bijna iedereen kan parachutespringen

De Tandemsprong is de meest eenvoudige manier om kennis te maken met parachutespringen. Je hoeft er bijna niets voor te doen, alleen een dosis durf en motivatie zijn al voldoende.

Tijdens een inleidende instructie legt één van onze instructeurs uit wat je te wachten staat. Dan stap je het vliegtuig in en wordt je vastgekoppeld aan je instructeur. Op een hoogte van minimaal drie kilometer schuift de deur open en samen met de Tandemmaster val je met een snelheid van ongeveer 200 kilometer per uur naar beneden…

2 soorten Tandemsprongen

We bieden twee verschillende soorten Tandem skydive aan. De ‘Standaard Tandem Skydive’ en de ‘Extreme Tandem Skydive’. Bij beide soorten kan er optioneel een cameraman of -vrouw foto’s en video van je maken tijdens je sprong.

Het verschil tussen de ‘Standaard Tandem Skydive’ en de ‘Extreme Tandem Skydive’ zit in de afspring hoogte. Bij een standaard tandemsprong spring je vanaf 9000 voet en duurt de vrijeval circa 30 seconden, het gedeelte waar het allemaal om draait. Bij de Extreme tandemsprong ga je helemaal door naar 13.000 voet en val je maar liefst 60 seconden voordat de parachute opent.

Book a Tandemjump Buy a giftcard

een van de mooiste ervaringen van je leven

Tijdens deze absoluut indrukwekkende ervaring kun je genieten van een schitterend panorama. Het hele eiland ligt letterlijk onder je.

Na een hele of halve minuut opent zich boven je hoofd een extra grote parachute.

Hiermee zweef je zachtjes, hangend aan je Tandemmaster, terug naar Texelse bodem.

Vlak voor familie, vrienden en toeschouwers maak je een perfecte landing.

Als een veertje bereik je de grond. Voor altijd veranderd door de ervaring.

meteen boeken

Hoe gaat het in zijn werk?

Stap 1

Aankomst & check-in

Als je al een reservering hebt:

We verwelkomen je graag op je meldtijdstip bij onze balie. Daar controleren we de boeking, je gewicht en je ‘eigen risico verklaring’ (zie de bevestigingsemail).

Als je geen reservering hebt:

Wanneer je spontaan komt binnenlopen -dus zonder dat je een boeking hebt- dan kijken we of we ergens op de dag nog een plekje voor je vrij kunnen maken.

2 voorbeelden

tandemsprong met Blauwe lucht

Een mooi voorbeeld van een sprong die gemaakt is op een heldere zomerse dag met een blauwe lucht en hier en daar een klein wolkje.

In dit filmpje zie je ook goed hoe de cameraman als eerste naar buiten klimt en zo de springer tijdens de hele vrij val in beeld kan brengen.

tandemsprong met wolkendek

Op deze dag waren er behoorlijk wat wolken. Vanaf de grond leek alles grijs en grauw. In de video kun je goed zien dat je ver boven de wolken uit het vliegtuig springt; daar is alles zonnig en blauw!

Je ziet ook meteen hoe een springer met een bril op gewoon kan springen.

Stap 2

Hoogte & Foto / video

Standaard hoogte of Extreme hoogte?

Bij de balie kun je eventueel je hoogte nog opwaarderen van 9.000 ft. naar 13.000 ft. Alleen voor de echte waaghalzen!

Nog geen foto/video reportage gereserveerd?

Bij enige twijfel of het de moeite waard is om een cameraman of -vrouw mee te laten springen; absoluut doen!

Na de landing worden je beelden meteen verwerkt, je ontvangt:

 • een video edit van de vrije val
 • een video edit van de héle ervaring van begin tot einde
 • een video edit om via Instragram of Facebook te delen
 • alle foto’s van de hele ervaring

De link naar de pagina met al je beelden ontvang je per email, meestal na 2 tot 4 uur, maar in ieder geval in de loop van de dag. Daar kun je de beelden meteen bekijken en/ of downloaden.

Het zijn waarschijnlijk de meest extreme en mooie beelden die je ooit van jezelf zult zien. Een ‘once in a lifetime’ kans.

Wat doet een cameraman of -vrouw precies?

Ter ere van zijn 10.000e sprong werd éen van onze cameramannen gefilmd tijdens zijn jubileum sprong. Deze video geeft meteen een mooi beeld op het werk van een cameraman of -vrouw.

Stap 3

Planning & instructie

Door naar het Manifest

Als alle administratieve handelingen zijn verricht ga je door naar het manifest.

Planning

Bij het manifest wordt de precieze planning met je doorgenomen. Daar verneem je op welk tijdstip je vlucht ingepland is. Je meldtijdstip is dus precies dat: het tijdstip waarop je je komt melden en inschrijven. Daarna verneem je pas wanneer we verwachten te kunnen springen.

Instructie en omhangen

En dan gaat het beginnen; je vlucht is bijna aan de beurt. Je krijgt de beschikking over een kluisje en je krijgt een springoverall om over je kleren aan te trekken.

Een van onze instructeurs geeft je een korte grondinstructie zodat je precies weet wat er gaat gebeuren.

Tot slot meten we je een tandem-harnas aan, daarmee word je in het vliegtuig aan je Tandemmaster vastgemaakt.

durf jij mee naar 13000 voet ?
Nu een tandemsprong boeken !

Stap 4

instappen… & uitstappen!

Het echte werk gaat beginnen !

Dan sta je opeens tussen de Tandemmasters, cameraspringers en andere springers voor een enkele reis naar boven.

Je Tandemmaster stelt zich aan je voor. Als je een foto / video pakket hebt gekozen is je cameraman of -vrouw al begonnen met beelden schieten. Een kleine verhoging van je hartslag is hier al heel normaal.

Samen loop je naar het vliegtuig en stap je in. Binnen 10 minuten bevinden jullie je op afspringhoogte. De Tandemmaster klikt zich aan je vast, je schuift naar de deur en voor je het weet val je met 200 km per uur naar beneden.

Een van de meest bijzondere belevenissen die je in je leven zult meemaken.

zo mooi heb je texel nog nooit gezien

“Het is lastig te beschrijven hoe het voelt als voor het eerst van je leven een parachute zich boven je hoofd opent. Wat je ervaart als je de waddenzee en het eiland vanuit het mooist mogelijke perspectief kunt bekijken. Het is letterlijk onbeschrijfelijk.”

Stap 5

landen & weer op aarde komen

Een onbeschrijfelijke ervaring

De vrije val en daarna het zweven onder de parachute boven Texel zijn ongelofelijk bijzonder. Eerst 30 of 60 seconden lang vol adrenaline in de vrije val en daarna de serene rust van de parachutevlucht.

Je kijkt uit over het hele eiland en de Waddenzee. Een ervaring die je de rest van je leven niet meer vergeet.

Ongeveer 20 minuten nadat je met het vliegtuig op bent gestegen, is het tijd geworden om met de parachute te landen. De landingen zijn bijna altijd fluweelzacht en altijd goed te zien voor de toeschouwers.

Tegen de tijd dat je beseft wat je net hebt meegemaakt ligt je certificaat en/of je Foto /Video reportage al voor je klaar.

Meteen nog een keer ?

tandem skydive prijzen

In het weekeinde is het vaak erg druk, de doordeweekse dagen geven we dan ook graag een korting van €10,- om de springers beter te verdelen over de week. Hieronder een overzicht van onze prijzen op deze doordeweekse dagen (maandag t/m vrijdag).

Bij enige twijfel over het wel of niet bijboeken van een Foto / Video reportage kunnen we alleen maar zeggen; bij enige twijfel absoluut doen. Het zijn waarschijnlijk de mooiste beelden van jezelf in je hele leven..

Standaard tandem only
€ 199,-
Basic optie zonder Foto / Video.
Grond instructie
Sprong van 9000 ft
Certificaat
weekdagen korting

Door op een weekdag te springen ontvang je €10,-korting op de weekend prijs van €209,-

Book now
Extreme Tandem Only
€ 274,-
Zoek de rand van de nog adembare atmosfeer op; hoger kan alleen met zuurstofflessen. Hoogste Tandemskydive van Nederland!
Grond instructie
Sprong van 13000 ft !!
Certificaat
weekdagen korting

Door op een weekdag te springen ontvang je €10,-korting op de weekend prijs van €284,-

Book now

overnachten op texel?

Het Paracentrum heeft een eigen hotel waar veel van onze tandem springers en cursisten overnachten, het hotel is helemaal ingesteld op parachutisten.

Het Eilandhotel heeft de beschikking over 2-persoonskamers, familiekamers en groepskamers. Je kunt telefonisch boeken (0222-311466) of via de site op eilandhoteltexel.nl.

Op vertoon van de Tandemsprong bevestiging e-mail ontvangen gasten een gratis Skuumkoppe (of een ander drankje) met bittergarnituur aan de bar!

Het EilandHotel is vlak bij het vliegveld gelegen. Ideaal voor wie op zoek is naar een gezellig verblijf tegen Texel’s laagste tarieven.

bezoek de website

Veel gestelde vragen

De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

Tandem sprong

How old do you have to be to do a Tandem Skydive?
There's no strict legal age limitation for doing a Tandem Skydive. We do adhere to the following to determine of we can jump with someone: Minimum age requirements:
 • Does the jumper physically fit a (children) harness ?
 • Does the jumper fully understand what a Tandemskydive is?
 • Does the jumper really want to jump?
 • Is a parent or legal guardian available to sign the Legal Waiver for Minors?
Maximum age requirements:
 • Can the jumper lift his/her legs sufficiently to execute a safe landing?
 • Is the jumpers physique sturdy enough (read: not too fragile) to make the jump?
As a general rule of thumb you can assume that in order to be able to jump you'll have to be at least six years old and not require a 'walker' to move around by yourself. Tandem skydive liability release (waiver)
Do you need to follow a course before you can jump?
No, you do not need any completed courses or any kind of skydive experience to be able to jump in a Tandemskydive (this is only needed for AFF or a FJC). Nonetheless, you will get short instructions right before the jump. This will:
 1. prepare you, so that you know what will happen and what to expect
 2. add to your own experience, so that you fully understand what you need to do during flight and jump.
The instructions are simple, easy to remember and take about 10 minutes of your time just before your Tandemjump.
What do you need to take to your Tandemjump?
If you are 18 or older: absolutely nothing (to increase the fun-factor family and friends are always welcome). If you are under 18 you need to be accompanied by your parents (at least one parent or a legal guardian). Your parents need to officially approve to your Tandem parachute jump and need to sign your "reliability release waiver", before getting into the airplane.
From which height do you jump out of the airplane?
You will exit the airplane at a height of 9000 feet, which is approximately 3 km above the ground.
Where do you leave your stuff, while jumping?
Tandem passengers can leave their personal belongings and valuables in lockers on the dropzone. You can lock them with your personal numeric code, with which you can also open it again. So no worries, your belongings are absolutely safe, while you get your adrenaline-shot.
Can you breath during the free fall?
Yes, you will be able to breath during free falling. Some people may experience it as "harder" to breath, but this is usually due to the adrenaline felt in the moment.
Is it going to be cold up in the sky?

The temperature is decreasing around 2 degrees per 1000 feet when climbing. This means that the temperature at exit height will be 15 to 20°C colder then on the ground.

The temperature difference can only be really felt once the door opens. However, the door only opens right before exiting, which means that you will be busy with completely other thoughts and not pay much attention to the temperature around you.
How fast are you dropping/ falling during a Tandem jump?
While free falling you will excellerate to around 180km/h.
Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken? Bekijk dan dit Youtube filmpje waar alles goed in wordt uitgelegd.

If you want to know more about the science behind Skydiving this video will help you understand what exactly will happen during a Skydive.
How long will you be free falling?
The time is dependent on you exit height. This means, you will be able to enjoy a free fall of around 30 seconds, when exiting the airplane from 9000 feet. This will nearly double to 60 seconds, if you choose to exit from 13000 feet.
Are you flying up or pulled up, when your parachute opens?
No, you are not pulled upwards. Videos may give the impression that the Tamdenjumpers are pulled up, however, this is due to the fact that the cameraman keeps falling, during the opening of the tandem.
So from the perspective of the camera, the tandemskydivers leave the frame upwards. Yet, the tandem is now only descending with a speed of 15km/h, while the cameraman is still falling with 180km/h.
How long will you be hanging under the parachute?
You will be flying under the parachute around 4-5 minutes.
Will you be allowed to steer the parachute?
Of course! The Tandemmaster will help and instruct you, but for the rest (if you want) you will be in control of the parachute.
Is it a hard landing?
The parachute will be slowed down (flare), which will ensure a soft and controlled landing.
What kind of training and experience do have the Tamdemmasters/ instructors at Paracentrum Texel?

Before a skydiver can participate in a training to become a tandem master, he/ she needs to have a minimum experience of 1000 (!) jumps.
Most tandem masters have followed previous instructor courses, e.g. Help Instructor (HI), Flying Coach and cameramen, which are all demanding trainings, where a lot of jumping experience is needed. Only after that the instructors may follow a tandem master course.

A tandem master at Paracentrum Texel has between 5.000 to 20.000 jumps on his/ her record.
What kind of clothes and shoes should you/ should you not wear?
All clothes in which you can freely move are suitable. Dresses and skirts may be a little inconvenient, since you will receive a jumpoverall (jumpsuit), which you will put on over your clothes.
This rule of thumb is also applicable for your shoes. All shoes in which you can comfortable move in are suitable to jump with. Highheels and sandals are not really suitable and may put you at risk when landing.

Therefore, sporty, flat shoes are the best choice.

Photo / Video package

What includes a photo/video package exactly?

When you book the optional photo/ video package with your tandem jump an additional cameraman/-woman will be jumping together with you and your tandam master out of the airplane.

During your jump the camerajumper will be making a full video and photos of your exceptional experience, also during the free fall. Hence, your Tandemjump will be fully documented on camera from the moment you will walk to the airplane, the exit, the free fall and eventually till you are landed safely back on the ground.

The only moment where the camera will no follow you, is while you are hanging under the deployed parachute.
20 minutes after your jump you will receive your photos and video fully edited on one of our Paracentrum Texel USB-Sticks. You can immediately check out the results in out "Blokhut" on a big screen or re-live the experience later at home.

Obviously, you may share the photos and the video via YouTube, Facebook, Instagramm, etc. - It is your content, so feel free to share and maybe tag us?

If you are interested in seeing how the job of a camarajumper at Paracentrum Texel looks like, this video will show a camarajump together with a tandammaster.

Check out an example of a standard photo and video package by clicking the buttons below.

The digital photos (usually around 50) you also can find on your UBS-Stick. These are made with an extra high-resolution camera (hence they are not just screenshots of your video).

Photo/Video Example 1 Photo/Video Example 2

General

What will the weather be on the day of my jump?

This is always a very difficult question. Predicting the weather exactly is simply not yet very well possible. Especially if we look further than a few days ahead.

Luckily, we usually have quite a good idea of what we can generally expect. For this, we use the same information sources as people who do not fly and/or jump. See the links below to check the websites yourself.

When you call us to ask what the weather will be like, we will look at these websites.

Because we are located on an island, the weather is often extra difficult to predict. On the Wadden islands, weather can change very quickly, which makes it extra hard to predict.

One day in advance, at the end of the afternoon, we can have a reasonably good indication of whether we will be jumping the next day. But we are only sure right before boarding the aircraft.

Windfinder.com Buienradar.nl Yr.no
What weather isn't suitable for jumping

In short:

 • too much wind
 • precipitation
 • thick cloud layer too close too ground

Limitations for a tandemjump are more lenient than for the jumps made by students in a parachuting course.

If you're in doubt whether your jump can proceed call us the day before in the late afternoon. At that time we'll have the best / most accurate possible answer for you.

What's the best time of year to jump?

There's not really a best time of year to jump as every jump is an unforgettable experience and every jump is different.

You can jump on a day with clear skies and high temperatures but also on a day that's very cold with snow covering the Island. It's down to personal preference what you'll enjoy more.

Can I jump if my weight is over 100kg

If your weight including clothing and shoes is over 100kg (but no more than 115kg) you maybe able to do a tandem skydive with us.

It's not a given though that we can stretch the weight limit for you though, there's a few factors involved that have to be just right:

 • The windconditions have to be optimal. Not too strong, not too soft and from a certain range in winddirection.
 • The jumper needs to have enough muscle in their upper legs. For jumpers with big upper legs and little muscle mass it can be quite painful to be suspended in the harness. 
 • The jumper should be able to lift their legs for 10 seconds to an angle approaching 90 degrees. This is necessary during the landing.
 • On the jump day there needs to be an instructor who is willing and able to jump with additional weight load.

If you think you meet the criteria stated above you can probably still experience the tandem skydive. But please be aware that there's a fair chance that you won't be able to jump, for instance if the weather conditions aren't suitable.

Can I wear glasses or contacts when I jump?

Definitely, but there's a disclaimer. When we're in the airplane flying to altitude your instructor will fit you with special jump goggles. If you wear contact lenses (no difference between soft and hard lenses) they practically always stay in place.

If you wear glasses we'll provide you with oversized jump goggles that fit over your glasses. It's possible though that these goggles come off in freefall. It's extremely unlikely but it's happened before. If that were to happen on your jump the jump will still be safe but you'll likely lose your glasses/ contacts.

So it's at your own risk but the risk is extremely small.

What if I'm afraid of heights?

A fear of heights is often listed as the reason not to jump. Fortunately that's not how this condition works! 

As the airplane climbs so quickly you'll quickly be above the threshold altitude where your brain can register the changed perspective and translate that to a sense of altitude. Especially since you'll no longer be standing an a ground-connected structure.

There's a lot of examples of professional skydivers that suffer from fear or heights and still jump on a daily basis.

Will I need a medical check / certificate?

No you won't, not if you plan to do a tandem skydive. You will need one when you plan to do a course to learn to jump solo.

Is skydiving dangerous?

No, the statistics are definitely on your side. Driving your car to the airport is a multitude more dangerous. But keep in mind, although the changes of you hurting yourself are extremely small, skydiving is still an extreme sport with inherent risks.

Are you affiliated with a skydiving organisation?

Yes Paracentrum Texel is a member of the Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) organisation as well as the USPA.

All our instructors are certified under the strict KNVvL regulations.
Can I bring my dog?

Sure, you dog is very welcome as well. We have water drinking trays available on hot days.

There's a few house rules:

 • The dog must be leashed at all times
 • An adult must always supervise (the leash should be held at all times)
 • Any mishaps are your to cleanup