbeeld als de weer omstandigheden het niet toelaten. 

      In dat geval kun je het op een ander moment nog eens proberen òf een refund krijgen. Geen garantie dus dat het lukt… maar wel een heel goede kans!

      MEER INFO:
      We hebben een heel artikel geschreven over dit onderwerp: die vind je hier: www.paracentrumtexel.nl/parachutespringen-skydiven-zwaarder-dan-100-kilo

    • Kan ik een bril of contact lezen dragen tijdens parachutespringen ?

      Ja dat kan! Een aantal van onze parachute springers en tandem instructeurs bij Paracentrum Texel dragen zelf ook lenzen of een bril. Als je een tandem skydive bij ons maakt dan voorziet je instructeur je in het vliegtuig namelijk van een speciale springbril (een z.g.n. goggle). Als je contact lenzen draagt (harde of zachte maakt geen verschil) dan blijven die in principe gewoon zitten, ook tijdens de vrije val. 

      Voor bril dragers hebben we extra grote springbrillen; die passen over je bril heen.

      LET OP:
      Het kan in theorie wel voorkomen dat de springbril losraakt; in dat scenario ben je een bril of  contactlenzen waarschijnlijk wel kwijt. 
      Het dragen van een bril of lenzen is dus wel op eigen risico.

      Praktisch gezien komt het eigenlijk nooit voor dat iemand een bril of lens verliest tijdens het parachutespringen maar we kunnen het helaas niet garanderen. 

      MEER INFO:
      We hebben een speciaal artikel over deze vraag geschreven: www.paracentrumtexel.nl/kun-je-skydiven-met-een-bril-of-met-lenzen

    • Kun je parachute springen als je hoogtevrees hebt?

      Hoogtevrees wordt vaak genoemd als reden om niet te hoeven of willen parachutespringen, maar deze vlieger gaat gelukkig niet op!

      Doordat je geen contact met de grond hebt en je referentiekader door de hoogte anders is, heb je tijdens de vlucht omhoog en tijdens de skydive geen last van hoogtevrees.

      Dus (tandem) parachute springen is de ultieme mogelijkheid om ook eens iets stoers in de lucht te doen zélfs als je hoogtevrees hebt!

    • Met welke weer kun je parachute springen?

      Om veilig te kunnen (tandem) parachutespringen zijn bepaalde weer condities nodig. Kort gezegd: het mag niet te hard waaien (duimregel: net iets minder hard dan de parachute voorwaarts vliegt) en er mogen niet te veel wolken zijn (vooral niet relatief laag bij de grond).

      De beperkende voorwaarden voor het maken van een tandem parachute sprong zijn overigens wel anders dan voor leerlingen die hun eerste sprong(en) maken. Voor leerlingen gelden andere maximale waarden, afhankelijk van in welke fase van de opleiding de leerling zich bevindt. Leerlingen springen met minder wind dan (extreem) ervaren tandem instructeurs.

      Mocht je twijfelen of het weer goed genoeg is om een Tandemskydive te maken, bel Paracentrum Texel dan op +31 (0)222311464.

    • Is (tandem) parachutespringen gevaarlijk?

      Het maken van een Tandem parachute sprong, ook wel Tandemskydive genoemd, is niet gevaarlijk. De autorit naar het vliegveld is vele malen gevaarlijker.

    • Wat is de mooiste tijd van het jaar om te parachutespringen?

      Er is niet echt een mooiste tijd om te parachutespringen. Een parachutesprong (ook wel: skydive) is een onvergetelijke ervaring en altijd weer anders.

      Je kunt springen met een strak blauwe hemel en 20 graden, maar ook met -5 graden boven een besneeuwd Texel. Soms hangen er velden met hoge wolkentorens boven de Noordzee, dan weer schijnt de opkomende zon van onderen tegen een dun laagje hoge sluierbewolking. Het is maar net wat je mooi vindt.

      Wel is in het zomerseizoen de temperatuur op hoogte iets aangenamer (al merken de meeste mensen die voor het eerst een (tandem) parachutesprong maken daar niet zoveel van).

    • Heb je een medische verklaring nodig voor een Tandem skydive?

      Nee, niet voor een Tandem parachutesprong.

      Een medische verklaring is alleen nodig voor springers die zelfstandig (dus zonder dat ze aan een instructeur vast zitten) een parachutesprong maken totdat ze hun B-brevet hebben behaald.

      MEER INFO:
      Lees meer over onze opleidingen op deze pagina: www.paracentrumtexel.nl/leren-parachutespringen

    • Is Paracentrum Texel aangesloten bij een landelijke branche organisatie?

      Paracentrum Texel is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

      Al onze instructeurs en valschermtechnici beschikken over bevoegdheden en diploma’s die door de KNVvL zijn afgegeven. De meeste instructeurs beschikken bovendien ook over licenties van buitenlandse organisaties zoals de Amerikaanse USPA.

      Onze Dropzones –Paracentrum Texel is onderdeel van een groep van (luchtvaart)bedrijven waaronder ook Skydive Zeeland, Skydive Ameland en Tessel Air toe behoren- zijn in Nederland als enige voorzien van alle licenties om legaal commerciële parachutesprongen uit te voeren,.

      Wij beschikken dan ook over de cruciale (en verplichte) part SPO erkenning. Daaruit blijkt onder andere dat we veilig en professioneel werken.

    • Wat voor weer wordt het op mijn parachute spring dag?

      Dat is altijd een heel erg lastige vraag. Precies het weer voorspellen is simpelweg nog niet heel goed mogelijk. Vooral niet als we verder dan een paar dagen vooruit proberen te kijken.

      Gelukkig hebben we wél vaak een aardig goed idee van wat we ongeveer kunnen verwachten. Daarvoor maken we gebruik van dezelfde informatie bronnen als veel mensen die niet vliegen en/of springen. Zie de links hieronder om die websites zelf te openen.

      Als je ons belt met de vraag hoe het weer zal zijn dan kijken we zelf ook naar deze websites.

      Omdat Paracentrum Texel natuurlijk op een eiland is gevestigd is het weer vaak wat extra lastig te bepalen. Op de Waddeneilanden kan het weer heel snel omslaan en daardoor extra lastig te voorspellen zijn.

      Een dag van te voren is aan het einde van de middag vaak redelijk goed in te schatten of we de volgende dag kunnen springen. Maar echt zeker weten doen we het pas net voordat we het vliegtuig in stappen.

      Windfinder.com  |  Buienradar.nl  |  Yr.no

    • Mag mijn hond mee het terrein op?
      Honden zijn op het terrein van Paracentrum Texel en Tessel Air van harte welkom. Er zijn drinkwater bakken aanwezig voor op warme dagen. Een paar voor de hand liggende huisregels:
      • De hond moet altijd aangelijnd zijn (geen uitzonderingen)
      • De hond moet altijd onder directe begeleiding van een baasje zijn (iemand moet de riem altijd vasthouden).
      • Eventuele ongelukjes moet je zelf opruimen

    Locatie

    • Wat is het adres van Paracentrum Texel?

      Paracentrum Texel BV
      Postweg 128
      1795 JS De Cocksdorp, Texel

      Tel: +31(0) 222 311464
      Fax:+31(0)222 311414

      info@paracentrumtexel.nl

    • Hoe kom ik op Texel?

      De boot vertrekt vanaf half acht elk uur op het halve uur, dus om 7:30, 8:30, 9:30, 10:30 etc.

      In het hoogseizoen en in de weekenden zijn er extra afvaarten op het hele uur. Voor meer informatie zie www.teso.nl.

    • Hoe kom ik vanaf de boot naar de dropzone?

      Met de auto:

      In Den Helder neem je de boot naar Texel. Je rijdt je auto de veerboot op en vaart in circa 20 minuten naar het eiland. Je hoeft de boot niet te reserveren.

      Als je van de boot af komt, rijd je richting Den Burg. Bij de tweede rotonde (afslag 10) ga je rechtsaf richting De Cocksdorp.

      Vanaf hier wordt het vliegveld aangegeven en zie je het Paracentrum vanzelf aan je rechterhand.

       

      Met het openbaar vervoer:

      Je kunt ook je auto in Den Helder parkeren en te voet de oversteek maken. Dan maak je op Texel gebruik van het openbaar vervoer. 

      De grote bussen van Connexxion (lijn 28 en 828) rijden via een vaste route naar Den Burg en De Koog. Om naar het Paracentrum te raken moet je gebruikmaken van een kleine Texelhopperbus. Als je van de veerboot afloopt dan staan deze Texelhoppers  aan de rechterzijde klaar.

      De kleine busjes moet je minimaal een uur voor vertrek van het busje reserveren. Dit kan via de telefoon 0222-784 000 of via texelhopper.nl. Op die website kun je ook je kaartjes digitaal bestellen.

    • Wat kan ik op het vliegveld nog meer doen?

      Op 'Texel International Airport' is van alles te zien en te beleven.

      TesselAir

       

      Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel

       

      Restaurant De Vlijt

      • Ontbijt, lunch, koffie en gebak, snacks
      • Groot buiten en binnen -terras
      • Elektrisch oplaadpunt voor fietsen
      • Groot springkussen voor kinderen
      • www.devlijttexel.nl

       

      Hotel De Vlijt Texel

       

      Zweefvliegclub Texel

    • Welke accommodatie raden jullie aan?

      Op Texel zijn 7 dorpen en een groot buitengebied met vele overnachtingsmogelijkheden voor elk budget. Het vliegveld is altijd in de buurt, dus kies een accommodatie waar het leuk vertoeven is en kom op de afgesproken dag naar het Paracentrum voor de sprong.

      VVV Texel kan het best informatie geven over de beschikbaarheid.

      Op het vliegveld is ook een hotel gevestigd: De Vlijt. Dichterbij kan natuurlijk niet.

      Aan onze cursisten raden we Hotel de Kievit aan, "The home of the skydivers". 

      Ook Eilandhotel...

    • Kan ik bij en vliegveld een fiets of auto huren?

      Het restaurant verhuurt ook fietsen. Auto's niet.

    • Kan ik mijn electrische fiets of auto opladen bij het vliegveld?

      Je kunt bij het restaurant een elektrische fiets opladen. Auto's (nog) niet.

    Tandem sprong

    • Wat is de minimale leeftijd voor het maken van een Tandem Parachutesprong?

      Er is geen echte ‘harde’ leeftijdgrens voor het maken van een Tandem parachutesprong bij Paracentrum Texel. We hanteren de volgende criteria om te bepalen of we met iemand kunnen- en willen springen:

      Voor de minimale leeftijd:

      • Past de springer fysiek goed in het kinder harnas?
      • Weet de springer wat een Tandemsprong precies is?
      • Wil de springer écht zelf springen?
      • Is een ouder/ gezaghebbende aanwezig om de eigen risico verklaring te ondertekenen? *

      Als grove duimregel kun je er vanuit gaan dat je ongeveer zes jaar tot acht oud moet zijn om te kunnen springen.

      * Als je minderjarig bent zul je een van je ouders (of iemand anders die ouderlijk gezag over je heeft) mee moeten nemen. Dit om toestemming te geven aan ons om je mee te nemen tijdens een Tandemskydive (door ondertekening van het toestemming formulier minderjarigen) én om voor jou de “eigen risico verklaring” (ook wel waiver genoemd) te tekenen.

      Het toestemming-formulier voor minderjarige springers vind je hier: www.paracentrumtexel.nl/minderjarige-verklaring

    • Van hoe hoog spring je met een Tandem Skydive?

      Bij Paracentrum Texel kun je voor het maken van een Tandem Parachutesprong (skydive) kiezen uit 3 verschillende hoogtes: 7000′, 9000′ en 13000′.

      7000′ (voet)

      • Low Altitude Tandem Skydive
      • Vrije val van +/- 10 seconden
      • Vrije val van 7000′ tot 5000′
      • Parachutevlucht vanaf 5000′
      • 7000′ = 2133 meter
      • Goedkoopste optie

      9000′ (voet)

      • Standaard Tandem Skydive
      • Vrije val van +/- 30 seconden
      • Vrije val van 9000′ tot 5000′
      • Parachutevlucht vanaf 5000′
      • 7000′ = 2743 meter

      13000′ (voet)

      • Extreme Tandem Skydive
      • Vrije val van +/- 60 seconden
      • Vrije val van 13000′ tot 5000′
      • Parachutevlucht vanaf 5000′
      • 13000′ = 3962 meter
      • Hoger kan/ mag alleen met zuurstof maskers
    • Hoe lang duurt de vrije val bij tandem parachutespringen?

      De vrije val duur hangt af van de afspringhoogte. Bij Paracentrum Texel kun je voor het maken van een Tandem Parachutesprong (skydive) kiezen uit 3 verschillende hoogtes: 7000′, 9000′ en 13000′.

      Wanneer je de Low Altitude tandemsprong maakt dat duurt de vrije val circa 10 seconden, bij de standaard tandemsprong van 9.000 voet dan is de vrije val tijd circa 30 seconden, bij een sprong vanaf 13.000 voet verdubbeld de vrije val tijd naar 60 (!) seconden.

      7000′ (voet)

      • Low Altitude Tandem Skydive
      • Vrije val van +/- 10 seconden
      • Vrije val van 7000′ tot 5000′
      • Parachutevlucht vanaf 5000′
      • 7000′ = 2133 meter
      • Goedkoopste optie

      9000′ (voet)

      • Standaard Tandem Skydive
      • Vrije val van +/- 30 seconden
      • Vrije val van 9000′ tot 5000′
      • Parachutevlucht vanaf 5000′
      • 9000′ = 2743 meter

      13000′ (voet)

      • Extreme Tandem Skydive
      • Vrije val van +/- 60 seconden
      • Vrije val van 13000′ tot 5000′
      • Parachutevlucht vanaf 5000′
      • 13000′ = 3962 meter
      • Hoger kan/ mag alleen met zuurstof maskers
    • Mag je zelf de parachute sturen bij het tandem skydiven?

      Jazeker! In overleg met de instructeur is het bijna altijd mogelijk de parachute zelf te besturen. Als je instructeur het je niet zelf aanbiedt: vraag er dan om (vinden wij ook leuk!).

    • Wat is maximale leeftijd voor het maken van een tandem skydive?

      Er is geen echte ‘harde’ leeftijdgrens voor het maken van een Tandem parachutesprong bij Paracentrum Texel. 

      Voor de maximale leeftijd:

      • Kan de springer zijn/haar benen goed omhoog houden voor de landing ?
      • Kan de springer tegen een (klein) stootje?

      Als grove duimregel kun je er vanuit gaan dat je kunt springen tot aan het moment dat je een rollator nodig hebt om zelfstandig te kunnen lopen.

      Bij twijfel (over gezondheids redenen) of je een tandem skydive kunt maken; raadpleeg je eigen (huis)arts.

    • Wat moet ik meenemen om te tandem parachutespringen?

      Als je 18 jaar of ouder bent: helemaal niets (behalve misschien familie, vrienden, een goed humeur en mooi weer).

      Als je minderjarig bent zul je een van je ouders (of iemand anders die ouderlijk gezag over je heeft) mee moeten nemen. Dit om toestemming te geven aan ons om je mee te nemen tijdens een Tandemskydive en om voor jou de "eigen risico verklaring" (ook wel waiver genoemd) te tekenen.

      Het toestemming-formulier voor minderjarige springers vind je hier: www.paracentrumtexel.nl/minderjarige-verklaring

    • Waar laat ik mijn spullen als ik aan het parachute springen ben?

      Tandem passagiers kunnen bij Paracentrum Texel gebruik maken van kluisjes. Je kunt bij deze kluisjes zelf een pincode instellen waarmee je het kluisje na je sprong weer kunt openen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het eventueel verliezen van een sleutel.

    • Kun je wel ademen in vrije val bij het parachutespringen?

      Je kunt gewoon ademen bij het (tandem) parachutespringen. Al komt het af en toe wel eens voor dat mensen tijdens de vrije val ervaren dat ademen lastiger gaat. Dit kan onder andere door de spanning komen.

      Alleen als je een speciale High Altitude sprong maakt is de lucht te ijl (te weinig zuurstof) om normaal te ademen. Bij dat soort sprongen worden speciale zuurstof maskers gedragen. Eigenlijk worden dit soort sprongen alleen door militairen met speciale training gemaakt of tijdens (stunt) opnames voor film en t.v.

    • Is de lucht niet heel koud als je gaat parachutespringen?

      De atmosfeer / lucht wordt elke duizend voet boven zeeniveau gemiddeld 2 graden Celcius kouder. Het is op de afspring hoogte dan ook zo'n 15 tot 20 graden Celsius kouder dan op de grond.

      Deze koude lucht voel je pas als de deur van het vliegtuig open is. Dus op de afspringhoogte.

      En als de deur eenmaal opengaat maken de meeste mensen zich drukker over andere dingen dan over de temperatuur..

    • Hoe snel val je als je parachute springt ?

      Bij het maken van een (tandem) skydive ervaar je eerst de vrije val voordat je parachute opent. Nadat je je eindsnelheid hebt bereikt (terminal velocity) is je val snelheid ongeveer 180 tot 220 km/uur

      Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken? Bekijk dan dit Youtube filmpje waar alles goed in wordt uitgelegd: www.youtube.com/watch?v=pr78Db9qqeI.

    • Ga je omhoog als de tandem parachute open gaat?

      Nee. Dit lijkt op de videobeelden wel zo te zijn, maar dat komt omdat de videoman tijdens de opening van de tandem door blijft vallen.

      Relatief ten opzichte van de videoman gaat de tandem dus naar boven het beeld uit. In werkelijkheid gaat de tandem nog steeds met zo'n 15km/uur naar beneden.

    • Hoe lang duurt het vliegen onder de parachute?

      Je vliegt zo’n 4 tot 5 minuten onder de parachute als je een tandem skydive maakt. De parachute opent op circa 5000 ft (1524 meter) en daarna vliegt je tandem instructeur je naar het landingsgebied. Bij Paracentrum Texel landen we voor de hangaar bij het toeschouwers gedeelte.

    • Hoe hard of zacht is de landing bij Tandem parachute springen?

      De parachute wordt bij de landing 'afgeremd' (flare) waardoor de landing bijna altijd erg zacht is. Het is wel van belang dat je tandem passagier goed (hoek van 90 graden) zijn/ haar benen optilt bij de landing.

    • Wat voor opleiding en ervaring hebben de instructeurs / Tandemmasters?

      Voordat een springer mag deelnemen aan de Tandem master, ook wel Tandem instructeur -opleiding moet deze minimaal 1000 (!) parachute sprongen hebben gemaakt.

      Dat is echter pas het begin. Eerst zal een springer de opleiding tot Hulp Instructeur (HI) moeten volgen en daarna de opleiding tot Tandem Instructeur (TI). Je kunt je voorstellen dat dit pittige opleidingen zijn.

      Het aantal sprongen van de Tandemmasters / Tandeminstructeurs van Paracentrum Texel varieert tussen de 5.000 en 20.000 sprongen.

    • Wat voor kleren en schoenen moet je dragen bij het tandem skydive ?

      Kleding waarin je je normaal kunt bewegen is prima om een (tandem) skydive in te maken. Jurken en rokken zijn wel iets minder praktisch. Je springt bij Paracentrum Texel (sinds de Corona maatregelen) niet meer in een jumpsuit maar in je eigen kleren.

      Dezelfde denkwijze gaat ook voor je schoeisel. Schoenen waar je je normaal in kunt bewegen zijn dus goed. Stiletto hakken, spitzen en badslippers zijn minder geschikt. Sportieve schoenen met een platte zool voldoen prima om mee te parachutespringen.

    • Moet ik een cursus volgen als ik een tandemsprong wil maken?

      Nee, je hoeft niet eerst een opleiding of cursus te volgen voor een Tandem parachutesprong (dit is alleen nodig voor opleiding sprongen zoals FJC en AFF). Je krijgt van ons enkel een korte en eenvoudige instructie. Dit heeft twee redenen:

      1. zodat je weet wat je precies te wachten staat
      2. zodat je goed begrijpt wat we tijdens de vlucht en tijdens de sprong van je verwachten