ZELF SKYDIVER / SPORT PARACHUTIST WORDEN

AFF staat voor Accelerated Free Fall. Dit betekent niet dat je sneller naar beneden valt; het betekent dat je -zonder enige andere vooropleiding- na slechts zeven sprongen in staat bent om alleen een vrije val te maken. De AFF opleiding is het neusje van de zalm. 

De AFF-cursus is opgebouwd uit 7, in moeilijkheidsgraad toenemende, levels (niveaus). Per level maak je een aparte sprong, dus 7 in totaal. Voor elk level zijn een aantal doelen gesteld die je alvorens over te kunnen gaan naar het volgende level dient te behalen.

Tijdens de eerste 3 AFF-sprongen wordt je door twee speciaal gebrevetteerde AFF-instructeurs begeleid tijdens de vrije val. Vanaf level 4 spring je samen met 1 instructeur.

geaccelereerd leren

Doordat deze instructeurs je gedurende de gehele vrije val begeleiden is het leerproces erg snel. Ten eerste omdat zij tijdens de vrijeval, door middel van handsignalen, “in-air”correcties doorgeven zodat je die aanwijzingen meteen op kunt volgen.

En ten tweede omdat de instructeurs door de directe betrokkenheid tijdens de sprong veel beter in staat zijn om je een juiste en heel gerichte evaluatie te geven.

De sprongen worden allemaal gefilmd als onderdeel van het lesprogramma (b.v. voor de debriefing). Na afloop van de opleiding krijg je de beelden gratis mee naar huis.

De wereldwijde standaard in leren parachutespringen

Deze cursus is ontwikkeld in de jaren tachtig, uitgekristalliseerd in de jaren negentig en nu de norm voor de gemotiveerde parachutist. 

Uiteraard ben je na zeven sprongen nog geen ervaren skydiver maar dat zul je met deze basis ongetwijfeld worden! 

Nadat de AFF opleiding succesvol is doorlopen mag je zelfstandig (lees: solo) parachute sprongen maken. Niet alleen bij Paracentrum Texel maar praktisch overal ter wereld.

De volgende stap is het doorlopen van de ‘one-on-one’ training, de canopy school, het behalen van het vouwvaardigheid bewijs om dan uiteindelijk het felbegeerde A-brevet te verdienen.

Aanmelden AFF opleiding

Hoe gaat het in zijn werk?

Ground school

Dag 1: theorie

INCHECKEN:
Zondagochtend om 09:15 wordt je verwacht bij het manifest (dus niet bij de inschrijfbalie). Daar begint meteen je grondopleiding!

ADMINISTRATIE:
Later op de dag vullen we samen het een en ander aan papierwerk in en overhandig je je medische verklaring en je twee pasfoto’s. 

GROUNDSCHOOL:
Hier begint je parachutisten carrière: op de grond en in de hangaar. Van een van onze specialistische instructeurs krijg je een individuele grondopleiding (tot maximaal 8 cursisten AFF groep).

De grondopleiding is toegespitst op je leertempo, je ervaring en conditie en kan variëren van een halve- tot een hele dag.

Je leert de essentiële technieken zoals het stabiel kunnen vallen, hoogtebesef, het beheersen van de reserveprocedure en het op de juiste manier openen van -en sturen met de hoofdparachute. 

voor je het weet spring je zo uit een vliegtuig

harnastest

safety first

THEORIE EXAMEN

Voordat we je mee de lucht in willen -en mogen nemen moet je slagen voor je ‘harnastest’. Een instructeur neemt verschillende scenario’s met je door en controleert of je precies weet hoe je in elke situatie moet handelen.

Zo weten we zeker dat de nood procedures goed in je hoofd zitten en je juist zult handelen in het geval dat nodig zou zijn. 

DE EERSTE VAN VELE

Je zult deze harnastest waarschijnlijk nog vele malen afleggen in je skydive carrière. Alle parachutisten die nog niet in het bezit van een B-brevet zijn moeten namelijk in het bezit zijn van een geldige harnastest. Een harnastest is 3 maanden geldig.

eerste aff sprong in beeld

Glenn maakte voor een Vlog een mooie clip van zijn groundschool en eerste AFF sprong. Dit filmpje geeft een goed beeld van hoe het allemaal in z’n werk gaat.. al landen de meeste leerlingen niet in het mais maar op het landingsveld..

aanmelden voor de aff opleiding

de lucht in !

sprong 1 t/m 3

JE EERSTE 3 SPRONGEN

Nadat je geslaagd bent voor je harnastest gaan we de lucht in. Als het weer meewerkt al op de tweede cursusdag!

Je vliegt samen met twee instructeurs naar een hoogte van 4 km. Daar verlaten jullie met z’n 3-en tegelijk het vliegtuig. Je instructeurs begeleiden je tijdens de hele vrije val die ongeveer een minuut duurt.

Tijdens de skydive corrigeren ze je houding en letten ze op elk detail dat nodig is om een schitterende sprong te maken.

Zelfs wanneer je op de afgesproken hoogte je parachute niet zelf zou openen is er nog niets aan de hand. De instructeur laten je namelijk geen seconde langer vallen dan verantwoord is en openen zonodig zelf je parachute.

AFF is skydiven vanaf de eerste seconde!

Nadat je square (matras vormige) hoofdparachute geopend is, vlieg je zelfstandig naar het vooraf bepaalde landingsgebied.

Na de sprong volgt de briefing en eventueel al meteen de voorbereiding op de volgende sprong.

wil jij leren parachutespringen?

aanmelden voor de aff opleiding

steeds beter

sprong 4 t/m 7

je kunt steeds meer

Nadat je succesvol de eerste drie sprongen met 2 instructeurs hebt gemaakt zul je merken dat je steeds bewuster raakt van wat er allemaal gebeurt. Je vaardigheden schieten vooruit en van de extreme spanning van de eerste sprong is nog weinig over. Je begint je te langzaam maar zeker te bekwamen in het springen.

Verder met 1 instructeur

De laatste vier levels (sprongen) voer je uit met een instructeur in plaats van met twee. Voor elke sprong leer je een nieuwe vaardigheid die je daarna in de lucht mag uitvoeren.

7e sprong = eindexamensprong

Level 7 van de cursus is de examensprong. Tijdens deze sprong moet je laten zien dat je alle aangeleerde technieken goed beheerst. Na een geslaagde examensprong kunt je zelfstandig skydiven en is het tijd voor een feestje !!

opleiding in vogelvlucht

Om effectief te kunnen de-briefen worden alle sprongen gefilmd. De videobeelden zijn niet alleen een erg effectief leermiddel maar ook ontzettend leuk om later nog eens terug te zien. Bekijk hier een montage van de zeven AFF sprongen van een van onze studentes.

aanmelden voor de aff opleiding

geslaagd!

en dan mag je opeens solo

het is je gelukt!

Terugkijkend viel de theorie ongetwijfeld reuze mee, is de spanning voor je het vliegtuig verlaat totaal anders en veel minder heftig dan bij de eerste sprong en was de AFF opleiding de leukste opleiding die je ooit hebt gevolgd.

Gefeliciteerd en welkom in de wondere wereld van de sportparachutist. Je spring carrière is nu echt begonnen.

EN DAN ZELF VERDER
Officieel is je status als springer nu ‘Student – AFF gegradueerd’. Dat betekent dat je onder toezicht van een instructeur zelfstandig parachute sprongen mag maken. Er hoeven geen instructeurs meer met je mee het vliegtuig in; je springt vanaf nu echt solo.

Je instructeur zal je inmiddels hebben uitgelegd welke stappen je nu kunt zetten op weg naar je A-brevet. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Afbouwsprongen (laag het vliegtuig kunnen verlaten)
 • One-on-one sprongen (met meerdere springers leren springen)
 • Accuraat landen 
 • Canopy control
 • Leren spotten
 • Leren vouwen

Deze meer gevorderde vaardigheden maak je je eigen door mini-cursussen te volgen. Sommige bieden we gratis aan (b.v. leren spotten) en aan sommige zijn kosten verbonden, zoals bij de one-on-one sprongen (b.v. als er iemand met je mee moet springen).

AFF opleiding prijzen

de mooiste opleiding die er is

Als je een echte zelfstandig springende parachutist wilt worden dan is de AFF opleiding dè opleiding voor jou.

Om de financiële drempel zo laag mogelijk te maken hebben we het AFF Starter Pakket bedacht. Dan volg je de volledige groundschool op de eerste dag en maak je daarna je eerste AFF sprong.

Als je dan de smaak te pakken hebt kun je de volgende sprongen een voor een  bijkopen, totdat je je examensprong / level 7 sprong hebt gemaakt en je zelfstandig uit een vliegtuig mag springen.

Het AFF Starter Pakket is ook ideaal voor springers die nog twijfels hebben of het parachute springen wel echt voor ze is weggelegd.

Voorwaarden voor deelname

Als je deze opleiding wilt volgen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Minimale leeftijd
  Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. Als je nog geen 18 jaar oud bent dan hebben we een ondertekende verklaring van je beide ouders nodig.
   
 • Maximaal gewicht
  Je mag inclusief kleding en schoeisel niet zwaarder zijn dan 100 kg. Als je hier net iets overheen zit, neem dan contact met ons op.
   
 • Pasfoto
  We hebben je pasfoto nodig op het moment van inschrijven op de eerste cursusdag.
   
 • Medische verklaring
  Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).
   
  Let op:
  De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat). Download hier de medische verklaring.

checklist

Bij deze een overzicht van zaken om zo snel mogelijk te regelen:

 1. AANMELDEN VOOR DE OPLEIDING
  Het ligt voor de hand, maar de eerste stap is het aanmelden voor de opleiding zelf.
   
 2. VERBLIJF OP TEXEL
  Het Paracentrum heeft een eigen hotel waar veel van onze cursisten overnachten, het hotel is helemaal ingesteld op parachutisten (in opleiding).
   
  Het Eilandhotel heeft de beschikking over 2-persoonskamers, familiekamers en groepskamers. Je kunt telefonisch boeken (0222-311466) of via de site op eilandhoteltexel.nl.
   
  Op vertoon van de cursus bevestiging e-mail ontvangen gasten elke avong een gratis Skuumkoppe (of een ander drankje) met bittergarnituur aan de bar! De plaatselijke VVV heeft een overzicht van alle accomodaties op Texel.
   
 3. MEDISCHE VERKLARING
  Zorg dat je zo snel mogelijk je medische verklaring verkrijgt. Bijna alle huisartsen kunnen de verklaring zo voor hun patiënten invullen maar het komt wel eens voor dat een huisarts dit niet wil doen.
   
  In dat geval moet je op zoek naar een andere huisarts of naar bedrijf dat  sportmedische keuring aanbiedt. Het kan dan een paar dagen duren voordat je terecht kunt. Houdt daar dus rekening mee want zonder medische verklaring kun je niet mee de lucht in. Download hier de medische verklaring.
   
 4. PASFOTO
  Mocht je niet een recente pasfoto beschikbaar hebben vergeet die dan niet te laten maken voordat je naar Texel afreist te laten maken. 
   
 5. KLEDING & SCHOEISEL
  Bij het inpakken van je reistas of koffer hoef je geen bijzondere kleding of schoenen mee te nemen. Kleding waar je vrij in kunt bewegen, bijvoorbeeld als je zou gaan hardlopen, is prima. Hetzelfde geldt voor schoenen. Simpele sneakers zijn bijvoorbeeld perfect geschikt. Zolang er maar geen uitstekende haakjes aanzitten (ouderwetse leger schoenen) en ze niet open zijn (slippers).
   
 6. WAIVER TEKENEN
  Na je aanmelding via de website heb je een email ontvangen met daarin een link naar een 'waiver' dan wel naar een 'eigen risico verklaring'. Het is erg handig als je deze voor aankomst al gelezen en ondertekend hebt.
   
 7. AKKOORD VERKLARING MINDERJARIGEN
  Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent hebben we een getekende verklaring van je beide ouders nodig dat je de opleiding mag volgen. Niet vergeten mee te nemen dus.

Veel gestelde vragen

De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

Opleidingen algemeen

 • Wat zijn de verschillen tussen de opleidingen?

  De AFF-cursus (Accelerated FreeFall) is bedoeld om volledig zelfstandig een vrije val te leren maken. Natuurlijk hoort het gedeelte onder de geopende parachute en de landing ook bij de kennis die je je eigen zult maken. Als je deze cursus succesvol afrondt mag je zelfstandig (solo) parachutespringen.

  De FJC (First Jump Course) is een geweldige manier om kennis te maken met parachutespringen. Na een grondopleiding van een dag maak je één zelfstandige parachutesprong aan de static line. Het vrije val gedeelte sla je hierbij over; je sprong begint bij het gedeelte onder de parachute. Als je na deze cursus de smaak te pakken hebt kun je nog 4 static line sprongen maken om je static line brevet (en dus je Wing) te halen.

  De TJE (Total Jump Experience) is voornamelijk gericht op het leren vliegen aan de parachute, maar geeft ook een voorproefje van het vrije vallen. Bij deze cursus begin je met 5 static line sprongen waarna je een tweede stuk grondtraining doorloopt om tot slot je eerste AFF sprong te maken. Als je deze cursus hebt doorlopen ben je nog maar 6 AFF sprongen verwijderd van het fel begeerde sport spring bewijs.

  De MSQ (Military SQuare) leert je hoe je springt met een 'square' (ofwel een matrasparachute). Deze parachute wordt gebruikt door speciale eenheden van defensie. Met deze cursus maak je 5 static line sprongen van 3500 ft. 

 • Wat moet je meenemen naar de eerste cursusdag?

  Op je eerste cursus dag neem je mee:

  • Je medische verklaring *
  • Een pasfoto
  • Indien van toepassing: je voucher
  • Indien van toepassing: je betaalbevestiging
  • Sportieve kleding
  • Stevig schoeisel (zonder open haken waar b.v. lijnen achter kunnen blijven haken)
  • Voldoende water
  • Zonnebrand créme

  * De medische verklaring moet afgetekend zijn door een huisarts, voorzien van zijn/haar stempel en BIG nummer.

  MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

 • Wat kan ik doen om me goed voor te bereiden?

  Een goede voorbereiding is het halve werk.

  • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor de inschrijving. De cursussen beginnen 's ochtends al om 09.00 uur. Wanneer de reis naar Texel toe veel tijd in neemt adviseren we je de avond ervoor al op Texel te verblijven zodat je uitgerust aan de cursus begint.
  • Neem sportieve kleding en stevig schoeisel zonder open haken mee.
  • Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrand mee neemt.

  Als je echt grondig te werk wilt gaan:
  Het maken van een tandemsprong is de perfecte voorbereiding voor het volgen van een parachute spring cursus. Ongeacht welke cursus je wilt volgen.

  Alle elementen van het parachute springen komen hierin terug. De vlucht omhoog, omhangen, de exit, het sturen van de parachute en natuurlijk het landen.

  Tijdens de tandemsprong kan de instructeur je van alles vertellen zodat je beter voorbereid je cursus in gaat. 

  Het is vooral erg nuttig dat de spanning van het verlaten van een vliegtuig aanzienlijk minder zal zijn als je dit onlangs al een keer hebt meegemaakt. Je hebt dan meer rust en ruimte in je hoofd om je te concentreren op de handelingen die je zult moeten verrichten.

 • Is een medische verklaring echt nodig?

  Ja. Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).

  De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag.

  Let op:
  De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

  Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

  MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

 • Hoe zit het met minimale en maximale leeftijd?

  Om zelfstandig te springen, dus ook om een cursus te mogen volgen, is de minimum leeftijd 16 jaar. Voor minderjarigen is altijd schriftelijk toestemming van de ouders nodig.

  Er zijn veel oudere skydivers, het is geen probleem om tot 60, 70 of zelfs 80 jaar te blijven springen.

  Het is een ander verhaal als je op oudere leeftijd wilt beginnen met springen. Of dit slim is, hangt onder andere van je fysieke en geestelijke gezondheid af, daarom gaan we vanaf 50 jaar altijd in gesprek met de potentiele skydivers. veiligheid staat natuurlijk voorop.

 • Wat is ik niet alle sprongen kan maken in een keer?

  Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

  Let wel op de volgende regels:

  • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
  • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
  • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

  Dit geldt voor alle opleidingen, dus zowel voor AFF als voor de FJC als voor de TJE.

  Goed om te weten; Paracentrum Texel is van april tot en met oktober dagelijks geopend.

 • Hoe lang is mijn springverzekering geldig?

  Wanneer je een cursus boekt wordt je automatisch aangemeld als aspirant-lid bij de KNVvL afdeling parachutespringen. Via het lidmaatschap loopt ook een collectieve WA-verzekering. Deze verzekering is maximaal een jaar, na de start van je cursus, geldig. Je mag maar een keer aspirant lid worden van de KNVvL.

  Mocht je bijvoorbeeld na het volgen van een static-line opleiding (FJC, MSL en TJE) interesse hebben de AFF cursus te gaan doen. Dan moeten wij je als je bij de KNVvL aanmelden als volledig lid. De kosten die hierbij komen liggen anders.

  Meer informatie kun je vinden via de onderstaande links naar website's van het KNVvL.

  PARACHUTE.NL KNVVL.NL

 • Wat als er slecht weer is voorspeld op mijn cursusdag(en)?

  Het weer hebben we natuurlijk niet in de hand en de voorspellingen komen ook niet altijd uit. Vandaar dat de grondopleiding altijd doorgaat.

  Je bent dan klaar om te springen en wie weet maak je toch gelijk de sprong(en), we hebben immers maar een klein gedeelte van de dag goed weer nodig.

  Lukt het toch niet dan kan je binnen 3 maanden op elke door de weekse dag komen om de sprong(en) alsnog te maken. 

  Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

  Let wel op de volgende regels:

  • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
  • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
  • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

AFF (Accelerated Free Fall)

 • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je AFF?

  Als je geslaagd bent voor je AFF cursus mag je zelfstandig parachutespringen onder leiding en verantwoordelijkheid van een instructeur.

  Officieel is je status dan niet meer 'AFF-student' maar 'AFF gegradueerd'. Je mag dan al wel helemaal alleen het vliegtuig verlaten en dus echt solo springen. 

  Eigenlijk begint daar dan je spring carrière pas echt want tijdens die eerste solo sprongen zul je aan je vaardigheden willen werken. 

  Om samen met andere springers te mogen springen moet je bijvoorbeeld eerst je 'one-on-one' instructie sprongen maken. Zo werk je langzaam naar het A-brevet toe en verkrijg je steeds meer vrijheden. Voor je het weet zijn de brevetten B,C en D ook binnen handbereik!

 • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

  De AFF-opleiding neemt 5 dagen in beslag. De grondopleiding begint op zondag om 09.00 uur.

  Op de zondag starten we met de grondopleiding. Je leert alles dat je moet weten voordat je voor het eerst een sprong gaat maken.

  Op de maandag nemen we de 'harnastest' af. Een soort theoretisch examen. Want voordat we voor het eerst met je de lucht in gaan moet je eerst aantonen dat je de kennis écht eigen hebt gemaakt. 

  Nadat je geslaagd bent voor je harnastest beginnen we met het maken van de eerste sprongen. Als het weer meezit dus al op de tweede dag!

  Afhankelijk van het weer duurt de cursus tot en met vrijdag. Totdat we alle zeven AFF sprongen hebben gemaakt en jij je felbegeerde gouden sticker in je logboek mag plakken.

  De cursus blijft een jaar geldig in het geval deze niet binnen een week kan worden afgemaakt. Bijvoorbeeld als we vanwege slecht weer niet alle sprongen hebben kunnen maken.

 • Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

  Het is altijd goed een keer de wintunnel in te gaan. De windtunnel simuleert perfect de omgeving waarin in een skydiver zich bevindt. Dit kan je goed voorbereiden op de AFF sprongen.

  Enkele ervaren instructeurs van Paracentrum Texel zijn wekelijks in de windtunnels van Nederland te vinden.

  Nog een betere voorbereiding op de AFF cursus is het maken van een Tandemsprong. Bij de Tandemsprong komen alle elementen van het parachutespringen naar voren en kan de Tandem instructeur je al veel uitleggen en zelf laten ervaren. 

  Zie hieronder linkjes naar de websites van de twee windtunnels in Nederland:

  INDOOR SKYDIVE ROOSENDAAL CITY SKYDIVE UTRECHT

 • Kan ik de AFF opleiding combineren met een vakantie op Texel?

  De AFF-opleiding is perfect te combineren met een vakantie op Texel. Naast het springen is er voldoende tijd om te genieten van ons mooie eiland. Bij mooi weer maken 2 á 3 sprongen op een dag.

  We springen van maandag tot en met vrijdag met AFF-leerlingen en kunnen wanneer nodig dit verlengen tot en met het weekend.

  Het is wel raadzaam om bij mooi weer op de dropzone aanwezig te blijven om de sprongen te kunnen maken.