maak een zelfstandige parachutesprong

This page is awaiting translation from Dutch to English

Tijdens de First Jump Course leer je in twee dagen tijd hoe je zelfstandig uit een vliegtuig kunt springen en hoe je daarna hangend aan een parachute veilig de grond weer bereikt. Een fantastische introductie tot het parachute springen!

De parachute sprong is een zogenaamde ‘staticline’ sprong waarbij de parachute zich meteen na het verlaten van het vliegtuig automatisch opent. Bij een staticline sprong komt dan ook geen vrije val kijken. De parachute is matrasvormig en is uitstekend te sturen. 

Paracentrum Texel heeft alles om je sprong tot een succes te maken. De mooiste locatie van Nederland en de gezelligste en meest professionele instructeurs die leven van en voor het springen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Ground school

Dag 1: theorie

ADMINISTRATIE:

Zondag om 09:00 wordt je verwacht bij de inschrijfbalie van het Paracentrum. Daar vullen we samen het een en ander aan papierwerk in en overhandig je je medische verklaring en je pasfoto. Zorg dat je op tijd bent want om 09:30 begint je grondopleiding!

Groundschool:

Voordat we de lucht in kunnen valt er heel wat te leren. Je leert over de uitrusting, over de verschillende procedures, wat te doen bij uitzonderingen, hoe je de parachute bestuurt en natuurlijk hoe je veilig weer landt. 

Het is veel stof maar onze ervaren instructeurs weten de kennis op een prettige en voor iedereen begrijpelijke manier over te brengen. Bij de grondopleiding wordt rekening gehouden met ieders leertempo, ervaring en lichamelijke conditie.

harnastest

safety first

THEORIE EXAMEN

Voordat we je mee de lucht in willen -en mogen nemen moet je slagen voor je ‘harnastest’. Een instructeur neemt verschillende scenario’s met je door en controleert of je precies weet hoe je in elke situatie moet handelen.

Zo weten we zeker dat de nood procedures goed in je hoofd zitten en je juist zult handelen in het geval dat nodig zou zijn. 

de lucht in !

dag 2: praktijk

EEN SPRONG IN HET DIEPE

Nadat je geslaagd bent voor je harnastest gaan we als het weer het toelaat meteen de lucht in.

In het vliegtuig wordt de statische lijn (het trekkoord) van je parachute aan het vliegtuig bevestigd. Kort daarna stijgen we op en binnen een paar minuten arriveer je al op afspring hoogte. Daar doet de instructeur de deur van het vliegtuig open en controleert deze of we op precies de juiste plek boven het vliegveld vliegen.

Als je ergens tijdens de cursus al een kriebeltje in je buik zou kunnen krijgen dan is dat meestal op dit moment. Veel tijd om daarbij stil te staan heb je niet, want het is tijd om uit te stappen! De cursisten schuiven naar de deur en zwaaien hun benen naar buiten voordat ze afspringen. 

Als je uit het vliegtuig springt trekt de statische lijn -die bij het instappen aan het vliegtuig werd bevestigd- je parachute open.

Maak de sprong van je leven, je zult hem nooit vergeten..
reserveer nu meteen

geland!

de sprong van je leven

het is je gelukt!

Je bent zojuist succesvol uit een vliegtuig gesprongen en je hebt zelfstandig de parachute veilig naar de grond gevlogen. Dat kan niet iedereen je navertellen!

Je hebt nu je eerste static-line spong gemaakt, de ideale uitgangspositie om meteen verder te gaan in de parachutespring sport.

HOE VERDER?
Wat het parachutespringen betreft heb je twee keuzen. De eerste is om je static-line brevet te behalen door nog vier static-line sprongen te maken.

Tijdens deze sprongen wordt je steeds vertrouwder met de exit uit het vliegtuig, het vliegen van de parachute en natuurlijk het landen. Als je daarna verder gaat met de AFF opleiding is alleen het vrije val gedeelte nog nieuw voor je want vanaf het moment dat de parachute geopend is bevind je je dan op bekend terrein.

De andere route is door meteen door te gaan naar de AFF opleiding om daar het vrije val gedeelte te leren. Met deze opleiding wordt je een echte sport parachutist die tot wel 60 seconden wacht met het openen van zijn parachute nadat het vliegtuig verlaten is.

 

FJC opleiding prijzen

de mooiste 2 daagse cursus die er is

Twee dagen Texel en alleen maar leuke dingen doen. Afgesloten met een zelfstandige sprong uit een vliegtuig waarbij je alleen je eigen parachute veilig terug naar de grond weet te vliegen. Dat is de essentie van de First Jump Course.

En wie weet ontdek je, zoals al velen die je voorgingen, dat parachutespringen een fantastische hobby en sport is. Je kunt dan zo doorstromen en een echte zelfstandig springende skydiver worden.

We laten je graag Texel van haar mooiste kant zien en verwelkomen je graag op het Paracentrum!

vervolg sprong
€ 49,-
Losse static line sprong voor First Jump Course geslaagden. Exclusief eenmalig jaarlidmaatschap KNVvL -in verband met WA verzekering- á €45,-.
Briefing en instructie
Static-line sprong van 5000 ft
Materiaal huur
Vouwen van parachute

Voorwaarden voor deelname

Als je de FJC opleiding wilt volgen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Minimale leeftijd
  Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. Als je nog geen 18 jaar oud bent dan hebben we een ondertekende verklaring van je beide ouders nodig.
 • Maximaal gewicht
  Je mag inclusief kleding en schoeisel niet zwaarder wegen dan 100 kg. Als je hier net iets overheen zit, neem dan contact met ons op.
 • Pasfoto
  We hebben je pasfoto nodig op het moment van inschrijven op de eerste cursusdag.
 • Medische verklaring
  Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).

  De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag.

  Let op:
  De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

  Download hier de medische verklaring.

checklist

Je hebt besloten dat je zelfstandig een parachutesprong wilt maken? Fantastisch, dat is de eerste stap naar de sprong van je leven!

Bij deze een overzicht van zaken om zo snel mogelijk te regelen:

 • Aanmelden voor de opleiding
  Het ligt voor de hand, maar de eerste stap is het aanmelden voor de FJC opleiding via deze website.
 • Verblijf op Texel
  In het geval je geen Texelaar bent maar van ‘de overkant’ moet komen zul je een verblijfplaats moeten regelen voor de nacht van zondag op maandag en als je van ver moet komen eventueel ook voor de nacht daarvoor. Veel skydivers en cursisten overnachten in het vlakbij gelegen ‘Hotel De Kievit’, een scherp geprijsd 2 sterren hotel. De plaatselijke VVV heeft een overzicht van alle accomodaties op Texel.
 • Medische verklaring
  Zorg dat je zo snel mogelijk je medische verklaring verkrijgt. Bijna alle huisartsen kunnen de verklaring zo voor hun patiënten invullen maar het komt wel eens voor dat een huisarts dit niet wil doen.
   
  In dat geval moet je op zoek naar een andere huisarts of naar bedrijf dat sportmedische keuring aanbiedt. Het kan een paar dagen duren voordat je terecht kunt. Houdt daar dus rekening mee want zonder medische verklaring kun je niet mee de lucht in.
    
  Download hier de medische verklaring.
    
 • Pasfoto
  Mocht je niet een recente pasfoto beschikbaar hebben vergeet die dan niet voordat je naar Texel afreist te laten maken. 
 • Kleding & schoeisel
  Bij het inpakken van je reistas of koffer hoef je geen bijzondere kleding of schoenen mee te nemen. Kleding waar je vrij in kunt bewegen, bijvoorbeeld als je zou gaan hardlopen, is prima. Hetzelfde geldt voor schoenen. Simpele sneakers zijn bijvoorbeeld perfect geschikt. Zolang er maar geen uitstekende haakjes aanzitten (ouderwetse leger schoenen) en ze niet open zijn (slippers).
 • Waiver tekenen
  Na je aanmelding via de website heb je een email ontvangen met daarin een link naar een ‘waiver’ dan wel naar een ‘eigen risico verklaring’. Het is erg handig als je deze voor aankomst al gelezen en ondertekend hebt.
 • Akkoord verklaring bij minderjarigen
  Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent hebben we een getekende verklaring van je beide ouders nodig dat je de opleiding mag volgen. Niet vergeten mee te nemen dus.

Veel gestelde vragen

De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

Courses: general

How do the courses differ?

The AFF-course (Accelerated Free Fall) is the most common teaching method to learn how to jump fully independent out of an airplane. This includes the free fall, as well as the knowledge how to handle the parachute and the landings. If you successfully finished this course you may jump independently (solo) as a sports-parachutist.

The FJC (First JumpC ourse) is an amazing opportunity to get a taste of Skydiving. In this course you will be busy with learning how to handle the parachute. After one day ground instructions, you will be jumping out of the airplane with a static line attached to the airplane. Hence, you will not feel the free fall yet, but know how to fly under a parachute. After 5 static line jumps you will have earned your static line brevet (and also your Wing).

The TJE (TotalJumpExperience) is your chance to learn how to fly under the parachute, by doing one day ground instructions and 5 static line jumps, followed by a first AFF jump, in which you will experience the free fall. This means after this course you only need another 6 AFF jumps to be an independent (solo) parachutist.

What do you need for the first course day?

On the first day of your course you will need:

 • Your medical examniation paper *
 • Two passport photos
 • If applicable: your voucher
 • If applicable: your payment confirmation
 • Casual/ sporty clothing
 • Solid shoes (without open heels or high-heels)
 • Enough water & sunscreen

* The medical examination needs to be signed by a doctor, with his stemp and his BIG number.

Download Medical Examination Paper
What can I do to prepare myself?

Well begun is half done:

 • Make sure you are on time fir the registration. The courses start at 9am. Depending on your travel distance, it might be good to arrive a day earlier, since you also need to take the times of the ferry into account. This way you will be fit and well rested on your first day of the course.
 • Wear solid shoes!

Not sure whether jumping out of an airplane is the right thing for you?

Try a tandemjump with us, you will make the first experience of the exit out of an airplane, the free fall, steering a parachute and landing back on earth. Most of our course participant have been infected with the stoke for parachuting after a tandemjump!

Do I really need a medical examination paper?

Yes. Without a medical examination you are not allowed to participate in any of the jump courses we offer (e.g. AFF, FJC, TJE).

The medical examination can be done by any general practitioner and usually does not take any longer than 5 minutes.

Attention: The medical examination is only valid if stemped and signed by the general practitioner.

Sportjumpers who have not finished their A-Licence need to refresh/ renew their medication examination every two years.

Download Medical Examination Paper
What is the minimum age and the maximum age to take part in a course?

The minimum age for sport jumpers is 16, which means that also participants may not be younger then 16. Nonetheless, till your 18th birthday you need the written allowance of your parents or legal guardian to participate in a jumping course.

Parachuting is a very age-diverse sport. Many jumpers keep jumping till age 60, 70 or 80.

However, to start jumping out of an airplane is different then being experienced and continuing throughout his/ her life. The most important fact is your physical health. Hence, please inform us if you are older than 50 years. We will then talk with you and see what options we can offer, especially since safety of all our participants is the most important to us!

What happens if I cannot make all jumps in one go?

If you cannot finish your course in one go (e.g. because of bad weather conditions), then you have the chance to finish it within one year.

However, play attention to the following rules:

 • A harness-test is valid for 3 months. If you do not have a valid harness-test anymore you need to do a new harness-test. (This is the case for all sportjumpers who do not have a finished B-License.
 • The ground-course is valid for 6 months. Hence, if you have not jumped within these 6 months, you need to participate again in ground-instructions.
 • In order to participate in a Dutch jumpcourse you need to be insured via the Dutch jumpers association (KNVvL). This insurance is valid for 1 years and needs to be possibly re-freshed if you finish your course much later in time.

These rules are applicable to all our courses offered.

An important fact that is also good to know: Paracentrum Texel is daily open from April till October!

Hoe lang is mijn verzekering geldig?

Wanneer je een cursus boekt wordt je automatisch aangemeld als aspirant-lid bij de KNVvL afdeling parachutespringen. Via het lidmaatschap loopt ook een collectieve WA-verzekering. Deze verzekering is maximaal een jaar, na de start van je cursus, geldig. Je mag maar een keer aspirant lid worden van de KNVvL.

Mocht je bijvoorbeeld na het volgen van een static-line opleiding (FJC, MSL en TJE) interesse hebben de AFF cursus te gaan doen. Dan moeten wij je als je bij de KNVvL aanmelden als volledig lid. De kosten die hierbij komen liggen anders.

Meer informatie kun je vinden via de onderstaande links naar website's van het KNVvL.

Parachute.nl KNVvL.nl
Wat als er slecht weer is voorspeld op mijn cursusdag(en) ?

Het weer hebben we natuurlijk niet in de hand en de voorspellingen komen ook niet altijd uit. Vandaar dat de grondopleiding altijd doorgaat.

Je bent dan klaar om te springen en wie weet maak je toch gelijk de sprong(en), we hebben immers maar een klein gedeelte van de dag goed weer nodig.

Lukt het toch niet dan kan je binnen 3 maanden op elke door de weekse dag komen om de sprong(en) alsnog te maken. 

Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

Let wel op de volgende regels:

 • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
 • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
 • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

FJC (First Jump Course)

What can and can't you do once you're a FJC graduate?

Je mag dan static-line sprongen uitvoeren. Na 5 static-line sprongen ontvang je het static-line brevet. Je moet wel elke 3 maanden een harnastest doen. Heb je langer dan 6 maanden niet gesprongen zal je weer een (gedeeltelijke) grondopleiding moeten volgen.

Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

Bij de FJC doe je geen vrije val, de windtunnel heeft dan geen meerwaarde.

Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

De grondopleiding is zondag en maandag ochtend. Maandag middag wordt er gesprongen.

Kan ik de FJC opleiding combineren met een vakantie op Texel?

Deze opleiding is goed te combineren met een vakantie. Je kunt er òf een lang weekend van maken òf een hele week aan vastplakken.