bijna iedereen kan parachutespringen

De Tandemsprong, ook wel tandem skydive genoemd, is de meest eenvoudige manier om kennis te maken met parachutespringen. Jong én oud (al vanaf circa 8 jaar) kunnen bij ons de ervaring van hun leven meemaken. Een dosis durf en motivatie zijn al voldoende. Onze instructeurs doen al het werk.

Na het inchecken legt één van onze instructeurs je tijdens een inleidende instructie uit wat je te wachten staat. Dan stap je het vliegtuig in en wordt je veilig vastgekoppeld aan je instructeur.
 
Eenmaal aangekomen op je afspring hoogte schuift de deur open.. Samen met je Tandemmaster verlaat je het vliegtuig en val je met een snelheid van ongeveer 200 kilometer per uur naar beneden…

Op circa 5000′ (voet) opent de instructeur de parachute. Samen vliegen jullie terug naar het Paracentrum om daar voor de deur te landen. Een ervaring die je nooit meer vergeet!

3 soorten Tandemsprongen

We bieden drie verschillende soorten Tandem parachutesprongen aan:

Type:
Low Altitude
Standaard
Extreme

Spronghoogte:
7000 ft.
9000 ft.
13000 ft.

Vrije val:
+/- 10 sec.
+/- 30 sec.
+/- 60 sec. (!)

Mét of zonder beelden

Bij de sprongen van 9000′ en 13000′ kan er optioneel een cameraman of -vrouw foto’s en video van je maken tijdens je sprong.

Dit zijn bijna zonder uitzondering de mooiste beelden die ooit van je gemaakt worden.

Bij de Low Altitude sprong van 7000′ is het helaas niét mogelijk om een cameraspringer mee te nemen.

een van de mooiste ervaringen van je leven

Tijdens deze absoluut indrukwekkende ervaring kun je genieten van een schitterend panorama. Het hele eiland ligt letterlijk onder je.

Na een hele of halve minuut opent zich boven je hoofd een extra grote parachute.Hiermee zweef je zachtjes, hangend aan je Tandemmaster, terug naar Texelse bodem.

Vlak voor familie, vrienden en toeschouwers maak je een perfecte landing. Als een veertje bereik je de grond. Voor altijd veranderd door de ervaring.

meteen boeken

Hoe gaat het in zijn werk?

Paracentrum Texel van boven gezien

Stap 1

Aankomst & check-in

Als je al een reservering hebt:

We verwelkomen je graag op je meldtijdstip bij onze balie. Daar controleren we de boeking, je gewicht en je ‘eigen risico verklaring’ (zie de bevestigingsemail).

Als je geen reservering hebt:

Wanneer je spontaan komt binnenlopen -dus zonder dat je een boeking hebt- dan kijken we of we ergens op de dag nog een plekje voor je vrij kunnen maken.

2 voorbeelden

tandemsprong met Blauwe lucht

Een mooi voorbeeld van een sprong die gemaakt is op een heldere zomerse dag met een blauwe lucht en hier en daar een klein wolkje.

In dit filmpje zie je ook goed hoe de cameraman als eerste naar buiten klimt en zo de springer tijdens de hele vrij val in beeld kan brengen.

tandemsprong met wolkendek

Op deze dag waren er behoorlijk wat wolken. Vanaf de grond leek alles grijs en grauw. In de video kun je goed zien dat je ver boven de wolken uit het vliegtuig springt; daar is alles zonnig en blauw!

Je ziet ook meteen hoe een springer met een bril op gewoon kan springen.

Stap 2

Hoogte & Foto / video

lage, Standaard of Extreme hoogte?

Bij de balie kun je eventueel de hoogte die je geboekt hebt upgraden naar 9.000 ft. of zelfs naar 13.000 ft. Alleen voor de echte waaghalzen!

Nog geen foto/video reportage gereserveerd?

Bij enige twijfel of het de moeite waard is om een cameraman of -vrouw mee te laten springen; absoluut doen!Na de landing worden je beelden meteen verwerkt, je ontvangt:

 • een video edit van de vrije val
 • een video edit van de héle ervaring van begin tot einde
 • een video edit om via Instragram of Facebook te delen
 • alle foto’s van de hele ervaring

De link naar de pagina met al je beelden ontvang je per email, meestal na 2 tot 4 uur, maar in ieder geval in de loop van de dag. Daar kun je de beelden meteen bekijken en/ of downloaden.

Het zijn waarschijnlijk de meest extreme en mooie beelden die je ooit van jezelf zult zien. Een ‘once in a lifetime’ kans.

Wat doet een cameraman of -vrouw precies?

Ter ere van zijn 10.000e sprong werd éen van onze cameramannen gefilmd tijdens zijn jubileum sprong. Deze video geeft meteen een mooi beeld op het werk van een cameraman of -vrouw.

Stap 3

Planning & instructie

NA HET INCHECKEN

Als alle administratieve handelingen zijn verricht mag je doorlopen naar het springterrein voor de hangaar. Daar kun je plaats nemen in een strandstoel of aan een picknick tafel. Voor je neus zie je de springers vertrekken en de parachutes landen.

Planning en wachten

Bij het manifest, dat naast de hangaar is gevestigd, wordt de precieze planning gemaakt. Reken erop dat je minimaal een kwartier moet wachten tot je naam omgeroepen wordt. In sommige gevallen kan deze wachttijd (een stuk) langer zijn. Bijvoorbeeld als we vanwege slecht weer uitlopen.

Ongeveer een kwartier voordat we je mee het vliegtuig in nemen roepen we je naam om. Je meldtijdstip is dus precies dat: het tijdstip waarop je je komt melden en inschrijven. Want daarna verneem je pas wanneer we verwachten te kunnen springen.

Instructie en omhangen

En dan gaat het beginnen; je vlucht is bijna aan de beurt. Je krijgt de beschikking over een kluisje en je kunt nog snel naar het toilette. Een van onze instructeurs geeft je een korte grondinstructie zodat je precies weet wat er gaat gebeuren.

Tot slot meten we je een tandem-harnas aan, daarmee word je in het vliegtuig aan je Tandemmaster vastgemaakt.

durf jij mee naar 13000 voet ?
Nu een tandemsprong boeken !

Stap 4

instappen… & uitstappen!

Het echte werk gaat beginnen !

Dan sta je opeens tussen de Tandemmasters, cameraspringers en andere springers voor een enkele reis naar boven.

Je Tandemmaster stelt zich aan je voor. Als je een foto / video pakket hebt gekozen is je cameraman of -vrouw al begonnen met beelden schieten. Een kleine verhoging van je hartslag is hier al heel normaal.

Samen loop je naar het vliegtuig en stap je in. Binnen een paar minuten bevinden jullie je op afspringhoogte, afhankelijk van de door jou gekozen afspring hoogte.

De Tandemmaster klikt zich aan je vast, je schuift naar de deur en voor je het weet val je met 200 km per uur naar beneden. Een van de meest bijzondere belevenissen die je in je leven zult meemaken!

zo mooi heb je texel nog nooit gezien

“Het is lastig te beschrijven hoe het voelt als voor het eerst van je leven een parachute zich boven je hoofd opent. Wat je ervaart als je de waddenzee en het eiland vanuit het mooist mogelijke perspectief kunt bekijken. Het is letterlijk onbeschrijfelijk.”

Stap 5

landen & weer op aarde komen

Een onbeschrijfelijke ervaring

De vrije val en daarna het zweven onder de parachute boven Texel zijn ongelofelijk bijzonder. Eerst 30 of 60 seconden lang vol adrenaline in de vrije val en daarna de serene rust van de parachutevlucht.

Je kijkt uit over het hele eiland en de Waddenzee. Een ervaring die je de rest van je leven niet meer vergeet.

Ongeveer 20 minuten nadat je met het vliegtuig op bent gestegen, is het tijd geworden om met de parachute te landen. De landingen zijn bijna altijd fluweelzacht en altijd goed te zien voor de toeschouwers.

Tegen de tijd dat je beseft wat je net hebt meegemaakt ligt je certificaat en/of je Foto /Video reportage al voor je klaar.

Meteen nog een keer ?

Welke hoogte kies jij?
 7000 ft.
nu boeken
 9000 ft.
nu boeken
 13000 ft.
nu boeken

tandem skydive prijzen

In het weekeinde is het vaak erg druk, de doordeweekse dagen geven we dan ook graag een korting van €10,- om de springers zo beter te verdelen over de week. Verder bieden we op doordeweekse dagen een Low Altitude Skydive aan.

Extreme tandem only
€ 274,-
Zoek de rand van de nog adembare atmosfeer op; hoger kan alleen met zuurstofflessen. Hoogste Tandemskydive van Nederland!
Grond instructie
Sprong van 13000 ft !!
+/- 60 sec. vrije val
 
weekdagen korting

Door op een weekdag te springen ontvang je €10,-korting op de weekend prijs van €284,-

nu boeken
Extreme tandem met Foto/Video
€ 379,-
Zoek de rand van de nog adembare atmosfeer op; hoger kan alleen met zuurstofflessen. Hoogste Tandemskydive van Nederland!
Grond instructie
Sprong van 13000 ft !!
+/- 60 sec. vrije val
Cameraman springt mee voor foto- en videoreportage
 
weekdagen korting

Door op een weekdag te springen ontvang je €10,-korting op de weekend prijs van €389,-

nu boeken
Standaard tandem only
€ 199,-
Basic optie zonder Foto / Video.
Grond instructie
Sprong van 9000 ft
+/- 30 sec. vrije val
 
weekdagen korting

Door op een weekdag te springen ontvang je €10,-korting op de weekend prijs van €209,-

nu boeken
Standaard tandem met Foto/Video
€ 304,-
Meest gekozen optie mét Foto / Video.
Grond instructie
Sprong van 9000 ft
+/- 30 sec. vrije val
Cameraman springt mee voor foto- en videoreportage
 
weekdagen korting

Door op een weekdag te springen ontvang je €10,-korting op de weekend prijs van €314,-

nu boeken
Experience pakket (met foto / video)
€ 344,-
Grond instructie
Sprong van 9000 ft
+/- 30 sec. vrije val
Cameraman springt mee voor foto- en videoreportage
Certificaat
T-Shirt
nu boeken
Low altitude tandem only
€ 174,-
Budget optie met extreem korte vrije val maar met dezelfde parachutevlucht als bij de andere sprongen. Ideaal om op een budget toch kennis te maken met skydiven.
Grond instructie
Sprong van 7000 ft.
+/- 10 sec. vrije val
 
alleen op weekdagen

Deze sprong is alleen uit te voeren op een doordeweekse dag en dus niet in het weekend.

nu boeken

Bij enige twijfel over het wel of niet bijboeken van een Foto / Video reportage kunnen we alleen maar zeggen; bij twijfel absoluut doen. Het zijn waarschijnlijk de mooiste beelden van jezelf in je hele leven..

overnachten op texel?

Het Paracentrum heeft een eigen hotel waar veel van onze tandem springers en cursisten overnachten, het hotel is helemaal ingesteld op parachutisten.

Het Eilandhotel heeft de beschikking over 2-persoonskamers, familiekamers en groepskamers. Je kunt telefonisch boeken (0222-311466) of via de site op eilandhoteltexel.nl.

Op vertoon van de Tandemsprong bevestiging e-mail ontvangen gasten een gratis Skuumkoppe (of een ander drankje) met bittergarnituur aan de bar!

Het EilandHotel is vlak bij het vliegveld gelegen. Ideaal voor wie op zoek is naar een gezellig verblijf tegen Texel’s laagste tarieven.

bezoek de website

Veel gestelde vragen

De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

Tandem sprong

Hoe oud moet je zijn voor een Tandem Parachutesprong?

Er is geen echte 'harde' leeftijdgrens voor het maken van een Tandem parachutesprong. Wel hanteren we de volgende vragen om te bepalen of we met iemand kunnen- en willen springen:

Voor de minimale leeftijd:

 • Past de springer fysiek goed in het kinder harnas?
 • Weet de springer wat een Tandemsprong precies is?
 • Wil de springer écht zelf springen?
 • Is een ouder of gezaghebbende aanwezig om de eigen risico verklaring te ondertekenen? *

Voor de maximale leeftijd:

 • Kan de springer zijn/haar benen goed omhoog houden voor de landing ?
 • Kan de springer tegen een (klein) stootje?

Als grove duimregel kun je er vanuit gaan dat je ongeveer zes jaar oud moet zijn om te kunnen springen tot aan het moment dat je een rollator nodig hebt om zelfstandig te kunnen lopen.

* Als je minderjarig bent zul je een van je ouders (of iemand anders die ouderlijk gezag over je heeft) mee moeten nemen. Dit om toestemming te geven aan ons om je mee te nemen tijdens een Tandemskydive (door ondertekening van het toestemming formulier minderjarigen) én om voor jou de "eigen risico verklaring" (ook wel waiver genoemd) te tekenen.

toestemming formulier minderjarigen
Moet je eerst een cursus volgen voor je kunt springen?

Nee, je hoeft niet eerst een opleiding of cursus te volgen voor een Tandem parachutesprong (dit is alleen nodig voor opleiding sprongen zoals FJC en AFF). Je krijgt van ons enkel een korte en eenvoudige instructie. Dit heeft twee redenen:

 1. zodat je weet wat je precies te wachten staat
 2. zodat je goed begrijpt wat we tijdens de vlucht en tijdens de sprong van je verwachten

Dit zijn eenvoudige handelingen die je makkelijk kunt onthouden. De instructie op de grond neemt circa 10 minuten in beslag.

Wat moet ik meenemen om te tandemspringen?

Als je 18 jaar of ouder bent: helemaal niets (behalve misschien familie, vrienden, een goed humeur en mooi weer).

Als je minderjarig bent zul je een van je ouders (of iemand anders die ouderlijk gezag over je heeft) mee moeten nemen. Dit om toestemming te geven aan ons om je mee te nemen tijdens een Tandemskydive en om voor jou de "eigen risico verklaring" (ook wel waiver genoemd) te tekenen.

Hoe hoog spring je uit het vliegtuig?

Bij een normale Tandemsprong verlaat je het vliegtuig als het zich op circa 9000 voet hoogte bevindt. Dat komt overeen met 3 kilometer!

Waar laat ik mijn spullen als ik in de lucht ben?

Tandem passagiers kunnen gebruik maken van onze kluisjes. Je kunt bij deze kluisjes zelf een pincode instellen waarmee je het kluisje na je sprong weer kunt openen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het eventueel verliezen van een sleutel.

Kun je wel ademen in vrije val?

Ja dat is geen enkel probleem. Al komt het af en toe wel eens voor dat mensen tijdens de vrije val ervaren dat ademen lastiger gaat. Dit kan onder andere door de spanning komen.

Is het niet heel koud zo hoog boven de aarde?

De atmosfeer / lucht wordt elke duizend voet boven zeeniveau gemiddeld 2 graden Celcius kouder. Het is op de afspring hoogte dan ook zo'n 15 tot 20 graden Celsius kouder dan op de grond.

Deze koude lucht voel je pas als de deur van het vliegtuig open is. Dus op de afspringhoogte.

En als de deur eenmaal opengaat maken de meeste mensen zich drukker over andere dingen dan over de temperatuur..

Hoe snel val je als je springt ?

In de vrije val is je val snelheid ongeveer 180 km/uur. 

Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken? Bekijk dan dit Youtube filmpje waar alles goed in wordt uitgelegd.

 

Hoe lang duurt de vrije val?

De vrije val duur hangt af van de afspringhoogte. Wanneer je de standaard tandemsprong van 9.000 voet boekt dan is de vrije val tijd circa 30 seconden.

Bij een sprong vanaf 13.000 voet verdubbeld de vrije val tijd naar 60 (!) seconden.

Ga je omhoog als de parachute open gaat?

Nee. Dit lijkt op de videobeelden wel zo te zijn, maar dat komt omdat de videoman tijdens de opening van de tandem door blijft vallen.

Relatief ten opzichte van de videoman gaat de tandem dus naar boven het beeld uit. In werkelijkheid gaat de tandem nog steeds met zo'n 15km/uur naar beneden.

Hoe lang duurt het vliegen onder de parachute?

Je vliegt zo’n 4-5 minuten onder de parachute.

Mag je zelf de parachute sturen?

Jazeker! In overleg met de instructeur is het mogelijk de parachute zelf te besturen.

Hoe hard of zacht is de landing?

De parachute wordt bij de landing afgeremd (flare) waardoor de landing erg zacht is.

Wat voor opleiding en ervaring hebben de instructeurs / Tandemmasters?

Voordat een springer mag deelnemen aan de Tandem master, ook wel Tandem instructeur -opleiding moet deze minimaal 1000 (!) sprongen hebben gemaakt.

Dat is echter pas het begin. Eerst zal een springer de opleiding tot Hulp Instructeur (HI) moeten volgen en daarna de opleiding tot Tandem Instructeur (TI). Je kunt je voorstellen dat dit pittige opleidingen zijn.

Het aantal sprongen van de Tandemmasters / Tandeminstructeurs van Paracentrum Texel varieert tussen de 5.000 en 20.000 sprongen.

Wat voor kleren en schoenen moet je wel / niet aanhebben ?

Kleding waarin je je normaal kunt bewegen is prima. Jurken en rokken zijn wel iets minder praktisch. Je krijgt van ons namelijk een springoverall (jumpsuit) die je over je kleren heen aan trekt.

Dezelfde denkwijze gaat ook voor je schoeisel. Schoenen waar je je normaal in kunt bewegen zijn dus goed. Stiletto hakken, spitzen en badslippers zijn minder geschikt. Sportieve schoenen met een platte zool voldoen prima.

Foto / Video reportage

Wat is een Foto/Video reportage precies?

Als je de optionele Foto/Video reportage bijbestelt dan springt een van onze cameraspringers samen met jou en je Tandem instructeur uit het vliegtuig.

De cameraspringer maakt zowel foto's als video beelden, ook tijdens je sprong in de vrije val!

De cameraman of -vrouw documenteert de hele sprong. Vanaf het moment dat je naar het vliegtuig toe gaat, in de vrije val, en weer bij de landing. Alleen de periode dat je onder de parachute vliegt wordt niet opgenomen.

Circa 20 minuten na je landing zijn je beelden ge-edit en op een van onze speciale USB-sticks gezet. Je kunt de beelden dan meteen bekijken bij de balie of in onze 'blokhut'. 

Natuurlijk mag je de beelden ook verspreiden via Youtube, Facebook, Instagram, etc.

Een van onze cameraspringers is op video vastgelegd tijdens zijn werkzaamheden, als je onderstaande video bekijkt weet je precies hoe het in zijn werk gaat.

Klik op een van onderstaande knoppen om een voorbeeld te zien van een standaard video reportage zoals de Tandem passagiers mee naar huis krijgen.

De digitale hoge resolutie foto's (meestal circa 50 stuks) die met een aparte / 2e camera zijn gemaakt krijg je natuurlijk ook mee op dezelfde USB-stick.

Foto/Video voorbeeld 1 Foto/Video voorbeeld 2
Nemen veel springers een Foto/Video pakket?

Ja, verreweg de meeste tandemspringers kiezen er voor om de ervaring van hun leven vast te laten leggen op bewegend en stilstaand beeld. 

Hoe krijg ik de beelden mee naar huis?

Na de landing worden je beelden meteen verwerkt, je ontvangt:

 • een video edit van de vrije val
 • een video edit van de héle ervaring van begin tot einde
 • een video edit om via Instragram of Facebook te delen
 • alle foto's van de hele ervaring

De link naar de pagina met al je beelden ontvang je per email. Daar kun je de beelden meteen bekijken en/ of downloaden. 

Ook kun je de Revl app downloaden en daar bij de instellingen het emailadres invullen dat je hebt gebruikt bij het inchecken. Dan komen je beelden vanzelf in die app en kun je daar b.v. je eigen muziek toevoegen.

Download hier de iOS of Android app van Revl:

Revl iPhone app Revl Android app
Hoe lang duurt het voordat de beelden gereed zijn?

Meestal duurt het tussen de 1,5 en 5 uren voordat je beelden ge-edit en geüpload zijn en je ze kunt bekijken via de link die je per e-mail dan hebt ontvangen. 

Check ook je spam-folder, soms belandt onze e-mail bij de ongewenste e-mail namelijk.

Pas als je de volgende dag rond 12:00 uur je beelden niet hebt ontvangen kan er iets 'mis zijn'. Als het op je springdag namelijk heel erg druk is geweest dan kan het zijn dat je de link pas de volgende ochtend ontvangt. Al komt dit niet vaak voor.

OPTIONEEL
Als je de Revl app hebt gedownload en daar je e-mail adres in de instellingen hebt ingevoerd verschijnen daar je beelden op dat moment ook.

Download hier de Revl Experiences app:

Kunnen meerdere springers samen één Foto/Video pakket delen?

Op de grond, voordat we in het vliegtuig stappen en in het vliegtuig zelf lukt het de camera springers vaak om eventuele andere mensen uit je groep ook vast te leggen.

Zodra je het vliegtuig verlaat springt de cameraspringer met je mee en worden er alleen beelden van jou gemaakt. 

Kan mijn eigen (foto)camera ook mee de lucht in?

Helaas mag dit niet (van de overheid) omwille van de veiligheid.

Voordat je een camera mee mag nemen tijdens een parachute sprong moet je minimaal 200 formatie sprongen hebben gemaakt en je B-brevet hebben.

Het is voor veel sportspringers dan ook een echte mijlpaal als je voor het eerst met je eigen Go-Pro mag springen.

Ik ben mijn beelden kwijt geraakt, wat nu?

Dan hebben we hoogst waarschijnlijk goed nieuws voor je! We doen ons best om alle beelden te bewaren in een digitaal archief. In principe hebben we je beelden dan ook nog voor je beschikbaar.

Mocht je je beelden kwijt zijn geraakt; neem gewoon even contact met ons op zodat we je de bestanden toe kunnen sturen.

Kan ik de USB stick ook los kopen?

Jazeker! De USB sticks verkopen we ook los in de winkel. 

Wat moet je doen om cameraman of vrouw te worden?

Sportspringers die graag van springen hun werk willen maken beginnen vaak als cameraman of -vrouw. 

Je moet minimaal 200 (formatie) sprongen hebben gemaakt en in het bezig zijn van een B-brevet.

Als je die vereisten hebt behaald heb je ook nog een boel ervaring nodig. We verwachten natuurlijk van onze camera springers dat ze consistent hoogwaardige beelden kunnen schieten.

Bekijk hier de bepalingen van de KNVvL.

Algemeen

Wat voor weer wordt het op mijn springdag?

Dat is altijd een heel erg lastige vraag. Precies het weer voorspellen is simpelweg nog niet heel goed mogelijk. Vooral niet als we verder dan een paar dagen vooruit proberen te kijken.

Gelukkig hebben we wél vaak een aardig goed idee van wat we ongeveer kunnen verwachten. Daarvoor maken we gebruik van dezelfde informatie bronnen als veel mensen die niet vliegen en/of springen. Zie de links hieronder om die websites zelf te openen.

Als je ons belt met de vraag hoe het weer zal zijn dan kijken we zelf ook naar deze websites.

Omdat we op een eiland zitten is het weer vaak wat extra lastig te bepalen. Op de Waddeneilanden kan het weer heel snel omslaan en daardoor extra lastig te voorspellen zijn.

Een dag van te voren is aan het einde van de middag vaak redelijk goed in te schatten of we de volgende dag kunnen springen. Maar echt zeker weten doen we het pas net voordat we het vliegtuig in gaan.

Windfinder.com Buienradar.nl Yr.no
Met welke weer condities kan er gesprongen worden?

Beperkende factoren kunnen zijn te veel wind, neerslag en/of te lage bewolking.

De beperkende voorwaarden voor het maken van een tandem parachute sprong zijn overigens wel anders dan voor leerlingen die hun eerste sprong(en) maken.

Mocht je twijfelen of het weer goed genoeg is om een Tandemskydive te maken, neem dan contact met ons op.

Wat is de mooiste tijd van het jaar om te parachutespringen?

Er is niet echt een mooiste tijd om te parachutespringen. Een parachutesprong is een onvergetelijke ervaring en altijd weer anders.

Je kunt springen met een strak blauwe hemel en 20 graden, maar ook met -5 graden boven een besneeuwd Texel. Soms hangen er velden met hoge wolkentorens boven de Noordzee, dan weer schijnt de opkomende zon van onderen tegen een dun laagje hoge sluierbewolking. Het is maar net wat je mooi vindt.

Wel is in het zomerseizoen, de temperatuur op hoogte iets aangenamer.

Kan ik een tandem skydive maken als ik meer dan 100 kilo weeg ?

Personen die zwaarder dan 100 kilo zijn maar niet zwaarder dan 115 kilo, kunnen vaak toch springen.

Dit lukt echter niet altijd. De omstandigheden moeten dan wel optimaal zijn en je lichaam moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Het moet op de springdag precies goed waaien. Niet te hard, niet te zacht en niet uit een bepaalde windrichting.
 • De springer moet genoeg spiermassa in zijn of haar benen hebben. Bij mensen met grote bovenbenen met weinig spieren kan het erg zeer doen om in het harnas te hangen.
 • De spinger moet (net als alle andere springers) gedurende 10 seconden zijn of haar benen op kunnen tillen tot een hoek van 90 graden. Dit om veilig te kunnen landen.
 • Op de springdag moet er een instructeur  aanwezig zijn die de extra fysieke belasting met zich mee brengt aan- wil en kan.

Je kunt als je denkt aan bovenstaande fysieke eisen te voldoen dus gewoon een boeking maken! Weet dan wel dat er echt een redelijke kans bestaat dat je sprong toch niet door kan gaan. Bijvoorbeeld als de weer omstandigheden het niet toelaten.

In dat geval kun je het op een ander moment nog eens proberen òf een refund krijgen.

Geen garantie dus dat het lukt, maar wel een heel goede kans!

Kan ik een bril of contactlezen dragen tijdens de vrije val?

Absoluut.. maar wel op eigen risico. Als we in het vliegtuig zitten voorziet je instructeur je namelijk van een springbril. Als je contact lenzen draagt (harde of zachte maakt geen verschil) dan blijven die in principe gewoon zitten. 

Voor bril dragers hebben we extra grote springbrillen; die passen over je bril heen.

Het kan in theorie wel voorkomen dat de springbril losraakt; in dat scenario ben je een bril of  contactlenzen waarschijnlijk wel kwijt. 

Praktisch gezien komt het eigenlijk nooit voor dat iemand een bril of lens verliest maar we kunnen het helaas niet garanderen. 

Wat als ik hoogtevrees heb?

Hoogtevrees wordt vaak genoemd als reden om niet te hoeven of willen springen, maar deze vlieger gaat gelukkig niet op!

Doordat je geen contact met de grond hebt en je referentiekader door de hoogte anders is, heb je tijdens de vlucht omhoog en tijdens de sprong geen last van hoogtevrees. Dus springen is de ultieme mogelijkheid om ook eens iets stoers te doen zelfs als je hoogtevrees hebt.

Heb ik een medische verklaring nodig ?

Nee, niet voor een Tandem parachutesprong.

Een medische verklaring is alleen nodig voor springers die zelfstandig (dus zonder dat ze aan een instructeur vast zitten) een parachutesprong maken totdat ze hun B-brevet hebben behaald.

Is parachutespringen gevaarlijk?

Het maken van een Tandem parachute sprong, ook wel Tandemskydive genoemd, is niet gevaarlijk. De autorit naar het vliegveld is vele malen gevaarlijker.

Is Paracentrum Texel aangesloten bij een landelijke branche organisatie?

Paracentrum Texel is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

Al onze instructeurs en valschermtechnici beschikken over bevoegdheden en diploma's die door de KNVvL zijn afgegeven.

Mag mijn hond mee het terrein op?

Honden zijn van harte welkom. Er zijn drinkwater bakken aanwezig voor op warme dagen.

Een paar voor de hand liggende huisregels:

 • De hond moet altijd aangelijnd zijn (geen uitzonderingen)
 • De hond moet altijd onder directe begeleiding van een baasje zijn (iemand moet de riem altijd vasthouden).
 • Eventuele ongelukjes moet je zelf opruimen