Openingstijden

Onze winkel en administratie houden de onderstaande openingstijden aan. Het kàn voorkomen, vooral tijdens de drukke zomermaanden, dat de spring- en vliegactiviteiten nog een uurtje doorgaan nadat de winkel en administratie gesloten zijn. Dit is dan afhankelijk van het weer, of de verkeerstoren van het vliegveld bemand is en van de drukte.

Zomerperiode

Onze zomerperiode loopt van April tot en met Oktober. 

Maandag:
Dinsdag: 
Woensdag: 
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Zondag:

09:20 – 17:00 *
09:20 – 17:00
09:20 – 17:00
09:20 – 17:00
09:20 – 17:00
08:20 – 17:00
09:20 – 17:00 *

Cursisten die de AFF, TJE of FJC opleiding volgen worden ‘s ochtends voor de officieële openingtijden verwacht. Cursisten kunnen dan al wel gewoon naar binnen bij de winkel / balie.

Winterperiode

Ons winterseizoen loopt van November tot en met Maart. 

Maandag:
Dinsdag: 
Woensdag: 
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Zondag:

Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
10:00 – 16:00 *
Gesloten

Op zaterdagen zijn we in de winterperiode alleen geopend indien het weer goed genoeg is om te kunnen springen. Als de verwachting slecht (spring) opgeeft zijn we dus niet geopend. Bij twijfel: bel ons op 0222 311 464.

In de buurt? Kom vooral langs!

Het is altijd leuk om even bij ons te komen kijken, ongeacht de tijd van het jaar of het tijdstip. Buiten zie je de para’s voor de deur landen en de rondvlucht toestellen af- en aan vliegen. En in de winkel is het altijd gezellig en is er veel te bekijken. En wie weet overtuig je jezelf om zelf de lucht in te gaan. Je weet maar nooit..

Adres- en bedrijfsgegevens

adres gegevens

Paracentrum Texel BV
Postweg 128
1795 JS De Cocksdorp, Texel

Tel: 0222 311464
Fax:0222 311414

info@paracentrumtexel.nl

Bedrijfs gegevens

Rabobank 3625.30.947
IBAN: NL33RABO 0362530947
Swift/Bic: RABO NL 2 U

KvK Alkmaar: 37052638
BTW: NL004078883B01

routebeschrijving

met de auto

In Den Helder neem je de boot naar Texel. Je rijdt je auto de veerboot op en vaart in circa 20 minuten naar het eiland. Je hoeft de boot niet te reserveren.

Als je van de boot af komt, rijd je richting Den Burg. Bij de tweede rotonde (afslag 10) ga je rechtsaf richting De Cocksdorp.

Vanaf hier wordt het vliegveld aangegeven en zie je het Paracentrum vanzelf aan je rechterhand.

Google maps
met het openbaar vervoer

Je kunt ook je auto in Den Helder parkeren en te voet de oversteek maken. Dan maak je op Texel gebruik van het openbaar vervoer. 

De grote bussen van Connexxion (lijn 28 en 828) rijden via een vaste route naar Den Burg en De Koog. Om naar het Paracentrum te raken moet je gebruikmaken van een kleine Texelhopperbus. Als je van de veerboot afloopt dan staan deze Texelhoppers  aan de rechterzijde klaar.

De kleine busjes moet je minimaal een uur voor vertrek van het busje reserveren. Dit kan via de telefoon 0222-784000 of via texelhopper.nl. Op die website kun je ook je kaartjes digitaal bestellen.

durf jij mee naar 13000 voet ?

Contactformulier

Stuur een bericht

Je kunt ons een bericht sturen door het contactformulier in te vullen.

Houd er a.u.b. wel rekening mee dat we soms èrg veel emails krijgen en we er soms even over kunnen doen om te antwoorden. We proberen elke email binnen 3 werkdagen te beantwoorden.

Kijk dus vooral of je vraag niet beantwoord is bij de veel gestelde vragen onder aan deze pagina of op de speciale veel gestelde vragen pagina waar alle vragen en antwoorden verzameld zijn. 

veel gestelde vragen


  Veel gestelde vragen

  De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

  Algemeen

  Wat voor weer wordt het op mijn springdag?

  Dat is altijd een heel erg lastige vraag. Precies het weer voorspellen is simpelweg nog niet heel goed mogelijk. Vooral niet als we verder dan een paar dagen vooruit proberen te kijken.

  Gelukkig hebben we wél vaak een aardig goed idee van wat we ongeveer kunnen verwachten. Daarvoor maken we gebruik van dezelfde informatie bronnen als veel mensen die niet vliegen en/of springen. Zie de links hieronder om die websites zelf te openen.

  Als je ons belt met de vraag hoe het weer zal zijn dan kijken we zelf ook naar deze websites.

  Omdat we op een eiland zitten is het weer vaak wat extra lastig te bepalen. Op de Waddeneilanden kan het weer heel snel omslaan en daardoor extra lastig te voorspellen zijn.

  Een dag van te voren is aan het einde van de middag vaak redelijk goed in te schatten of we de volgende dag kunnen springen. Maar echt zeker weten doen we het pas net voordat we het vliegtuig in gaan.

  Windfinder.com Buienradar.nl Yr.no
  Met welke weer condities kan er gesprongen worden?

  Beperkende factoren kunnen zijn te veel wind, neerslag en/of te lage bewolking.

  De beperkende voorwaarden voor het maken van een tandem parachute sprong zijn overigens wel anders dan voor leerlingen die hun eerste sprong(en) maken.

  Mocht je twijfelen of het weer goed genoeg is om een Tandemskydive te maken, neem dan contact met ons op.

  Wat is de mooiste tijd van het jaar om te parachutespringen?

  Er is niet echt een mooiste tijd om te parachutespringen. Een parachutesprong is een onvergetelijke ervaring en altijd weer anders.

  Je kunt springen met een strak blauwe hemel en 20 graden, maar ook met -5 graden boven een besneeuwd Texel. Soms hangen er velden met hoge wolkentorens boven de Noordzee, dan weer schijnt de opkomende zon van onderen tegen een dun laagje hoge sluierbewolking. Het is maar net wat je mooi vindt.

  Wel is in het zomerseizoen, de temperatuur op hoogte iets aangenamer.

  Kan ik een tandem skydive maken als ik meer dan 100 kilo weeg ?

  Personen die zwaarder dan 100 kilo zijn maar niet zwaarder dan 115 kilo, kunnen vaak toch springen.

  Dit lukt echter niet altijd. De omstandigheden moeten dan wel optimaal zijn en je lichaam moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het moet op de springdag precies goed waaien. Niet te hard, niet te zacht en niet uit een bepaalde windrichting.
  • De springer moet genoeg spiermassa in zijn of haar benen hebben. Bij mensen met grote bovenbenen met weinig spieren kan het erg zeer doen om in het harnas te hangen.
  • De spinger moet (net als alle andere springers) gedurende 10 seconden zijn of haar benen op kunnen tillen tot een hoek van 90 graden. Dit om veilig te kunnen landen.
  • Op de springdag moet er een instructeur  aanwezig zijn die de extra fysieke belasting met zich mee brengt aan- wil en kan.

  Je kunt als je denkt aan bovenstaande fysieke eisen te voldoen dus gewoon een boeking maken! Weet dan wel dat er echt een redelijke kans bestaat dat je sprong toch niet door kan gaan. Bijvoorbeeld als de weer omstandigheden het niet toelaten.

  In dat geval kun je het op een ander moment nog eens proberen òf een refund krijgen.

  Geen garantie dus dat het lukt, maar wel een heel goede kans!

  Kan ik een bril of contactlezen dragen tijdens de vrije val?

  Absoluut.. maar wel op eigen risico. Als we in het vliegtuig zitten voorziet je instructeur je namelijk van een springbril. Als je contact lenzen draagt (harde of zachte maakt geen verschil) dan blijven die in principe gewoon zitten. 

  Voor bril dragers hebben we extra grote springbrillen; die passen over je bril heen.

  Het kan in theorie wel voorkomen dat de springbril losraakt; in dat scenario ben je een bril of  contactlenzen waarschijnlijk wel kwijt. 

  Praktisch gezien komt het eigenlijk nooit voor dat iemand een bril of lens verliest maar we kunnen het helaas niet garanderen. 

  Wat als ik hoogtevrees heb?

  Hoogtevrees wordt vaak genoemd als reden om niet te hoeven of willen springen, maar deze vlieger gaat gelukkig niet op!

  Doordat je geen contact met de grond hebt en je referentiekader door de hoogte anders is, heb je tijdens de vlucht omhoog en tijdens de sprong geen last van hoogtevrees. Dus springen is de ultieme mogelijkheid om ook eens iets stoers te doen zelfs als je hoogtevrees hebt.

  Heb ik een medische verklaring nodig ?

  Nee, niet voor een Tandem parachutesprong.

  Een medische verklaring is alleen nodig voor springers die zelfstandig (dus zonder dat ze aan een instructeur vast zitten) een parachutesprong maken totdat ze hun B-brevet hebben behaald.

  Is parachutespringen gevaarlijk?

  Het maken van een Tandem parachute sprong, ook wel Tandemskydive genoemd, is niet gevaarlijk. De autorit naar het vliegveld is vele malen gevaarlijker.

  Is Paracentrum Texel aangesloten bij een landelijke branche organisatie?

  Paracentrum Texel is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

  Al onze instructeurs en valschermtechnici beschikken over bevoegdheden en diploma's die door de KNVvL zijn afgegeven.

  Mag mijn hond mee het terrein op?

  Honden zijn van harte welkom. Er zijn drinkwater bakken aanwezig voor op warme dagen.

  Een paar voor de hand liggende huisregels:

  • De hond moet altijd aangelijnd zijn (geen uitzonderingen)
  • De hond moet altijd onder directe begeleiding van een baasje zijn (iemand moet de riem altijd vasthouden).
  • Eventuele ongelukjes moet je zelf opruimen

  Locatie

  Wat is het adres van Paracentrum Texel?

  Paracentrum Texel BV
  Postweg 128
  1795 JS De Cocksdorp, Texel

  Tel: +31(0) 222 311464
  Fax:+31(0)222 311414

  info@paracentrumtexel.nl

  Hoe kom ik vanaf de boot bij het Paracentrum ?

  Met de auto:

  In Den Helder neem je de boot naar Texel. Je rijdt je auto de veerboot op en vaart in circa 20 minuten naar het eiland. Je hoeft de boot niet te reserveren.

  Als je van de boot af komt, rijd je richting Den Burg. Bij de tweede rotonde (afslag 10) ga je rechtsaf richting De Cocksdorp.

  Vanaf hier wordt het vliegveld aangegeven en zie je het Paracentrum vanzelf aan je rechterhand.

   

  Met het openbaar vervoer:

  Je kunt ook je auto in Den Helder parkeren en te voet de oversteek maken. Dan maak je op Texel gebruik van het openbaar vervoer. 

  De grote bussen van Connexxion (lijn 28 en 828) rijden via een vaste route naar Den Burg en De Koog. Om naar het Paracentrum te raken moet je gebruikmaken van een kleine Texelhopperbus. Als je van de veerboot afloopt dan staan deze Texelhoppers  aan de rechterzijde klaar.

  De kleine busjes moet je minimaal een uur voor vertrek van het busje reserveren. Dit kan via de telefoon 0222-784 000 of via texelhopper.nl. Op die website kun je ook je kaartjes digitaal bestellen.

  Hoe werkt met het reizen met de TESO veerpont?

  De boot vertrekt vanaf half acht elk uur op het halve uur, dus om 7:30, 8:30, 9:30, 10:30 etc.

  In het hoogseizoen en in de weekenden zijn er extra afvaarten op het hele uur. Voor meer informatie zie www.teso.nl.

  Wat is er nog meer te doen op het vliegveld?

  Op 'Texel International Airport' is van alles te zien en te beleven.

  TesselAir

   

  Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel

   

  Restaurant De Vlijt

  • Ontbijt, lunch, koffie en gebak, snacks
  • Groot buiten en binnen -terras
  • Elektrisch oplaadpunt voor fietsen
  • Groot springkussen voor kinderen
  • www.devlijttexel.nl

   

  Hotel De Vlijt Texel

   

  Zweefvliegclub Texel

  Wat is er nog meer te doen op Texel?

  Texel is een van de populairste vakantiebestemmingen in Nederland. Er is het hele jaar door dan ook ontzettend veel te doen en te beleven.

  Bekijk de website van de plaatselijke VVV voor een overzicht: www.texel.net/nl/zien-en-doen. Of bekijk de agenda: www.texel.net/nl/agenda.

  Een paar aanraders:

  Welke accomodaties voor overnachtingen raden jullie aan?

  Op Texel zijn 7 dorpen en een groot buitengebied met vele overnachtingsmogelijkheden voor elk budget. Het vliegveld is altijd in de buurt, dus kies een accommodatie waar het leuk vertoeven is en kom op de afgesproken dag naar het Paracentrum voor de sprong.

  VVV Texel kan het best informatie geven over de beschikbaarheid.

  Op het vliegveld is ook een hotel gevestigd: De Vlijt. Dichterbij kan natuurlijk niet.

  Aan onze cursisten raden we Hotel de Kievit aan, "The home of the skydivers". 

  Texel.net (VVV) devlijttexel.nl hoteldekievit.nl
  Kan ik op het vliegveld een fiets en/of auto huren?

  Het restaurant verhuurt ook fietsen. Auto's niet.

  Kan ik op het vliegveld mijn electrische fiets en/of auto opladen?

  Je kunt bij het restaurant een elektrische fiets opladen. Auto's (nog) niet.

  Tandem sprong

  Hoe oud moet je zijn voor een Tandem Parachutesprong?

  Er is geen echte 'harde' leeftijdgrens voor het maken van een Tandem parachutesprong. Wel hanteren we de volgende vragen om te bepalen of we met iemand kunnen- en willen springen:

  Voor de minimale leeftijd:

  • Past de springer fysiek goed in het kinder harnas?
  • Weet de springer wat een Tandemsprong precies is?
  • Wil de springer écht zelf springen?
  • Is een ouder of gezaghebbende aanwezig om de eigen risico verklaring te ondertekenen? *

  Voor de maximale leeftijd:

  • Kan de springer zijn/haar benen goed omhoog houden voor de landing ?
  • Kan de springer tegen een (klein) stootje?

  Als grove duimregel kun je er vanuit gaan dat je ongeveer zes jaar oud moet zijn om te kunnen springen tot aan het moment dat je een rollator nodig hebt om zelfstandig te kunnen lopen.

  * Als je minderjarig bent zul je een van je ouders (of iemand anders die ouderlijk gezag over je heeft) mee moeten nemen. Dit om toestemming te geven aan ons om je mee te nemen tijdens een Tandemskydive (door ondertekening van het toestemming formulier minderjarigen) én om voor jou de "eigen risico verklaring" (ook wel waiver genoemd) te tekenen.

  toestemming formulier minderjarigen
  Moet je eerst een cursus volgen voor je kunt springen?

  Nee, je hoeft niet eerst een opleiding of cursus te volgen voor een Tandem parachutesprong (dit is alleen nodig voor opleiding sprongen zoals FJC en AFF). Je krijgt van ons enkel een korte en eenvoudige instructie. Dit heeft twee redenen:

  1. zodat je weet wat je precies te wachten staat
  2. zodat je goed begrijpt wat we tijdens de vlucht en tijdens de sprong van je verwachten

  Dit zijn eenvoudige handelingen die je makkelijk kunt onthouden. De instructie op de grond neemt circa 10 minuten in beslag.

  Wat moet ik meenemen om te tandemspringen?

  Als je 18 jaar of ouder bent: helemaal niets (behalve misschien familie, vrienden, een goed humeur en mooi weer).

  Als je minderjarig bent zul je een van je ouders (of iemand anders die ouderlijk gezag over je heeft) mee moeten nemen. Dit om toestemming te geven aan ons om je mee te nemen tijdens een Tandemskydive en om voor jou de "eigen risico verklaring" (ook wel waiver genoemd) te tekenen.

  Hoe hoog spring je uit het vliegtuig?

  Bij een normale Tandemsprong verlaat je het vliegtuig als het zich op circa 9000 voet hoogte bevindt. Dat komt overeen met 3 kilometer!

  Waar laat ik mijn spullen als ik in de lucht ben?

  Tandem passagiers kunnen gebruik maken van onze kluisjes. Je kunt bij deze kluisjes zelf een pincode instellen waarmee je het kluisje na je sprong weer kunt openen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het eventueel verliezen van een sleutel.

  Kun je wel ademen in vrije val?

  Ja dat is geen enkel probleem. Al komt het af en toe wel eens voor dat mensen tijdens de vrije val ervaren dat ademen lastiger gaat. Dit kan onder andere door de spanning komen.

  Is het niet heel koud zo hoog boven de aarde?

  De atmosfeer / lucht wordt elke duizend voet boven zeeniveau gemiddeld 2 graden Celcius kouder. Het is op de afspring hoogte dan ook zo'n 15 tot 20 graden Celsius kouder dan op de grond.

  Deze koude lucht voel je pas als de deur van het vliegtuig open is. Dus op de afspringhoogte.

  En als de deur eenmaal opengaat maken de meeste mensen zich drukker over andere dingen dan over de temperatuur..

  Hoe snel val je als je springt ?

  In de vrije val is je val snelheid ongeveer 180 km/uur. 

  Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken? Bekijk dan dit Youtube filmpje waar alles goed in wordt uitgelegd.

   

  Hoe lang duurt de vrije val?

  De vrije val duur hangt af van de afspringhoogte. Wanneer je de standaard tandemsprong van 9.000 voet boekt dan is de vrije val tijd circa 30 seconden.

  Bij een sprong vanaf 13.000 voet verdubbeld de vrije val tijd naar 60 (!) seconden.

  Ga je omhoog als de parachute open gaat?

  Nee. Dit lijkt op de videobeelden wel zo te zijn, maar dat komt omdat de videoman tijdens de opening van de tandem door blijft vallen.

  Relatief ten opzichte van de videoman gaat de tandem dus naar boven het beeld uit. In werkelijkheid gaat de tandem nog steeds met zo'n 15km/uur naar beneden.

  Hoe lang duurt het vliegen onder de parachute?

  Je vliegt zo’n 4-5 minuten onder de parachute.

  Mag je zelf de parachute sturen?

  Jazeker! In overleg met de instructeur is het mogelijk de parachute zelf te besturen.

  Hoe hard of zacht is de landing?

  De parachute wordt bij de landing afgeremd (flare) waardoor de landing erg zacht is.

  Wat voor opleiding en ervaring hebben de instructeurs / Tandemmasters?

  Voordat een springer mag deelnemen aan de Tandem master, ook wel Tandem instructeur -opleiding moet deze minimaal 1000 (!) sprongen hebben gemaakt.

  Dat is echter pas het begin. Eerst zal een springer de opleiding tot Hulp Instructeur (HI) moeten volgen en daarna de opleiding tot Tandem Instructeur (TI). Je kunt je voorstellen dat dit pittige opleidingen zijn.

  Het aantal sprongen van de Tandemmasters / Tandeminstructeurs van Paracentrum Texel varieert tussen de 5.000 en 20.000 sprongen.

  Wat voor kleren en schoenen moet je wel / niet aanhebben ?

  Kleding waarin je je normaal kunt bewegen is prima. Jurken en rokken zijn wel iets minder praktisch. Je krijgt van ons namelijk een springoverall (jumpsuit) die je over je kleren heen aan trekt.

  Dezelfde denkwijze gaat ook voor je schoeisel. Schoenen waar je je normaal in kunt bewegen zijn dus goed. Stiletto hakken, spitzen en badslippers zijn minder geschikt. Sportieve schoenen met een platte zool voldoen prima.