Harnas test

Elke springer (behalve als Tandem passagier), die nog niet in het bezit is van een B-brevet moet in het bezit zijn van een geldige harnastest om te mogen springen. De geldigheid van een Harnastest verloopt na drie maanden automatisch.  

Als je een afspraak maakt kun je bij ons gratis een harnastest afleggen. Gebruik daarvoor onderstaand aanvraag formulier. Mocht je zonder afspraak een harnastest afnemen dan rekenen we daarvoor €35,-.


  Harnastest aanvraag formulier

  Aanmelden TJE (NL) Sign-up for TJE (ENG)
  medische verklaring

  opfris-cursussen

  Als je als springer (ongeacht je brevet) 6 maanden of langer niet gesprongen hebt dan ben je niet meer ‘current’. Je moet dan eerst een beperkt deel van de opleiding opnieuw volgen voordat je weer helemaal zelfstandig mag springen. Lees; je moet dan een opfris cursus volgen.

  Het is aan de Chef Instructeur hoe uitgebreid deze opfrisser moet zijn. Je kunt je voorstellen dat een springer met een handvol sprongen een uitgebreider traject zal moeten volgen dan een springer met een D-brevet en duizenden sprongen.

  Verschillende varianten van de opfris cursus:

  • Korte grondinstructie
   Een erg uitgebreide Harnastest i.c.m. een aangepaste sprong (alleen voor erg ervaren springers). Voor deze instructie hoef je niet te betalen.
  • Beperkte opfriscursus
   Verkorte groundschool weer volgen met een sprong met een instructeur.
  • Uitgebreide opfriscursus
   Volledige groundschool weer volgen met een sprong met een instructeur.

  Opfris cursussen kun je bij de balie bestellen en afrekenen.

  Gebruik het contactformulier onderaan deze pagina om contact op te nemen met de Chef Instructeur. Je kunt met de Chef Instructeur dan een afspraak maken voor je opfriscursus.

  herhalings-sprongen

  Tijdens je AFF opleiding doe je feitelijk 7 keer een klein praktijk examen. Elke sprong die bij een level hoort heeft namelijk een aantal criteria waar je aan moet voldoen voordat je verder mag met het volgende level. 

  Het is van groot belang dat we ons strict aan deze criteria houden, daarmee zorgen we er namelijk voor dat als je solo mag springen dat je daar ook ècht klaar voor bent. Veiligheid komt op de eerste plaats. Het kan dan ook voorkomen dat je een level overnieuw moet doen, dit noemen we herhalingssprongen. 

  Verschillende varianten van herhalingssprongen:

  • Level 1, 2 of 3 herhalingssprong
   Een spong met 2 instructeurs (van toepassing bij level 1, 2 en 3).
  • Level 4, 5, 6 of 7 herhalingssprong
   Een sprong met 1 instructeur (van toepassing bij level 4, 5, 6 en 7).

  Herhalingssprongen kun je bij de balie bestellen en afrekenen.

  opfris-cursussen & herhalings-sprongen prijzen

  Beperkte opfriscursus
  €195,-
  Uitgebreide harnastest en een sprong met 1 instructeur.

  In juli en augustus geldt een hoogseizoen toeslag á €25,-

  Harnastest
  Briefing en instructie
  Sprong van 13000 ft
  1 instructeur
  Materiaal huur
  Vouwen van parachute
  Video debriefing
  Beelden van de sprong

   

  Voor wie?

  Deze opfris cursus is ideaal voor beginnende springers (AFF gegradueerd) die nog niet veel sprongen hebben gemaakt en aan het begin van een nieuw springseizoen een opfrisser kunnen gebruiken. De cursus wordt soms ook gevolgd door springers die niet meer ‘current’ zijn.

  Uitgebreide opfriscursus
  €240,-
  Grondopleiding herhaling en een begeleide eerste sprong.

  In juli en augustus geldt een hoogseizoen toeslag á €50,-

  AFF groundschool
  Harnastest
  Briefing en instructie
  Sprong van 13000 ft
  1 instructeur
  Materiaal huur
  Vouwen van parachute
  Video debriefing
  Beelden van de sprong

   

  Voor wie?

  Deze opfris cursus is ideaal voor beginnende springers (AFF gegradueerd) die lange tijd niet meer gesprongen hebben. Ter invulling door de Chef Instructeur.

  Level 1, 2 of 3 Herhalingssprong
  €265,-
  Herhaal sprong van level 1, 2 of 3.

  In juli en augustus geldt een hoogseizoen toeslag á €50,-

  Briefing en instructie
  Sprong van 13000 ft
  2 instructeurs
  Materiaal huur
  Vouwen van parachute
  Video debriefing
  Beelden van de sprong

   

  Voor wie?

  Deze sprong is bedoeld voor AFF studenten die voor een level 1, 2 of 3 sprong niet de eerste keer geslaagd zijn en de sprong nog een keer moeten maken.

  Level 4, 5, 6 of 7 Herhalingssprong
  €160,-
  Herhaal sprong van level 4, 5, 6 of 7.

  In juli en augustus geldt een hoogseizoen toeslag á €25,-

  Briefing en instructie
  Sprong van 13000 ft
  1 instructeur
  Materiaal huur
  Vouwen van parachute
  Video debriefing
  Beelden van de sprong

   

  Voor wie?

  Deze sprong is bedoeld voor AFF studenten die voor een level 4, 5, 6 of 7 sprong niet de eerste keer geslaagd zijn en de sprong nog een keer moeten maken.


   Stel de Chef Instructeur een vraag

   Veel gestelde vragen

   Voor het geval je een vraag hebt, bijvoorbeeld als je nog nooit bij ons gesprongen hebt, dan kun je hier een aantal veel gestelde vragen vinden.. met antwoord. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

   Opleidingen algemeen

   • Wat zijn de verschillen tussen de opleidingen?

    De AFF-cursus (Accelerated FreeFall) is bedoeld om volledig zelfstandig een vrije val te leren maken. Natuurlijk hoort het gedeelte onder de geopende parachute en de landing ook bij de kennis die je je eigen zult maken. Als je deze cursus succesvol afrondt mag je zelfstandig (solo) parachutespringen.

    De FJC (First Jump Course) is een geweldige manier om kennis te maken met parachutespringen. Na een grondopleiding van een dag maak je één zelfstandige parachutesprong aan de static line. Het vrije val gedeelte sla je hierbij over; je sprong begint bij het gedeelte onder de parachute. Als je na deze cursus de smaak te pakken hebt kun je nog 4 static line sprongen maken om je static line brevet (en dus je Wing) te halen.

    De TJE (Total Jump Experience) is voornamelijk gericht op het leren vliegen aan de parachute, maar geeft ook een voorproefje van het vrije vallen. Bij deze cursus begin je met 5 static line sprongen waarna je een tweede stuk grondtraining doorloopt om tot slot je eerste AFF sprong te maken. Als je deze cursus hebt doorlopen ben je nog maar 6 AFF sprongen verwijderd van het fel begeerde sport spring bewijs.

    De MSQ (Military SQuare) leert je hoe je springt met een 'square' (ofwel een matrasparachute). Deze parachute wordt gebruikt door speciale eenheden van defensie. Met deze cursus maak je 5 static line sprongen van 3500 ft. 

   • Wat moet je meenemen naar de eerste cursusdag?

    Op je eerste cursus dag neem je mee:

    • Je medische verklaring *
    • Een pasfoto
    • Indien van toepassing: je voucher
    • Indien van toepassing: je betaalbevestiging
    • Sportieve kleding
    • Stevig schoeisel (zonder open haken waar b.v. lijnen achter kunnen blijven haken)
    • Voldoende water
    • Zonnebrand créme

    * De medische verklaring moet afgetekend zijn door een huisarts, voorzien van zijn/haar stempel en BIG nummer.

    MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

   • Wat kan ik doen om me goed voor te bereiden?

    Een goede voorbereiding is het halve werk.

    • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor de inschrijving. De cursussen beginnen 's ochtends al om 09.00 uur. Wanneer de reis naar Texel toe veel tijd in neemt adviseren we je de avond ervoor al op Texel te verblijven zodat je uitgerust aan de cursus begint.
    • Neem sportieve kleding en stevig schoeisel zonder open haken mee.
    • Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrand mee neemt.

    Als je echt grondig te werk wilt gaan:
    Het maken van een tandemsprong is de perfecte voorbereiding voor het volgen van een parachute spring cursus. Ongeacht welke cursus je wilt volgen.

    Alle elementen van het parachute springen komen hierin terug. De vlucht omhoog, omhangen, de exit, het sturen van de parachute en natuurlijk het landen.

    Tijdens de tandemsprong kan de instructeur je van alles vertellen zodat je beter voorbereid je cursus in gaat. 

    Het is vooral erg nuttig dat de spanning van het verlaten van een vliegtuig aanzienlijk minder zal zijn als je dit onlangs al een keer hebt meegemaakt. Je hebt dan meer rust en ruimte in je hoofd om je te concentreren op de handelingen die je zult moeten verrichten.

   • Is een medische verklaring echt nodig?

    Ja. Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).

    De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier.

    Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

    Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

    Let op:
    De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

    Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

    MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

   • Hoe zit het met minimale en maximale leeftijd?

    Om zelfstandig te springen, dus ook om een cursus te mogen volgen, is de minimum leeftijd 16 jaar. Voor minderjarigen is altijd schriftelijk toestemming van de ouders nodig.

    Er zijn veel oudere skydivers, het is geen probleem om tot 60, 70 of zelfs 80 jaar te blijven springen.

    Het is een ander verhaal als je op oudere leeftijd wilt beginnen met springen. Of dit slim is, hangt onder andere van je fysieke en geestelijke gezondheid af, daarom gaan we vanaf 50 jaar altijd in gesprek met de potentiele skydivers. veiligheid staat natuurlijk voorop.

   • Wat is ik niet alle sprongen kan maken in een keer?

    Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

    Let wel op de volgende regels:

    • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
    • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
    • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

    Dit geldt voor alle opleidingen, dus zowel voor AFF als voor de FJC als voor de TJE.

    Goed om te weten; Paracentrum Texel is van april tot en met oktober dagelijks geopend.

   • Hoe lang is mijn springverzekering geldig?

    Wanneer je een cursus boekt wordt je automatisch aangemeld als aspirant-lid bij de KNVvL afdeling parachutespringen. Via het lidmaatschap loopt ook een collectieve WA-verzekering. Deze verzekering is maximaal een jaar, na de start van je cursus, geldig. Je mag maar een keer aspirant lid worden van de KNVvL.

    Mocht je bijvoorbeeld na het volgen van een static-line opleiding (FJC, MSL en TJE) interesse hebben de AFF cursus te gaan doen. Dan moeten wij je als je bij de KNVvL aanmelden als volledig lid. De kosten die hierbij komen liggen anders.

    Meer informatie kun je vinden via de onderstaande links naar website's van het KNVvL.

    PARACHUTE.NL KNVVL.NL

   • Wat als er slecht weer is voorspeld op mijn cursusdag(en)?

    Het weer hebben we natuurlijk niet in de hand en de voorspellingen komen ook niet altijd uit. Vandaar dat de grondopleiding altijd doorgaat.

    Je bent dan klaar om te springen en wie weet maak je toch gelijk de sprong(en), we hebben immers maar een klein gedeelte van de dag goed weer nodig.

    Lukt het toch niet dan kan je binnen 3 maanden op elke door de weekse dag komen om de sprong(en) alsnog te maken. 

    Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

    Let wel op de volgende regels:

    • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
    • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
    • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.
   • Hoe kom ik aan een 'medische verklaring parachutespringen' ?

    De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier hieronder.

    Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

    Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

    Let op:
    De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

    Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

    MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

   Locatie

   • Wat is het adres van Paracentrum Texel?

    Paracentrum Texel BV
    Postweg 128
    1795 JS De Cocksdorp, Texel

    Tel: +31(0) 222 311464
    Fax:+31(0)222 311414

    info@paracentrumtexel.nl

   • Hoe kom ik op Texel?

    De boot vertrekt vanaf half acht elk uur op het halve uur, dus om 7:30, 8:30, 9:30, 10:30 etc.

    In het hoogseizoen en in de weekenden zijn er extra afvaarten op het hele uur. Voor meer informatie zie www.teso.nl.

   • Hoe kom ik vanaf de boot naar de dropzone?

    Met de auto:

    In Den Helder neem je de boot naar Texel. Je rijdt je auto de veerboot op en vaart in circa 20 minuten naar het eiland. Je hoeft de boot niet te reserveren.

    Als je van de boot af komt, rijd je richting Den Burg. Bij de tweede rotonde (afslag 10) ga je rechtsaf richting De Cocksdorp.

    Vanaf hier wordt het vliegveld aangegeven en zie je het Paracentrum vanzelf aan je rechterhand.

     

    Met het openbaar vervoer:

    Je kunt ook je auto in Den Helder parkeren en te voet de oversteek maken. Dan maak je op Texel gebruik van het openbaar vervoer. 

    De grote bussen van Connexxion (lijn 28 en 828) rijden via een vaste route naar Den Burg en De Koog. Om naar het Paracentrum te raken moet je gebruikmaken van een kleine Texelhopperbus. Als je van de veerboot afloopt dan staan deze Texelhoppers  aan de rechterzijde klaar.

    De kleine busjes moet je minimaal een uur voor vertrek van het busje reserveren. Dit kan via de telefoon 0222-784 000 of via texelhopper.nl. Op die website kun je ook je kaartjes digitaal bestellen.

   • Wat kan ik op het vliegveld nog meer doen?

    Op 'Texel International Airport' is van alles te zien en te beleven.

    TesselAir

     

    Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel

     

    Restaurant De Vlijt

    • Ontbijt, lunch, koffie en gebak, snacks
    • Groot buiten en binnen -terras
    • Elektrisch oplaadpunt voor fietsen
    • Groot springkussen voor kinderen
    • www.devlijttexel.nl

     

    Hotel De Vlijt Texel

     

    Zweefvliegclub Texel

   • Welke accommodatie raden jullie aan?

    Op Texel zijn 7 dorpen en een groot buitengebied met vele overnachtingsmogelijkheden voor elk budget. Het vliegveld is altijd in de buurt, dus kies een accommodatie waar het leuk vertoeven is en kom op de afgesproken dag naar het Paracentrum voor de sprong.

    VVV Texel kan het best informatie geven over de beschikbaarheid.

    Op het vliegveld is ook een hotel gevestigd: De Vlijt. Dichterbij kan natuurlijk niet.

    Aan onze cursisten raden we Hotel de Kievit aan, "The home of the skydivers". 

    Ook Eilandhotel...

   • Kan ik bij en vliegveld een fiets of auto huren?

    Het restaurant verhuurt ook fietsen. Auto's niet.

   • Kan ik mijn electrische fiets of auto opladen bij het vliegveld?

    Je kunt bij het restaurant een elektrische fiets opladen. Auto's (nog) niet.