Static line brevet + vrijeval sprong

De Total Jump Experience (TJE) opleiding is de meest laagdrempelige en veelzijdige manier om zelfstandig uit een vliegtuig te leren springen. 

Je leert namelijk eerst om onder een parachute te vliegen en om deze weer veilig te landen. Dit zijn Staticline sprongen. Tijdens de opleiding verdien je ook je staticline brevet. Pas als je dit vliegen onder de parachute goed onder de knie hebt (na 5 sprongen) introduceren we het volgende element: de vrije val.

Je kunt er zelf voor kiezen of je zelfstandig de vrije val wilt leren maken (je springt dan samen met 2 instructeurs) of dat je de vrijeval in de vorm van een Tandemsprong wilt beleven. Als je na de Total Jump Experience de smaak te pakken hebt staan er nog slechts 6 AFF levels tussen jou en het brevet waarmee je zelfstandig vrije val sprongen mag maken.

De Total Jump Experience is een ideal startpunt van een parachutisten carrière.

intensieve training

Tijdens de opleiding leer je alles wat nodig is om veilig het vliegtuig te verlaten en een zachte landing te maken onder een moderne, rechthoekige parachute.

Omdat elke handeling uitgebreid met je wordt doorgenomen is deze opleiding intensief.

Zo wordt er veel aandacht besteed aan de manier waarop je uit het vliegtuig springt, aan het sturen en aan de manier om de parachute op de juiste plek zacht te landen.

Daarnaast komt de reserve-procedure uitgebreid aan bod. 

aanmelden voor de opleiding

Hoe gaat het in zijn werk?

Paracentrum Texel van boven gezien

introductie

en theorie

Tijdens de introductie wordt je rondgeleid en wegwijs gemaakt op ons centrum.

Je ervaart dan al gelijk de dynamische uitstraling van onze sport; oproepen via de geluidsinstallatie, parachutisten die hun springmateriaal omhangen en zich gereed maken voor een sprong, anderen die hun zojuist gebruikte parachutes weer dichtvouwen, gekleurde parachutes in de lucht en skydivers die vlak bij onze hangar landen.

Uiteraard zullen ook onze drie turbine vliegtuigen van zich laten horen.

Na de introductie volgt de groundschool waarbij we alle theorie van de staticline sprongen uitgebreid met je doornemen.

5 x staticline

tot aan het brevet

Als het weer mee zit, maak je op maandag je eerste “static-line” sprong. Bij deze static-line sprong, vanaf ruim 1 km hoogte, wordt de hoofdparachute onmiddellijk na het verlaten van het vliegtuig door middel van een lijn geopend.

Je maakt in de loop van de volgende dagen in totaal vijf van deze sprongen, waarna je in het bezit bent van het Static-Line Brevet.

Je kunt nu zelfstandig het vliegtuig verlaten -waarbij meteen je parachute opent- om daarna zelfstandig de parachute naar je landingsgebied te vliegen om daar zacht te landen.

AFSLUITEN MET AFF OF TANDEM

De Total Jump Experience is echter pas compleet als je ook de sensatie van de vrijeval hebt meegemaakt.

Je kunt kiezen uit een zelfstandige vrijeval-sprong onder begeleiding van twee instructeurs (dit gaat volgens de Accelerated Free Fall methode – AFF) of een tandemsprong waarbij je wordt vastgehaakt aan een tandeminstructeur.  

Zo wordt er veel aandacht besteed aan de manier waarop je uit het vliegtuig springt, aan het sturen en aan de manier om de parachute op de juiste plek zacht te landen.

Daarnaast komt de reserve-procedure uitgebreid aan bod. 

aanmelden voor de Total Jump Experience!

aff sprong

level 1 van 7

ALS JE VOOR EEN AFF SPRONG KIEST:

Voordat je de AFF-sprong maakt, krijgt je op woensdag of donderdag nog aanvullende instructie.

Je leert dan o.a. een andere afsprong uit het vliegtuig, de vrijevalhouding en handsignalen. De instructeurs springen namelijk met je mee en zullen je dus tijdens de vrijeval begeleiden en via “in-air” instructies corrigeren.

Vanaf 4 km hoogte maak je een vrijeval van ongeveer 1 minuut voordat je op ongeveer 1,5 km hoogte je hoofdparachute activeert.

voor je het weet spring je zo uit een vliegtuig
meteen aanmelden!

tandemsprong

zorgeloos genieten

Kies je voor een tandemsprong dan kun je reeds na een voorbereiding van slechts 15 minuten instappen.

Vastgehaakt aan een van onze tandeminstructeurs kun je onbekommerd genieten van de vrijeval. De sprong is vanaf 3 km hoogte en de vrijeval duurt ruim een halve minuut.

Ongeveer 5 minuten later landt je vlak voor onze hangar, aangemoedigd door medecursisten en/of familie. Je hoeft slechts te genieten, de tandeminstructeur doet de rest.

Een perfecte introductie

Of je nu voor de AFF vrijeval-sprong of voor de tandemsprong kiest, wij zijn er zeker van dat het een sensationele afsluiting van je cursus zal zijn.

Uiteraard hopen wij dat het wederzijdse enthousiasme leidt tot je doorgaan met skydiven!

aanmelden voor de opleiding

TJE opleiding prijzen

Ervaar alles dat parachutespringen te bieden heeft

Mocht je twijfelen of de vrije val wel echt voor je is weggelegd kies er dan voor om eerst je Static Line brevet te halen om daarna het vrije val gedeelte je eigen te maken.

Als je dit traject volgt dan voeg je pas nadat je het vliegen onder de parachute onder de knie hebt een nieuw element toe: de vrije val. 

De Total Jump Experience biedt exact dit: eerst Static Line, daarna de eerste van de zeven AFF sprongen (of een tandemsprong). Natuurlijk is de hoop dat je de smaak daarna dusdanig te pakken hebt dat je ook de resterend AFF levels doorloopt om zo een volleerd sport parachutist te worden.

Voorwaarden voor deelname

Als je deze opleiding wilt volgen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Minimale leeftijd
  Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. Als je nog geen 18 jaar oud bent dan hebben we een ondertekende verklaring van je beide ouders nodig. Download hier het toestemming voor minderjarigen formulier
 • Maximale leeftijd
  Je kunt aan deze opleiding starten als je niet ouder bent dan 55 jaar.  
 • Maximaal gewicht
  Je mag inclusief kleding en schoeisel niet zwaarder zijn dan 100 kg. Als je hier net iets overheen zit, neem dan contact met ons op. 
 • Pasfoto
  We hebben je pasfoto nodig op het moment van inschrijven op de eerste cursusdag. 
 • Medische verklaring
  Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, SLC of TJE cursus). Lees hier hoe je aan deze verklaring kunt komen.

checklist

Hier een overzicht van zaken om zo snel mogelijk te regelen:

 1. AANMELDEN VOOR DE OPLEIDING
  Het ligt voor de hand, maar de eerste stap is het aanmelden voor de opleiding zelf.
   
 2. VERBLIJF OP TEXEL
  De plaatselijke VVV heeft een overzicht van alle accomodaties op Texel. Wees er snel bij, op Texel worden accomodaties relatief lang van te voren geboekt. 
   
 3. (EIGEN) MEDISCHE VERKLARING

  We hebben óf een "Eigen verklaring omtrent gezondheid en fitheid voor het beoefenen van sportparachutespringen" van je nodig, óf een "KNVvL medische keuring sportparachutespringen".

  Vul het eerste document eerst in. Als je alle vragen met 'Nee' hebt kunnen beantwoorden dan volstaat dat. Heb je een of meer van de vragen met 'Ja' beantwoord; dan moet een (keurings)arts het tweede document voor je invullen en ondertekenen.

  Bezoek de pagina met alle informatie over de (eigen) medische verklaring voor een eenvoudig stappenplan, het downloaden van de documenten en voor de gegevens van (keurings)artsen.

 4. PASFOTO
  Mocht je niet een recente pasfoto beschikbaar hebben vergeet die dan niet te laten maken voordat je naar Texel afreist te laten maken. 

 5. KLEDING & SCHOEISEL
  Bij het inpakken van je reistas of koffer hoef je geen bijzondere kleding of schoenen mee te nemen. Kleding waar je vrij in kunt bewegen, bijvoorbeeld als je zou gaan hardlopen, is prima. Bij het springen dragen studenten een leerlingen springpak over de eigen kleding heen. Schoenen of legerkisten met veterhaken zijn verboden bij het uitvoeren van opleidingsprongen. Draag sportschoenen waar geen harde obstructies zoals veterhaken aan zitten.
   
 6. WAIVER TEKENEN
  Na je aanmelding via de website heb je een email ontvangen met daarin een link naar een 'waiver' dan wel naar een 'eigen risico verklaring'. We willen graag dat je deze voor aankomst al gelezen en ondertekend hebt.
   
 7. AKKOORD VERKLARING MINDERJARIGEN
  Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent hebben we een getekende verklaring van je beide ouders nodig dat je de opleiding mag volgen. Niet vergeten mee te nemen dus.

Veel gestelde vragen

De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

Opleidingen algemeen

 • Wat zijn de verschillen tussen de opleidingen?

  De AFF-cursus (Accelerated FreeFall) is bedoeld om volledig zelfstandig een vrije val te leren maken. Natuurlijk hoort het gedeelte onder de geopende parachute en de landing ook bij de kennis die je je eigen zult maken. Als je deze cursus succesvol afrondt mag je zelfstandig (solo) parachutespringen.

  De FJC (First Jump Course) is een geweldige manier om kennis te maken met parachutespringen. Na een grondopleiding van een dag maak je één zelfstandige parachutesprong aan de static line. Het vrije val gedeelte sla je hierbij over; je sprong begint bij het gedeelte onder de parachute. Als je na deze cursus de smaak te pakken hebt kun je nog 4 static line sprongen maken om je static line brevet (en dus je Wing) te halen.

  De TJE (Total Jump Experience) is voornamelijk gericht op het leren vliegen aan de parachute, maar geeft ook een voorproefje van het vrije vallen. Bij deze cursus begin je met 5 static line sprongen waarna je een tweede stuk grondtraining doorloopt om tot slot je eerste AFF sprong te maken. Als je deze cursus hebt doorlopen ben je nog maar 6 AFF sprongen verwijderd van het fel begeerde sport spring bewijs.

  De MSQ (Military SQuare) leert je hoe je springt met een 'square' (ofwel een matrasparachute). Deze parachute wordt gebruikt door speciale eenheden van defensie. Met deze cursus maak je 5 static line sprongen van 3500 ft. 

 • Wat moet je meenemen naar de eerste cursusdag?

  Op je eerste cursus dag neem je mee:

  • Je medische verklaring *
  • Een pasfoto
  • Indien van toepassing: je voucher
  • Indien van toepassing: je betaalbevestiging
  • Sportieve kleding
  • Stevig schoeisel (zonder open haken waar b.v. lijnen achter kunnen blijven haken)
  • Voldoende water
  • Zonnebrand créme

  * De medische verklaring moet afgetekend zijn door een huisarts, voorzien van zijn/haar stempel en BIG nummer.

  MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

 • Wat kan ik doen om me goed voor te bereiden?

  Een goede voorbereiding is het halve werk.

  • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor de inschrijving. De cursussen beginnen 's ochtends al om 09.00 uur. Wanneer de reis naar Texel toe veel tijd in neemt adviseren we je de avond ervoor al op Texel te verblijven zodat je uitgerust aan de cursus begint.
  • Neem sportieve kleding en stevig schoeisel zonder open haken mee.
  • Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrand mee neemt.

  Als je echt grondig te werk wilt gaan:
  Het maken van een tandemsprong is de perfecte voorbereiding voor het volgen van een parachute spring cursus. Ongeacht welke cursus je wilt volgen.

  Alle elementen van het parachute springen komen hierin terug. De vlucht omhoog, omhangen, de exit, het sturen van de parachute en natuurlijk het landen.

  Tijdens de tandemsprong kan de instructeur je van alles vertellen zodat je beter voorbereid je cursus in gaat. 

  Het is vooral erg nuttig dat de spanning van het verlaten van een vliegtuig aanzienlijk minder zal zijn als je dit onlangs al een keer hebt meegemaakt. Je hebt dan meer rust en ruimte in je hoofd om je te concentreren op de handelingen die je zult moeten verrichten.

 • Is een medische verklaring echt nodig?

  Ja. Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).

  De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier.

  Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

  Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

  Let op:
  De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

  Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

  MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

 • Hoe zit het met minimale en maximale leeftijd?

  Om zelfstandig te springen, dus ook om een cursus te mogen volgen, is de minimum leeftijd 16 jaar. Voor minderjarigen is altijd schriftelijk toestemming van de ouders nodig.

  Er zijn veel oudere skydivers, het is geen probleem om tot 60, 70 of zelfs 80 jaar te blijven springen.

  Het is een ander verhaal als je op oudere leeftijd wilt beginnen met springen. Of dit slim is, hangt onder andere van je fysieke en geestelijke gezondheid af, daarom gaan we vanaf 50 jaar altijd in gesprek met de potentiele skydivers. veiligheid staat natuurlijk voorop.

 • Wat is ik niet alle sprongen kan maken in een keer?

  Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

  Let wel op de volgende regels:

  • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
  • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
  • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

  Dit geldt voor alle opleidingen, dus zowel voor AFF als voor de FJC als voor de TJE.

  Goed om te weten; Paracentrum Texel is van april tot en met oktober dagelijks geopend.

 • Hoe lang is mijn springverzekering geldig?

  Wanneer je een cursus boekt wordt je automatisch aangemeld als aspirant-lid bij de KNVvL afdeling parachutespringen. Via het lidmaatschap loopt ook een collectieve WA-verzekering. Deze verzekering is maximaal een jaar, na de start van je cursus, geldig. Je mag maar een keer aspirant lid worden van de KNVvL.

  Mocht je bijvoorbeeld na het volgen van een static-line opleiding (FJC, MSL en TJE) interesse hebben de AFF cursus te gaan doen. Dan moeten wij je als je bij de KNVvL aanmelden als volledig lid. De kosten die hierbij komen liggen anders.

  Meer informatie kun je vinden via de onderstaande links naar website's van het KNVvL.

  PARACHUTE.NL KNVVL.NL

 • Wat als er slecht weer is voorspeld op mijn cursusdag(en)?

  Het weer hebben we natuurlijk niet in de hand en de voorspellingen komen ook niet altijd uit. Vandaar dat de grondopleiding altijd doorgaat.

  Je bent dan klaar om te springen en wie weet maak je toch gelijk de sprong(en), we hebben immers maar een klein gedeelte van de dag goed weer nodig.

  Lukt het toch niet dan kan je binnen 3 maanden op elke door de weekse dag komen om de sprong(en) alsnog te maken. 

  Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

  Let wel op de volgende regels:

  • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
  • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
  • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.
 • Hoe kom ik aan een 'medische verklaring parachutespringen' ?

  De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier hieronder.

  Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

  Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

  Let op:
  De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

  Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

  MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

TJE (Total Jump Experience)

 • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je TJE?

  Als je de Total Jump Experience succesvol hebt afgerond heb je 5 staticline sprongen gemaakt. Daarmee heb automatisch je staticline brevet verdiend. Met een staticline brevet mag je wereldwijd staticline sprongen maken op dropzones die middels deze techniek parachutesprongen aanbieden.

  Wat de Total Jump Experience opleiding uniek maakt is dat je nadat je de staticline sprongen gemaakt hebt een vrijeval sprong maakt. Als je ervoor kiest om niet een tandemsprong te maken maar de AFF1 sprong dan mag je na het afronden van de opleiding de resterende zes AFF sprongen maken.

 • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

  Dat is sterk afhankelijk van het weer. Beginnende parachutisten maken hun sprongen in ideale weercondities. Het meest belangrijke is dat er niet te veel wind staat.

  Als het weer meewerkt kun je de volledige First Jump Course afronden in vier dagen. We raden wel aan om hier minimaal een week voor uit te trekken, voor het geval we niet alle dagen kunnen springen.

 • Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

  Als je van plan bent om te kiezen voor het maken van je eerste AFF sprong (in plaats van een tandemsprong) dan is het absoluut nuttig om eerst in een windtunnel geoefend te hebben. In de windtunnel simuleer je namelijk het vrijeval component.

 • Mag je na de staticline sprongen nu óf een tandemsprong óf een AFF sprong maken?

  Dat klopt. Nadat je het staticline gedeelte hebt afgerond door 5 staticline sprongen te maken (en daarmee je staticline brevet te behalen) mag je een sprong maken waar ook een vrijeval component bijhoort.

  Je mag dan kiezen uit deze twee soorten vrijeval sprongen;

  • AFF 1 sprong:
   Je maakt zelfstandig een echte skydive. Dus eerst circa 60 seconden vrije val en daarna het openen van je parachute (vanaf dit punt bevind je je dan inmiddels op bekend terrein). Je ontvangt dan eerste aanvullende training en tijdens de vrije val wordt je door 2 instructeurs begeleid die met je meespringen. Bekijk de pagina van de AFF opleiding om meer te leren over deze Accelerated Freefall sprong.
  • Tandemsprong:
   Je maakt een sprong vanaf 9000 ft. waarbij je zelf helemaal niets hoeft te doen. Je zit bij de tandemsprong namelijk vastgehaakt aan een instructeur die alles voor je doet. Je hoeft alleen maar te genieten van de vrijeval en van de vlucht onder de parachute. Bekijk de pagina van de tandemsprong om meer te leren over deze soort parachutesprong.
 • Kan ik de TJE opleiding combineren met een vakantie op Texel?

  Jazeker! Op de dagen dat er gesprongen wordt hoef je niet de hele dag op de Dropzone (het paracentrum) te verblijven. Ruimte genoeg dus om ook van het eiland te genieten, vooral als je hebt besloten om een hele week op Texel te verblijven.

 • Hoe reserveer ik de opleiding als ik een voucher elders gekocht heb?

  Als de opleiding bij een ander bedrijf hebt gekocht dan heeft de verkopende partij je als het goed is een email gestuurd met de boekinginstructies, of zelfs met een speciale link naar onze boekingwebsite.

  Mocht je er toch niet uitkomen; bel ons dan op +31 (0)222 311464.