Leer zelfstandige parachutespringen !

Tijdens de Static Line Course leren we je in een kleine week tijd hoe je zelfstandig (lees: solo) uit een vliegtuig kunt springen om daarna veilig met een parachute weer te landen. Na vijf static line sprongen heb je het brevet verdiend waarmee je overal ter wereld waar staticline sprongen worden aangeboden kunt springen.

Een ‘Static Line’ sprong is een sprong waarbij de parachute zich meteen na het verlaten van het vliegtuig opent. Bij deze sprong komt dan ook vrijwel geen vrije val kijken. Hierin verschilt deze opleiding van de Vrije val opleiding (AFF).

De Static line methode wordt ook veel door militairen uitgevoerd. Paracentrum Texel is ook bevoegd om na het afronden van deze opleiding de militaire wing uit te reiken.

Op Texel wordt deze opleiding sinds 1969 aangeboden. Vele duizenden Parachutisten in opleiding zijn je al voorgegaan!

’s werelds meest moderne staticline opleiding

Onze Staticline opleiding bestaat uit 3 onderdelen, waarbij je de eerste stap meteen na aanmelding kunt starten: de online groundschool. Tijdens de opleiding op het Paracentrum besteed je nog anderhalve dag aan de theorie… en daarna kun je bij geschikt weer meteen de lucht in!

1
online groundschool

2
theorie opleiding

3
springen

Meteen nadat je op deze website je hebt ingeschreven voor de Static Line Course ontvang je een kortingscode.

Met die code kun je op onlinegroundschool.nl met de digitale voorbereiding beginnen.

De eerste anderhalve dag van de opleiding besteden we aan de theorie en aan de verschillende grondoefeningen.

Het zijn veel nieuwe concepten, hier toont de online groundschool zijn waarde.

Op de tweede dag van de opleiding beginnen we met een praktijk examen (de harnastest). Bij goed weer gaan we daarna meteen de lucht in!

Je maakt dan zelfstandig de afsprong en vliegt solo onder de parachute veilig naar het landingsgebied.

Hoe gaat het in zijn werk?

online starten

Dag 0: ONLINE GROUNDSCHOOL

GOEDE VOORBEREIDING = HET HALVE WERK:

Deze online groundschool is de ideale voorbereiding op de opleiding. De Skydive Academy is wereldwijd de enige in z’n soort. In de online leeromgeving wordt circa 80% van de theorie al behandeld.

Op het moment dat je als leerling de praktijk opleiding start ben je al bekend met de basis begrippen en kun je de puntjes op de i zetten van de al behandelde lesstof én de laatste theorie nog effectief opnemen.

Zo verspreiden we de workload van het opnemen van alle kennis over meerdere dagen waardoor je gemakkelijker en beter de informatie opneemt. Wel zo veilig.

Na de opleiding blijft de informatie beschikbaar als digitaal naslagwerk.

online leeromgeving en naslagwerk

Paracentrum Texel is zover we weten de enige parachutisten school ter wereld die haar leerlingen een distance learning oplossing biedt. Dit als toevoeging op het reguliere lesprogramma.

De lessen blijven na de opleiding beschikbaar als digitaal naslagwerk. Bekijk hier vast een les die de indeling van het vliegveld behandelt.

Ground school

Dag 1: theorie

ADMINISTRATIE:

Zondag wordt je om 09:00 verwacht bij de inschrijfbalie van het Paracentrum. Daar vullen we samen het een en ander aan papierwerk in en overhandig je je medische verklaring en je pasfoto. Zorg dat je op tijd bent want om 09:30 begint je grondopleiding!

Groundschool:

Voordat we de lucht in kunnen valt er heel wat te leren. Je leert over de uitrusting, over de verschillende procedures, wat te doen bij uitzonderingen, hoe je de parachute bestuurt en natuurlijk hoe je veilig weer landt.

Het is veel stof, maar onze ervaren instructeurs weten de kennis op een prettige en voor iedereen begrijpelijke manier over te brengen. Bij de grondopleiding wordt rekening gehouden met ieders leertempo, ervaring en lichamelijke conditie.

Maak de sprong van je leven, je zult hem nooit vergeten..
reserveer nu meteen

harnastest

safety first

THEORIE EXAMEN

Voordat we je mee de lucht in willen -en mogen nemen moet je slagen voor je ‘harnastest’. Een instructeur neemt verschillende scenario’s met je door en controleert of je precies weet hoe je in elke situatie moet handelen.

Zo weten we zeker dat de nood procedures goed in je hoofd zitten en je juist zult handelen in het geval dat nodig zou zijn.

de lucht in !

dag 2: praktijk

EEN SPRONG IN HET DIEPE

Nadat je geslaagd bent voor je harnastest gaan we als het weer het toelaat meteen de lucht in.

In het vliegtuig wordt de statische lijn (het trekkoord) van je parachute aan het vliegtuig bevestigd. Kort daarna stijgen we op en binnen een paar minuten arriveer je al op afspring hoogte. Daar doet de instructeur de deur van het vliegtuig open en controleert of we op precies de juiste plek boven het vliegveld vliegen.

Als je ergens tijdens de cursus al een kriebeltje in je buik zou kunnen krijgen dan is dat meestal op dit moment. Veel tijd om daarbij stil te staan heb je niet, want het is tijd om uit te stappen! De cursisten schuiven naar de deur en zwaaien hun benen naar buiten voordat ze afspringen.

Als je uit het vliegtuig springt trekt de statische lijn -die bij het instappen aan het vliegtuig werd bevestigd- je parachute open.

de Static line sprong vanuit springer perspectief

Bekijk wat je ziet als je voor de eerste keer zelfstandig uit een vliegtuig springt.

geland!

de sprong van je leven

het is je gelukt!

Je bent zojuist succesvol voor het eerst uit een vliegtuig gesprongen en je hebt zelfstandig de parachute veilig naar de grond gevlogen. Dat kan niet iedereen je navertellen!

Als het weer het toelaat maak je dezelfde dag meteen sprong nummer twee en misschien zelfs ook al je derde sprong.

Tijdens deze sprongen wordt je steeds vertrouwder met de exit uit het vliegtuig, het vliegen van de parachute en natuurlijk het landen.

De volgende dag(en) maak je de laatste sprongen tot je in totaal de vijf Staticline sprongen hebt gemaakt. Na de vijfde sprong heb je automatisch het Staticline brevet verdiend. Militaire deelnemers ontvang ook de zogenaamde Wing die op het uniform gedragen mag worden.

SLC opleiding prijzen

de mooiste 4 daagse cursus die er is

Vier dagen Texel: veel leren, 5 (solo) sprongen maken en ondertussen Texel van haar allermooiste kant beleven. Dat is de kern van de Static Line Course!

En wie weet ontdek je, zoals al velen die je voorgingen, dat parachutespringen een fantastische hobby en sport is. Je kunt dan zo doorstromen en een echte vrije val springer worden als je na deze opleiding ook de AFF opleiding volgt..

We laten je graag Texel van haar mooiste kant zien en verwelkomen je graag op het Paracentrum!

Voorwaarden voor deelname

Als je deze opleiding wilt volgen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  • Minimale leeftijd
    Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. Als je nog geen 18 jaar oud bent dan hebben we een ondertekende verklaring van je beide ouders nodig. Download hier het toestemming voor minderjarigen formulier
  • Maximale leeftijd
    Je kunt aan deze opleiding starten als je niet ouder bent dan 55 jaar.  
  • Maximaal gewicht
    Je mag inclusief kleding en schoeisel niet zwaarder zijn dan 100 kg. Als je hier net iets overheen zit, neem dan contact met ons op. 
  • Pasfoto
    We hebben je pasfoto nodig op het moment van inschrijven op de eerste cursusdag. 
  • Medische verklaring
    Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, SLC of TJE cursus). Lees hier hoe je aan deze verklaring kunt komen.

checklist

Hier een overzicht van zaken om zo snel mogelijk te regelen:

  1. AANMELDEN VOOR DE OPLEIDING
    Het ligt voor de hand, maar de eerste stap is het aanmelden voor de opleiding zelf.
     
  2. VERBLIJF OP TEXEL
    De plaatselijke VVV heeft een overzicht van alle accomodaties op Texel. Wees er snel bij, op Texel worden accomodaties relatief lang van te voren geboekt. 
     
  3. (EIGEN) MEDISCHE VERKLARING

    We hebben óf een "Eigen verklaring omtrent gezondheid en fitheid voor het beoefenen van sportparachutespringen" van je nodig, óf een "KNVvL medische keuring sportparachutespringen".

    Vul het eerste document eerst in. Als je alle vragen met 'Nee' hebt kunnen beantwoorden dan volstaat dat. Heb je een of meer van de vragen met 'Ja' beantwoord; dan moet een (keurings)arts het tweede document voor je invullen en ondertekenen.

    Bezoek de pagina met alle informatie over de (eigen) medische verklaring voor een eenvoudig stappenplan, het downloaden van de documenten en voor de gegevens van (keurings)artsen.

  4. PASFOTO
    Mocht je niet een recente pasfoto beschikbaar hebben vergeet die dan niet te laten maken voordat je naar Texel afreist te laten maken. 

  5. KLEDING & SCHOEISEL
    Bij het inpakken van je reistas of koffer hoef je geen bijzondere kleding of schoenen mee te nemen. Kleding waar je vrij in kunt bewegen, bijvoorbeeld als je zou gaan hardlopen, is prima. Hetzelfde geldt voor schoenen. Simpele sneakers zijn bijvoorbeeld perfect geschikt. Zolang er maar geen uitstekende haakjes aanzitten (ouderwetse leger schoenen) en ze niet open zijn (slippers).
     
  6. WAIVER TEKENEN
    Na je aanmelding via de website heb je een email ontvangen met daarin een link naar een 'waiver' dan wel naar een 'eigen risico verklaring'. We willen graag dat je deze voor aankomst al gelezen en ondertekend hebt.
     
  7. AKKOORD VERKLARING MINDERJARIGEN
    Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent hebben we een getekende verklaring van je beide ouders nodig dat je de opleiding mag volgen. Niet vergeten mee te nemen dus.

Veel gestelde vragen

De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

Opleidingen algemeen

  • Wat zijn de verschillen tussen de opleidingen?

    De AFF-cursus (Accelerated FreeFall) is bedoeld om volledig zelfstandig een vrije val te leren maken. Natuurlijk hoort het gedeelte onder de geopende parachute en de landing ook bij de kennis die je je eigen zult maken. Als je deze cursus succesvol afrondt mag je zelfstandig (solo) parachutespringen.

    De FJC (First Jump Course) is een geweldige manier om kennis te maken met parachutespringen. Na een grondopleiding van een dag maak je één zelfstandige parachutesprong aan de static line. Het vrije val gedeelte sla je hierbij over; je sprong begint bij het gedeelte onder de parachute. Als je na deze cursus de smaak te pakken hebt kun je nog 4 static line sprongen maken om je static line brevet (en dus je Wing) te halen.

    De TJE (Total Jump Experience) is voornamelijk gericht op het leren vliegen aan de parachute, maar geeft ook een voorproefje van het vrije vallen. Bij deze cursus begin je met 5 static line sprongen waarna je een tweede stuk grondtraining doorloopt om tot slot je eerste AFF sprong te maken. Als je deze cursus hebt doorlopen ben je nog maar 6 AFF sprongen verwijderd van het fel begeerde sport spring bewijs.

    De MSQ (Military SQuare) leert je hoe je springt met een 'square' (ofwel een matrasparachute). Deze parachute wordt gebruikt door speciale eenheden van defensie. Met deze cursus maak je 5 static line sprongen van 3500 ft. 

  • Wat moet je meenemen naar de eerste cursusdag?

    Op je eerste cursus dag neem je mee:

    • Je medische verklaring *
    • Een pasfoto
    • Indien van toepassing: je voucher
    • Indien van toepassing: je betaalbevestiging
    • Sportieve kleding
    • Stevig schoeisel (zonder open haken waar b.v. lijnen achter kunnen blijven haken)
    • Voldoende water
    • Zonnebrand créme

    * De medische verklaring moet afgetekend zijn door een huisarts, voorzien van zijn/haar stempel en BIG nummer.

    MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

  • Wat kan ik doen om me goed voor te bereiden?

    Een goede voorbereiding is het halve werk.

    • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor de inschrijving. De cursussen beginnen 's ochtends al om 09.00 uur. Wanneer de reis naar Texel toe veel tijd in neemt adviseren we je de avond ervoor al op Texel te verblijven zodat je uitgerust aan de cursus begint.
    • Neem sportieve kleding en stevig schoeisel zonder open haken mee.
    • Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrand mee neemt.

    Als je echt grondig te werk wilt gaan:
    Het maken van een tandemsprong is de perfecte voorbereiding voor het volgen van een parachute spring cursus. Ongeacht welke cursus je wilt volgen.

    Alle elementen van het parachute springen komen hierin terug. De vlucht omhoog, omhangen, de exit, het sturen van de parachute en natuurlijk het landen.

    Tijdens de tandemsprong kan de instructeur je van alles vertellen zodat je beter voorbereid je cursus in gaat. 

    Het is vooral erg nuttig dat de spanning van het verlaten van een vliegtuig aanzienlijk minder zal zijn als je dit onlangs al een keer hebt meegemaakt. Je hebt dan meer rust en ruimte in je hoofd om je te concentreren op de handelingen die je zult moeten verrichten.

  • Is een medische verklaring echt nodig?

    Ja. Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).

    De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier.

    Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

    Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

    Let op:
    De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

    Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

    MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

  • Hoe zit het met minimale en maximale leeftijd?

    Om zelfstandig te springen, dus ook om een cursus te mogen volgen, is de minimum leeftijd 16 jaar. Voor minderjarigen is altijd schriftelijk toestemming van de ouders nodig.

    Er zijn veel oudere skydivers, het is geen probleem om tot 60, 70 of zelfs 80 jaar te blijven springen.

    Het is een ander verhaal als je op oudere leeftijd wilt beginnen met springen. Of dit slim is, hangt onder andere van je fysieke en geestelijke gezondheid af, daarom gaan we vanaf 50 jaar altijd in gesprek met de potentiele skydivers. veiligheid staat natuurlijk voorop.

  • Wat is ik niet alle sprongen kan maken in een keer?

    Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

    Let wel op de volgende regels:

    • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
    • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
    • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

    Dit geldt voor alle opleidingen, dus zowel voor AFF als voor de FJC als voor de TJE.

    Goed om te weten; Paracentrum Texel is van april tot en met oktober dagelijks geopend.

  • Hoe lang is mijn springverzekering geldig?

    Wanneer je een cursus boekt wordt je automatisch aangemeld als aspirant-lid bij de KNVvL afdeling parachutespringen. Via het lidmaatschap loopt ook een collectieve WA-verzekering. Deze verzekering is maximaal een jaar, na de start van je cursus, geldig. Je mag maar een keer aspirant lid worden van de KNVvL.

    Mocht je bijvoorbeeld na het volgen van een static-line opleiding (FJC, MSL en TJE) interesse hebben de AFF cursus te gaan doen. Dan moeten wij je als je bij de KNVvL aanmelden als volledig lid. De kosten die hierbij komen liggen anders.

    Meer informatie kun je vinden via de onderstaande links naar website's van het KNVvL.

    PARACHUTE.NL KNVVL.NL

  • Wat als er slecht weer is voorspeld op mijn cursusdag(en)?

    Het weer hebben we natuurlijk niet in de hand en de voorspellingen komen ook niet altijd uit. Vandaar dat de grondopleiding altijd doorgaat.

    Je bent dan klaar om te springen en wie weet maak je toch gelijk de sprong(en), we hebben immers maar een klein gedeelte van de dag goed weer nodig.

    Lukt het toch niet dan kan je binnen 3 maanden op elke door de weekse dag komen om de sprong(en) alsnog te maken. 

    Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

    Let wel op de volgende regels:

    • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
    • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
    • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.
  • Hoe kom ik aan een 'medische verklaring parachutespringen' ?

    De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier hieronder.

    Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

    Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

    Let op:
    De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

    Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

    MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

SLC (Static Line Course)

  • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je SLC?

    Je mag dan wereldwijd static-line sprongen uitvoeren op dropzones die Static Line sprongen aanbieden en die de KNVVL accreditatie accepteren. Na de 5e static-line sprong van de SLC ontvang je namelijk het static-line brevet. Je moet wel elke 3 maanden een harnastest doen. Heb je langer dan 6 maanden niet gesprongen zal je weer een (gedeeltelijke) grondopleiding moeten volgen.

  • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

    De grondopleiding geven we op zondag en loopt door tot en met maandag ochtend. Daarna gaan we meteen de lucht in als het weer het toelaat. Op dagen met goed springbaar weer kunnen we tot circa 3 sprongen per dag maken. Hou rekening met 4 tot 5 dagen om marge in te bouwen voor slecht weer dagen. En mocht je niet alle 5 de sprongen kunnen maken tijdens je verblijf dan kun je later natuurlijk terugkomen.