Static line brevet + vrijeval sprong

De Total Jump Experience (TJE) opleiding is de meest laagdrempelige en veelzijdige manier om zelfstandig uit een vliegtuig te leren springen. 

Je leert namelijk eerst om onder een parachute te vliegen en om deze weer veilig te landen. Dit zijn Staticline sprongen. Tijdens de opleiding verdien je ook je staticline brevet. Pas als je dit vliegen onder de parachute goed onder de knie hebt (na 5 sprongen) introduceren we het volgende element: de vrije val.

Je kunt er zelf voor kiezen of je zelfstandig de vrije val wilt leren maken (je springt dan samen met 2 instructeurs) of dat je de vrijeval in de vorm van een Tandemsprong wilt beleven. Als je na de Total Jump Experience de smaak te pakken hebt staan er nog slechts 6 AFF levels tussen jou en het brevet waarmee je zelfstandig vrije val sprongen mag maken.

De Total Jump Experience is een ideal startpunt van een parachutisten carrière.

Aanmelden TJE (NL) Sign-up for TJE (ENG)
medische verklaring

intensieve training

Tijdens de opleiding leer je alles wat nodig is om veilig het vliegtuig te verlaten en een zachte landing te maken onder een moderne, rechthoekige parachute.

Omdat elke handeling uitgebreid met je wordt doorgenomen is deze opleiding intensief.

Zo wordt er veel aandacht besteed aan de manier waarop je uit het vliegtuig springt, aan het sturen en aan de manier om de parachute op de juiste plek zacht te landen.

Daarnaast komt de reserve-procedure uitgebreid aan bod. 

aanmelden voor de opleiding

Hoe gaat het in zijn werk?

introductie

en theorie

Tijdens de introductie wordt je rondgeleid en wegwijs gemaakt op ons centrum.

Je ervaart dan al gelijk de dynamische uitstraling van onze sport; oproepen via de geluidsinstallatie, parachutisten die hun springmateriaal omhangen en zich gereed maken voor een sprong, anderen die hun zojuist gebruikte parachutes weer dichtvouwen, gekleurde parachutes in de lucht en skydivers die vlak bij onze hangar landen.

Uiteraard zullen ook onze drie turbine vliegtuigen van zich laten horen.

Na de introductie volgt de groundschool waarbij we alle theorie van de staticline sprongen uitgebreid met je doornemen.

5 x staticline

tot aan het brevet

Als het weer mee zit, maak je op maandag je eerste “static-line” sprong. Bij deze static-line sprong, vanaf ruim 1 km hoogte, wordt de hoofdparachute onmiddellijk na het verlaten van het vliegtuig door middel van een lijn geopend.

Je maakt in de loop van de volgende dagen in totaal vijf van deze sprongen, waarna je in het bezit bent van het Static-Line Brevet.

Je kunt nu zelfstandig het vliegtuig verlaten -waarbij meteen je parachute opent- om daarna zelfstandig de parachute naar je landingsgebied te vliegen om daar zacht te landen.

AFSLUITEN MET AFF OF TANDEM

De Total Jump Experience is echter pas compleet als je ook de sensatie van de vrijeval hebt meegemaakt.

Je kunt kiezen uit een zelfstandige vrijeval-sprong onder begeleiding van twee instructeurs (dit gaat volgens de Accelerated Free Fall methode – AFF) of een tandemsprong waarbij je wordt vastgehaakt aan een tandeminstructeur.  

Zo wordt er veel aandacht besteed aan de manier waarop je uit het vliegtuig springt, aan het sturen en aan de manier om de parachute op de juiste plek zacht te landen.

Daarnaast komt de reserve-procedure uitgebreid aan bod. 

aanmelden voor de Total Jump Experience!

aff sprong

level 1 van 7

ALS JE VOOR EEN AFF SPRONG KIEST:

Voordat je de AFF-sprong maakt, krijgt je op woensdag of donderdag nog aanvullende instructie.

Je leert dan o.a. een andere afsprong uit het vliegtuig, de vrijevalhouding en handsignalen. De instructeurs springen namelijk met je mee en zullen je dus tijdens de vrijeval begeleiden en via “in-air” instructies corrigeren.

Vanaf 4 km hoogte maak je een vrijeval van ongeveer 1 minuut voordat je op ongeveer 1,5 km hoogte je hoofdparachute activeert.

voor je het weet spring je zo uit een vliegtuig
meteen aanmelden!

tandemsprong

zorgeloos genieten

Kies je voor een tandemsprong dan kun je reeds na een voorbereiding van slechts 15 minuten instappen.

Vastgehaakt aan een van onze tandeminstructeurs kun je onbekommerd genieten van de vrijeval. De sprong is vanaf 3 km hoogte en de vrijeval duurt ruim een halve minuut.

Ongeveer 5 minuten later landt je vlak voor onze hangar, aangemoedigd door medecursisten en/of familie. Je hoeft slechts te genieten, de tandeminstructeur doet de rest.

Een perfecte introductie

Of je nu voor de AFF vrijeval-sprong of voor de tandemsprong kiest, wij zijn er zeker van dat het een sensationele afsluiting van je cursus zal zijn.

Uiteraard hopen wij dat het wederzijdse enthousiasme leidt tot je doorgaan met skydiven!

aanmelden voor de opleiding

TJE opleiding prijzen

Ervaar alles dat parachutespringen te bieden heeft

Mocht je twijfelen of de vrije val wel echt voor je is weggelegd kies er dan voor om eerst je Static Line brevet te halen om daarna het vrije val gedeelte je eigen te maken.

Als je dit traject volgt dan voeg je pas nadat je het vliegen onder de parachute onder de knie hebt een nieuw element toe: de vrije val. 

De Total Jump Experience biedt exact dit: eerst Static Line, daarna de eerste van de zeven AFF sprongen (of een tandemsprong). Natuurlijk is de hoop dat je de smaak daarna dusdanig te pakken hebt dat je ook de resterend AFF levels doorloopt om zo een volleerd sport parachutist te worden.

Voorwaarden voor deelname

Als je deze opleiding wilt volgen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  • Minimale leeftijd
    Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. Als je nog geen 18 jaar oud bent dan hebben we een ondertekende verklaring van je beide ouders nodig. Download hier het toestemming voor minderjarigen formulier
  • Maximale leeftijd
    Je kunt aan deze opleiding starten als je niet ouder bent dan 55 jaar.  
  • Maximaal gewicht
    Je mag inclusief kleding en schoeisel niet zwaarder zijn dan 100 kg. Als je hier net iets overheen zit, neem dan contact met ons op. 
  • Pasfoto
    We hebben je pasfoto nodig op het moment van inschrijven op de eerste cursusdag. 
  • Medische verklaring
    Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, SLC of TJE cursus). Lees hier hoe je aan deze verklaring kunt komen.

checklist

Hier een overzicht van zaken om zo snel mogelijk te regelen:

  1. AANMELDEN VOOR DE OPLEIDING
    Het ligt voor de hand, maar de eerste stap is het aanmelden voor de opleiding zelf.
     
  2. VERBLIJF OP TEXEL
    De plaatselijke VVV heeft een overzicht van alle accomodaties op Texel. Wees er snel bij, op Texel worden accomodaties relatief lang van te voren geboekt. 
     
  3. (EIGEN) MEDISCHE VERKLARING

    We hebben óf een "Eigen verklaring omtrent gezondheid en fitheid voor het beoefenen van sportparachutespringen" van je nodig, óf een "KNVvL medische keuring sportparachutespringen".

    Vul het eerste document eerst in. Als je alle vragen met 'Nee' hebt kunnen beantwoorden dan volstaat dat. Heb je een of meer van de vragen met 'Ja' beantwoord; dan moet een (keurings)arts het tweede document voor je invullen en ondertekenen.

    Bezoek de pagina met alle informatie over de (eigen) medische verklaring voor een eenvoudig stappenplan, het downloaden van de documenten en voor de gegevens van (keurings)artsen.

  4. PASFOTO
    Mocht je niet een recente pasfoto beschikbaar hebben vergeet die dan niet te laten maken voordat je naar Texel afreist te laten maken. 

  5. KLEDING & SCHOEISEL
    Bij het inpakken van je reistas of koffer hoef je geen bijzondere kleding of schoenen mee te nemen. Kleding waar je vrij in kunt bewegen, bijvoorbeeld als je zou gaan hardlopen, is prima. Hetzelfde geldt voor schoenen. Simpele sneakers zijn bijvoorbeeld perfect geschikt. Zolang er maar geen uitstekende haakjes aanzitten (ouderwetse leger schoenen) en ze niet open zijn (slippers).
     
  6. WAIVER TEKENEN
    Na je aanmelding via de website heb je een email ontvangen met daarin een link naar een 'waiver' dan wel naar een 'eigen risico verklaring'. We willen graag dat je deze voor aankomst al gelezen en ondertekend hebt.
     
  7. AKKOORD VERKLARING MINDERJARIGEN
    Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent hebben we een getekende verklaring van je beide ouders nodig dat je de opleiding mag volgen. Niet vergeten mee te nemen dus.

Veel gestelde vragen

De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

Ausbildungen allgemein

Nein. Wir bieten alle verfügbaren Kurse auf Niederländisch und den First Jump Course sowie das Military Square Training (beides Static Line Kurse) einmal im Monat auch in englischer Sprache an.Wenn du gut genug Englisch sprichst, kannst du natürlich an einem der englischsprachigen Kurse teilnehmen.
Der AFF-Kurs (Accelerated Free Fall) soll dir beibringen, wie du einen Freifallsprung völlig selbstständig meisterst. Natürlich gehört auch der Teil unter dem geöffneten Fallschirm und der Landung zu dem Wissen, dass du dir zu eigen machen wirst. Hast du diesen Kurs erfolgreich abgeschlossen, kannst du selbständig (solo) springen.Der FJC (First Jump Course) ist eine gute Möglichkeit, sich mit dem Fallschirmspringen vertraut zu machen. Dem eintägigen Bodentraining folgt ein selbstständiger Fallschirmsprung an der Aufziehleine ( Static Line). Du überspringst praktisch den Freifallteil und dein Sprung beginnt mit dem Abschnitt unter dem Fallschirm. Bist du jetzt auf den Geschmack gekommen, dann absolvierst du noch insgesamt 4 Static Line Sprünge, um deine Static Line Lizenz (und damit deinen Wing) zu erhalten.
Die TJE (Total Jump Experience) Ausbildung zielt hauptsächlich darauf ab, das Fliegen mit dem Fallschirm zu lernen. Es gibt dir aber auch schon einmal einen kleinen Eindruck vom freien Fall. Du beginnst mit 5 Static Line Sprüngen, nach denen du einen zweiten Teil des Bodentrainings absolvierst, um deinen ersten AFF-Sprung (Freifall) zu machen. Wenn du diesen Kurs abgeschlossen hast, bist du nur noch 6 AFF Sprünge entfernt vom begehrten Sportspringernachweis.
Am ersten Tag deiner Ausbildung/ Kurses nimmst du Folgendes mit:
  • deine Gesundheitserklärung *
  • Zwei Passfotos
  • deinen Gutschein (falls zutreffend)
  • deine Zahlungsbestätigung (falls zutreffend)
  • Sportliche Kleidung
  • Stabiles Schuhwerk (kein Haken, Ösen o.ä. an denen sich beispielsweise Leinen verfangen könnten)
  • Ausreichend Wasser
  • Sonnenschutzcreme
* Das ärztliche Attest muss von einem Arzt unterschrieben und mit seinem Stempel und seiner BIG-Nummer versehen sein. Medische verklaring downloaden
Gute Vorbereitung ist die halbe Arbeit.
  • Stelle sicher, dass du rechtzeitig zur Registrierung anwesend bist und du alle Dokumente bei dir hast. Die Kurse beginnen um 09.00 Uhr morgens. Wenn die Reise nach Texel viel Zeit in Anspruch nimmt, empfehlen wir, am besten schon am Vorabend anzureisen, damit du pünktlich und gut ausgeschlafen mit dem Kurs beginnen kannst..
  • Nimm sportliche Kleidung und feste Schuhe ohne offene Haken/ Ösen/ Schnürungen mit. (am besten sind Sportschuhe)
  • Nimm ausreichend Wasser und Sonnenschutzcreme mit
Wenn du wirklich gründlich vorarbeiten willst: Die perfekte Vorbereitung auf einen Fallschirmsprungkurs ist, einen Tandemsprung zu machen. Unabhängig davon, welchem ​​Kurs du später folgen möchtest. Alle Elemente des Fallschirmspringens spiegeln sich im Tandemsprung wieder. Die Vorbereitung, der Aufstieg und Exit, der Fallschirmflug und das Steuern und natürlich die Landung.Während des Tandemsprungs kann dir dein Trainer vieles erklären und erzählen, damit du dich besser auf deinen Kurs vorbereiten kannst.Hast du erst kürzlich einen Tandemsprung absolviert, wird die Spannung beim Verlassen des Flugzeugs erheblich geringer sein; das wirkt sich günstig aus. Denn dann hast du mehr Ruhe und Platz in deinem Kopf, um dich auf die Aktionen zu konzentrieren, die du ausführen musst.
Ja. Ohne ärztlichen Tauglichkeitsnachweis darfst du nicht an einem Fallschirmsprungkurs teilnehmen (z.B. AFF, FJC oder TJE). Das ärztliche Attest kann von einem Hausarzt ausgestellt werden. Normalerweise dauert das weniger als 5 Minuten.Hinweis: Die Tauglichkeitserklärung ist nur dann gültig, wenn sie mit einer Unterschrift des Arztes sowie dessen Stempel (einschließlich der BIG-Nummer des Arztes) versehen ist.Springer bis einschließlich der A-Lizenz sind verpflichtet, das ärztliche Attest alle zwei Jahre einzuholen und vorzulegen. Sobald du deine B-Lizenz hast, ist das nicht mehr nötig. Gesundheitserklärung downloaden
Um Solo zu springen und auch zum Absolvieren eins Kurses und/ oder Ausbildung, musst du mindestens 16 Jahre alt sein. Für Minderjährige ist ausserdem immer eine schriftliche Genehmigung der Eltern erforderlich.Es gibt auch viele ältere Fallschirmspringer, es ist im Prinzip kein Problem, um bis ins Alter von 60, 70 oder sogar 80 Jahren weiter zu springen.Etwas anders liegt es, wenn man in einem höheren Alter erst anfangen möchte zu springen. Ob das schlau ist, hängt unter anderem von der körperlichen und geistigen Gesundheit des Interessierten ab. Deshalb sprechen wir ab dem 50. Lebensjahr immer erst ausführlich mit den potentiellen Fallschirmspringern. Sicherheit steht immer an erster Stelle.
Wenn du den Kurs nicht auf einmal absolvieren kannst (zum Beispiel bei schlechtem Wetter), hast du ein ganzes Jahr Zeit, den Kurs zu beenden.Beachte bitte folgende Regeln:
  • Ein Harnastest ist 3 Monate gültig. Sobald der Test abgelaufen ist, muss er erneut erfolgreich bestanden werden (gilt auch für alle Springer, die noch kein B-Zertifikat besitzen).
  • Die Bodenausbildung ist 6 Monate gültig. Wenn du also 6 Monate oder länger nicht gesprungen bist, musst du sie wiederholen.
  • Die Versicherung der KNVvL ist für ein Jahr gültig. Wenn du deinen Kurs außerhalb der Versicherungsdauer beendest, musst du dich erneut beim KNVvL anmelden.
Diese Regeln gelten für alle Kurse, also sowohl für AFF als auch für die FJC und TJE.Gut zu wissen; Paracentrum Texel ist täglich von April bis Oktober geöffnet.
Wenn du einen Kurs buchst, wirst du automatisch als Mitgliedsanwärter bei der KNVvL-Abteilung Fallschirmspringen registriert. Die kollektive Haftpflichtversicherung läuft auch über die Mitgliedschaft. Die Versicherung ist für maximal ein Jahr nach Kursbeginn gültig. Du darfst nur einmal Anwärter Mitglied des KNVvL werden.Möchtest du beispielweise an einem AFF Kurs teilnehmen (FJC, MSL und TJE), nachdem du deine Static Line Aubildung durchlaufen hast, müssen wir dich als Vollmitglied bei KNVvL anmelden. Die damit verbundenen Kosten können unterschiedlich sein.Noch mehr Informationen findest du über die unterstehenden Links zur Website des KNVvL. Parachute.nl KNVvL.nl
Das Wetter haben wir leider nicht unter Kontrolle und die Vorhersagen bewahrheiten sich auch nicht immer. Die Bodenausbildung findet aber immer statt.Du bist dann jedenfalls bereit zu springen und wer weiß, vielleicht kannst du deinen Sprung doch sofort machen. Wir brauchen immerhin nur einen kleinen Teil des Tages mit guten Wetterbedingungen.Klappt es doch nicht, kannst du innerhalb von 3 Monaten an jedem Wochentag vorbeikommen, und deinen Sprung doch noch zu machen.Wenn du den Kurs nicht auf einmal absolvieren kannst (z.B. wegen schlechtem Wetter), hast du ein Jahr Zeit, um den Kurs zu beenden.Beachte bitte die folgenden Regeln:
  • Ein Harnastest ist 3 Monate gültig. Sobald der Test abgelaufen ist, muss er erneut erfolgreich bestanden werden (gilt auch für alle Springer, die noch kein B-Zertifikat besitzen).
  • Die Bodenausbildung ist 6 Monate gültig. Wenn du also 6 Monate oder länger nicht gesprungen bist, musst du sie wiederholen.
  • Die Versicherung der KNVvL ist für ein Jahr gültig. Wenn du deinen Kurs außerhalb der Versicherungsdauer beendest, musst du dich erneut beim KNVvL anmelden.

TJE (Total Jump Experience)

  • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je TJE?

    Als je de Total Jump Experience succesvol hebt afgerond heb je 5 staticline sprongen gemaakt. Daarmee heb automatisch je staticline brevet verdiend. Met een staticline brevet mag je wereldwijd staticline sprongen maken op dropzones die middels deze techniek parachutesprongen aanbieden.

    Wat de Total Jump Experience opleiding uniek maakt is dat je nadat je de staticline sprongen gemaakt hebt een vrijeval sprong maakt. Als je ervoor kiest om niet een tandemsprong te maken maar de AFF1 sprong dan mag je na het afronden van de opleiding de resterende zes AFF sprongen maken.

  • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

    Dat is sterk afhankelijk van het weer. Beginnende parachutisten maken hun sprongen in ideale weercondities. Het meest belangrijke is dat er niet te veel wind staat.

    Als het weer meewerkt kun je de volledige First Jump Course afronden in vier dagen. We raden wel aan om hier minimaal een week voor uit te trekken, voor het geval we niet alle dagen kunnen springen.

  • Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

    Als je van plan bent om te kiezen voor het maken van je eerste AFF sprong (in plaats van een tandemsprong) dan is het absoluut nuttig om eerst in een windtunnel geoefend te hebben. In de windtunnel simuleer je namelijk het vrijeval component.

  • Mag je na de staticline sprongen nu óf een tandemsprong óf een AFF sprong maken?

    Dat klopt. Nadat je het staticline gedeelte hebt afgerond door 5 staticline sprongen te maken (en daarmee je staticline brevet te behalen) mag je een sprong maken waar ook een vrijeval component bijhoort.

    Je mag dan kiezen uit deze twee soorten vrijeval sprongen;

    • AFF 1 sprong:
      Je maakt zelfstandig een echte skydive. Dus eerst circa 60 seconden vrije val en daarna het openen van je parachute (vanaf dit punt bevind je je dan inmiddels op bekend terrein). Je ontvangt dan eerste aanvullende training en tijdens de vrije val wordt je door 2 instructeurs begeleid die met je meespringen. Bekijk de pagina van de AFF opleiding om meer te leren over deze Accelerated Freefall sprong.
    • Tandemsprong:
      Je maakt een sprong vanaf 9000 ft. waarbij je zelf helemaal niets hoeft te doen. Je zit bij de tandemsprong namelijk vastgehaakt aan een instructeur die alles voor je doet. Je hoeft alleen maar te genieten van de vrijeval en van de vlucht onder de parachute. Bekijk de pagina van de tandemsprong om meer te leren over deze soort parachutesprong.
  • Kan ik de TJE opleiding combineren met een vakantie op Texel?

    Jazeker! Op de dagen dat er gesprongen wordt hoef je niet de hele dag op de Dropzone (het paracentrum) te verblijven. Ruimte genoeg dus om ook van het eiland te genieten, vooral als je hebt besloten om een hele week op Texel te verblijven.

  • Hoe reserveer ik de opleiding als ik een voucher elders gekocht heb?

    Als de opleiding bij een ander bedrijf hebt gekocht dan heeft de verkopende partij je als het goed is een email gestuurd met de boekinginstructies, of zelfs met een speciale link naar onze boekingwebsite.

    Mocht je er toch niet uitkomen; bel ons dan op +31 (0)222 311464.