maak een zelfstandige parachutesprong

Tijdens de First Jump Course leer je in twee dagen tijd hoe je zelfstandig uit een vliegtuig kunt springen en hoe je daarna hangend aan een parachute veilig de grond weer bereikt. Een fantastische introductie tot het parachute springen!

De parachute sprong is een zogenaamde ’staticline‘ sprong waarbij de parachute zich meteen na het verlaten van het vliegtuig automatisch opent. Bij een staticline sprong komt dan ook geen vrije val kijken. De parachute is matrasvormig en is uitstekend te sturen. 

Paracentrum Texel heeft alles om je sprong tot een succes te maken. De mooiste locatie van Nederland en de gezelligste en meest professionele instructeurs die leven van en voor het springen.

Signup: English FJC course Signup: Dutch FJC course
medische verklaring

’s werelds meest moderne staticline opleiding

Onze Staticline opleiding bestaat uit 3 onderdelen, waarbij je de eerste stap meteen na aanmelding kunt starten: de online groundschool. Tijdens de opleiding op het Paracentrum besteed je nog een volle dag aan de theorie en dan ga je de dag erna de lucht in!

1
online groundschool

Meteen nadat je op deze website je hebt ingeschreven voor de First Jump Course ontvang je een kortingscode waarmee je op onlinegroundschool.nl met de digitale voorbereiding kunt beginnen.

De eerste dag van de opleiding besteden we aan de theorie en aan de verschillende grondoefeningen. Het zijn veel nieuwe concepten, hier toont de online groundschool zijn waarde.

Op de tweede dag van de opleiding beginnen we met een praktijk examen (de harnastest), als je slaagt dan gaan we de lucht in!

Je maakt dan zelfstandig de afsprong en vliegt solo onder de parachute veilig naar het landingsgebied.

Hoe gaat het in zijn werk?

online starten

Dag 0: ONLINE GROUNDSCHOOL

GOEDE VOORBEREIDING = HET HALVE WERK:

Deze online groundschool is de ideale voorbereiding op de opleiding. De Skydive Academy is wereldwijd de enige in z’n soort.

In de online leeromgeving wordt circa 80% van de theorie al behandeld. Je instructeur monitort de dagen voor de opleiding start je voortgang.

Op het moment dat je als leerling de praktijk opleiding start ben je al bekend met de basis begrippen en kun je de puntjes op de i zetten van de al behandelde lesstof én de laatste theorie nog effectief opnemen.

Zo verspreiden we de workload van het opnemen van alle kennis over meerdere dagen waardoor je gemakkelijker en beter de informatie opneemt. Wel zo veilig.

Na de opleiding blijft de informatie beschikbaar als digitaal naslagwerk.

online leeromgeving en naslagwerk

Paracentrum Texel is zover we weten de enige parachutisten school ter wereld die haar leerlingen een distance learning oplossing biedt. Dit als toevoeging op het reguliere lesprogramma.

De lessen blijven na de opleiding beschikbaar als digitaal naslagwerk. Bekijk hier vast een les die de indeling van het vliegveld behandelt.

Ground school

Dag 1: theorie

ADMINISTRATIE:

Zondag om 09:00 wordt je verwacht bij de inschrijfbalie van het Paracentrum. Daar vullen we samen het een en ander aan papierwerk in en overhandig je je medische verklaring en je pasfoto. Zorg dat je op tijd bent want om 09:30 begint je grondopleiding!

Groundschool:

Voordat we de lucht in kunnen valt er heel wat te leren. Je leert over de uitrusting, over de verschillende procedures, wat te doen bij uitzonderingen, hoe je de parachute bestuurt en natuurlijk hoe je veilig weer landt. 

Het is veel stof maar onze ervaren instructeurs weten de kennis op een prettige en voor iedereen begrijpelijke manier over te brengen. Bij de grondopleiding wordt rekening gehouden met ieders leertempo, ervaring en lichamelijke conditie.

Maak de sprong van je leven, je zult hem nooit vergeten..
reserveer nu meteen

harnastest

safety first

THEORIE EXAMEN

Voordat we je mee de lucht in willen -en mogen nemen moet je slagen voor je ‚harnastest‘. Een instructeur neemt verschillende scenario’s met je door en controleert of je precies weet hoe je in elke situatie moet handelen.

Zo weten we zeker dat de nood procedures goed in je hoofd zitten en je juist zult handelen in het geval dat nodig zou zijn. 

de lucht in !

dag 2: praktijk

EEN SPRONG IN HET DIEPE

Nadat je geslaagd bent voor je harnastest gaan we als het weer het toelaat meteen de lucht in.

In het vliegtuig wordt de statische lijn (het trekkoord) van je parachute aan het vliegtuig bevestigd. Kort daarna stijgen we op en binnen een paar minuten arriveer je al op afspring hoogte. Daar doet de instructeur de deur van het vliegtuig open en controleert deze of we op precies de juiste plek boven het vliegveld vliegen.

Als je ergens tijdens de cursus al een kriebeltje in je buik zou kunnen krijgen dan is dat meestal op dit moment. Veel tijd om daarbij stil te staan heb je niet, want het is tijd om uit te stappen! De cursisten schuiven naar de deur en zwaaien hun benen naar buiten voordat ze afspringen. 

Als je uit het vliegtuig springt trekt de statische lijn -die bij het instappen aan het vliegtuig werd bevestigd- je parachute open.

de first jump vanuit springer perspectief

Bekijk wat je ziet als je voor de eerste keer zelfstandig uit een vliegtuig springt.

geland!

de sprong van je leven

het is je gelukt!

Je bent zojuist succesvol uit een vliegtuig gesprongen en je hebt zelfstandig de parachute veilig naar de grond gevlogen. Dat kan niet iedereen je navertellen!

Je hebt nu je eerste static-line spong gemaakt, de ideale uitgangspositie om meteen verder te gaan in de parachutespring sport.

HOE VERDER?
Wat het parachutespringen betreft heb je twee keuzen. De eerste is om je static-line brevet te behalen door nog vier static-line sprongen te maken.

Tijdens deze sprongen wordt je steeds vertrouwder met de exit uit het vliegtuig, het vliegen van de parachute en natuurlijk het landen. Als je daarna verder gaat met de AFF opleiding is alleen het vrije val gedeelte nog nieuw voor je want vanaf het moment dat de parachute geopend is bevind je je dan op bekend terrein.

De andere route is door meteen door te gaan naar de AFF opleiding om daar het vrije val gedeelte te leren. Met deze opleiding wordt je een echte sport parachutist die tot wel 60 seconden wacht met het openen van zijn parachute nadat het vliegtuig verlaten is.

 

FJC opleiding prijzen

de mooiste 2 daagse cursus die er is

Twee dagen Texel en alleen maar leuke dingen doen. Afgesloten met een zelfstandige sprong uit een vliegtuig waarbij je alleen je eigen parachute veilig terug naar de grond weet te vliegen. Dat is de essentie van de First Jump Course.

En wie weet ontdek je, zoals al velen die je voorgingen, dat parachutespringen een fantastische hobby en sport is. Je kunt dan zo doorstromen en een echte zelfstandig springende skydiver worden.

We laten je graag Texel van haar mooiste kant zien en verwelkomen je graag op het Paracentrum!

vervolg sprong
€ 49,-
Losse static line sprong voor First Jump Course geslaagden. Exclusief eenmalig jaarlidmaatschap KNVvL -in verband met WA verzekering- á €45,-.
Briefing en instructie
Static-line sprong van 5000 ft
Materiaal huur
Vouwen van parachute

Voorwaarden voor deelname

Als je deze opleiding wilt volgen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Minimale leeftijd
  Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. Als je nog geen 18 jaar oud bent dan hebben we een ondertekende verklaring van je beide ouders nodig. Download hier het toestemming voor minderjarigen formulier.
   
 • Maximale leeftijd
  Je kunt aan deze opleiding starten als je niet ouder bent dan 55 jaar.
    
 • Maximaal gewicht
  Je mag inclusief kleding en schoeisel niet zwaarder zijn dan 100 kg. Als je hier net iets overheen zit, neem dan contact met ons op.
   
 • Pasfoto
  We hebben je pasfoto nodig op het moment van inschrijven op de eerste cursusdag.
   
 • Medische verklaring
  Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, SLC of TJE cursus).
   
  Let op:
  De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat). Download hier de medische verklaring.

checklist

Bij deze een overzicht van zaken om zo snel mogelijk te regelen:

 1. AANMELDEN VOOR DE OPLEIDING
  Het ligt voor de hand, maar de eerste stap is het aanmelden voor de opleiding zelf.
   
 2. VERBLIJF OP TEXEL
  De plaatselijke VVV heeft een overzicht van alle accomodaties op Texel. Wees er snel bij, op Texel worden accomodaties relatief lang van te voren geboekt. 
   
 3. MEDISCHE VERKLARING
  Zorg dat je zo snel mogelijk je medische verklaring verkrijgt. Veel huisartsen willen de verklaring zo voor hun patiënten invullen. Download hier het document dat je huisarts kan invullen (medische verklaring parachutespringen).
   
  Houdt er rekening mee dat je op tijd de medische verklaring in huis hebt: zonder medische verklaring kun je niet mee de lucht in.

   
  KEURINGS ARTSEN
  Wil je huisarts de verklaring niet invullen? Geen probleem. We werken samen met twee artsen die specifiek (online) parachutisten keuringen aanbieden. Ze zijn beiden even prettig om mee te werken:
  www.castelijns-medical.nl  en  www.skydive-medical.nl

 4. PASFOTO
  Mocht je niet een recente pasfoto beschikbaar hebben vergeet die dan niet te laten maken voordat je naar Texel afreist te laten maken. 

 5. KLEDING & SCHOEISEL
  Bij het inpakken van je reistas of koffer hoef je geen bijzondere kleding of schoenen mee te nemen. Kleding waar je vrij in kunt bewegen, bijvoorbeeld als je zou gaan hardlopen, is prima. Hetzelfde geldt voor schoenen. Simpele sneakers zijn bijvoorbeeld perfect geschikt. Zolang er maar geen uitstekende haakjes aanzitten (ouderwetse leger schoenen) en ze niet open zijn (slippers).
   
 6. WAIVER TEKENEN
  Na je aanmelding via de website heb je een email ontvangen met daarin een link naar een 'waiver' dan wel naar een 'eigen risico verklaring'. We willen graag dat je deze voor aankomst al gelezen en ondertekend hebt.
   
 7. AKKOORD VERKLARING MINDERJARIGEN
  Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent hebben we een getekende verklaring van je beide ouders nodig dat je de opleiding mag volgen. Niet vergeten mee te nemen dus.

Veel gestelde vragen

De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

Ausbildungen allgemein

Nein. Wir bieten alle verfügbaren Kurse auf Niederländisch und den First Jump Course sowie das Military Square Training (beides Static Line Kurse) einmal im Monat auch in englischer Sprache an. Wenn du gut genug Englisch sprichst, kannst du natürlich an einem der englischsprachigen Kurse teilnehmen.
Der AFF-Kurs (Accelerated Free Fall) soll dir beibringen, wie du einen Freifallsprung völlig selbstständig meisterst. Natürlich gehört auch der Teil unter dem geöffneten Fallschirm und der Landung zu dem Wissen, dass du dir zu eigen machen wirst. Hast du diesen Kurs erfolgreich abgeschlossen, kannst du selbständig (solo) springen. Der FJC (First Jump Course) ist eine gute Möglichkeit, sich mit dem Fallschirmspringen vertraut zu machen. Dem eintägigen Bodentraining folgt ein selbstständiger Fallschirmsprung an der Aufziehleine ( Static Line). Du überspringst praktisch den Freifallteil und dein Sprung beginnt mit dem Abschnitt unter dem Fallschirm. Bist du jetzt auf den Geschmack gekommen, dann absolvierst du noch insgesamt 4 Static Line Sprünge, um deine Static Line Lizenz (und damit deinen Wing) zu erhalten.
Die TJE (Total Jump Experience) Ausbildung zielt hauptsächlich darauf ab, das Fliegen mit dem Fallschirm zu lernen. Es gibt dir aber auch schon einmal einen kleinen Eindruck vom freien Fall. Du beginnst mit 5 Static Line Sprüngen, nach denen du einen zweiten Teil des Bodentrainings absolvierst, um deinen ersten AFF-Sprung (Freifall) zu machen. Wenn du diesen Kurs abgeschlossen hast, bist du nur noch 6 AFF Sprünge entfernt vom begehrten Sportspringernachweis.

Am ersten Tag deiner Ausbildung/ Kurses nimmst du Folgendes mit:
 • deine Gesundheitserklärung *
 • Zwei Passfotos
 • deinen Gutschein (falls zutreffend)
 • deine Zahlungsbestätigung (falls zutreffend)
 • Sportliche Kleidung
 • Stabiles Schuhwerk (kein Haken, Ösen o.ä. an denen sich beispielsweise Leinen verfangen könnten)
 • Ausreichend Wasser
 • Sonnenschutzcreme
* Das ärztliche Attest muss von einem Arzt unterschrieben und mit seinem Stempel und seiner BIG-Nummer versehen sein. Medische verklaring downloaden
Gute Vorbereitung ist die halbe Arbeit.
 • Stelle sicher, dass du rechtzeitig zur Registrierung anwesend bist und du alle Dokumente bei dir hast. Die Kurse beginnen um 09.00 Uhr morgens. Wenn die Reise nach Texel viel Zeit in Anspruch nimmt, empfehlen wir, am besten schon am Vorabend anzureisen, damit du pünktlich und gut ausgeschlafen mit dem Kurs beginnen kannst..
 • Nimm sportliche Kleidung und feste Schuhe ohne offene Haken/ Ösen/ Schnürungen mit. (am besten sind Sportschuhe)
 • Nimm ausreichend Wasser und Sonnenschutzcreme mit
Wenn du wirklich gründlich vorarbeiten willst: Die perfekte Vorbereitung auf einen Fallschirmsprungkurs ist, einen Tandemsprung zu machen. Unabhängig davon, welchem ​​Kurs du später folgen möchtest. Alle Elemente des Fallschirmspringens spiegeln sich im Tandemsprung wieder. Die Vorbereitung, der Aufstieg und Exit, der Fallschirmflug und das Steuern und natürlich die Landung. Während des Tandemsprungs kann dir dein Trainer vieles erklären und erzählen, damit du dich besser auf deinen Kurs vorbereiten kannst. Hast du erst kürzlich einen Tandemsprung absolviert, wird die Spannung beim Verlassen des Flugzeugs erheblich geringer sein; das wirkt sich günstig aus. Denn dann hast du mehr Ruhe und Platz in deinem Kopf, um dich auf die Aktionen zu konzentrieren, die du ausführen musst.
Ja. Ohne ärztlichen Tauglichkeitsnachweis darfst du nicht an einem Fallschirmsprungkurs teilnehmen (z.B. AFF, FJC oder TJE). Das ärztliche Attest kann von einem Hausarzt ausgestellt werden. Normalerweise dauert das weniger als 5 Minuten. Hinweis: Die Tauglichkeitserklärung ist nur dann gültig, wenn sie mit einer Unterschrift des Arztes sowie dessen Stempel (einschließlich der BIG-Nummer des Arztes) versehen ist. Springer bis einschließlich der A-Lizenz sind verpflichtet, das ärztliche Attest alle zwei Jahre einzuholen und vorzulegen. Sobald du deine B-Lizenz hast, ist das nicht mehr nötig. Gesundheitserklärung downloaden
Um Solo zu springen und auch zum Absolvieren eins Kurses und/ oder Ausbildung, musst du mindestens 16 Jahre alt sein. Für Minderjährige ist ausserdem immer eine schriftliche Genehmigung der Eltern erforderlich. Es gibt auch viele ältere Fallschirmspringer, es ist im Prinzip kein Problem, um bis ins Alter von 60, 70 oder sogar 80 Jahren weiter zu springen. Etwas anders liegt es, wenn man in einem höheren Alter erst anfangen möchte zu springen. Ob das schlau ist, hängt unter anderem von der körperlichen und geistigen Gesundheit des Interessierten ab. Deshalb sprechen wir ab dem 50. Lebensjahr immer erst ausführlich mit den potentiellen Fallschirmspringern. Sicherheit steht immer an erster Stelle.
Wenn du den Kurs nicht auf einmal absolvieren kannst (zum Beispiel bei schlechtem Wetter), hast du ein ganzes Jahr Zeit, den Kurs zu beenden. Beachte bitte folgende Regeln:
 • Ein Harnastest ist 3 Monate gültig. Sobald der Test abgelaufen ist, muss er erneut erfolgreich bestanden werden (gilt auch für alle Springer, die noch kein B-Zertifikat besitzen).
 • Die Bodenausbildung ist 6 Monate gültig. Wenn du also 6 Monate oder länger nicht gesprungen bist, musst du sie wiederholen.
 • Die Versicherung der KNVvL ist für ein Jahr gültig. Wenn du deinen Kurs außerhalb der Versicherungsdauer beendest, musst du dich erneut beim KNVvL anmelden.
Diese Regeln gelten für alle Kurse, also sowohl für AFF als auch für die FJC und TJE. Gut zu wissen; Paracentrum Texel ist täglich von April bis Oktober geöffnet.
Wenn du einen Kurs buchst, wirst du automatisch als Mitgliedsanwärter bei der KNVvL-Abteilung Fallschirmspringen registriert. Die kollektive Haftpflichtversicherung läuft auch über die Mitgliedschaft. Die Versicherung ist für maximal ein Jahr nach Kursbeginn gültig. Du darfst nur einmal Anwärter Mitglied des KNVvL werden. Möchtest du beispielweise an einem AFF Kurs teilnehmen (FJC, MSL und TJE), nachdem du deine Static Line Aubildung durchlaufen hast, müssen wir dich als Vollmitglied bei KNVvL anmelden. Die damit verbundenen Kosten können unterschiedlich sein. Noch mehr Informationen findest du über die unterstehenden Links zur Website des KNVvL. Parachute.nl KNVvL.nl
Das Wetter haben wir leider nicht unter Kontrolle und die Vorhersagen bewahrheiten sich auch nicht immer. Die Bodenausbildung findet aber immer statt. Du bist dann jedenfalls bereit zu springen und wer weiß, vielleicht kannst du deinen Sprung doch sofort machen. Wir brauchen immerhin nur einen kleinen Teil des Tages mit guten Wetterbedingungen. Klappt es doch nicht, kannst du innerhalb von 3 Monaten an jedem Wochentag vorbeikommen, und deinen Sprung doch noch zu machen. Wenn du den Kurs nicht auf einmal absolvieren kannst (z.B. wegen schlechtem Wetter), hast du ein Jahr Zeit, um den Kurs zu beenden. Beachte bitte die folgenden Regeln:
 • Ein Harnastest ist 3 Monate gültig. Sobald der Test abgelaufen ist, muss er erneut erfolgreich bestanden werden (gilt auch für alle Springer, die noch kein B-Zertifikat besitzen).
 • Die Bodenausbildung ist 6 Monate gültig. Wenn du also 6 Monate oder länger nicht gesprungen bist, musst du sie wiederholen.
 • Die Versicherung der KNVvL ist für ein Jahr gültig. Wenn du deinen Kurs außerhalb der Versicherungsdauer beendest, musst du dich erneut beim KNVvL anmelden.

FJC (First Jump Course)

 • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je FJC?

  Je mag dan static-line sprongen uitvoeren. Na 5 static-line sprongen ontvang je het static-line brevet. Je moet wel elke 3 maanden een harnastest doen. Heb je langer dan 6 maanden niet gesprongen zal je weer een (gedeeltelijke) grondopleiding moeten volgen.

 • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

  De grondopleiding is zondag en maandag ochtend. Maandag middag wordt er gesprongen.

 • Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

  Bij de FJC doe je geen vrije val, de windtunnel heeft dan geen meerwaarde.

 • Kan ik de FJC opleiding combineren met een vakantie op Texel?

  Deze opleiding is goed te combineren met een vakantie. Je kunt er òf een lang weekend van maken òf een hele week aan vastplakken.

 • Hoe reserveer ik de opleiding als ik een voucher elders gekocht heb?

  Als de opleiding bij een ander bedrijf hebt gekocht dan heeft de verkopende partij je als het goed is een email gestuurd met de boekinginstructies, of zelfs met een speciale link naar onze boekingwebsite.

  Mocht je er toch niet uitkomen; bel ons dan op +31 (0)222 311464.