BEHAAL JE WING EN STATIC LINE BREVET

Sinds de oprichting van Paracentrum Texel, in 1969, zijn vele militairen opgeleid. Inmiddels is Paracentrum Texel zo bekend geworden in de militaire wereld dat wij naast Nederlandse- ook verschillende buitenlandse militairen opleiden. Zo komt bijvoorbeeld elk voor- en najaar een groep Engelsen, traditiegetrouw, terug voor hun springweek. Maar ook militairen uit de Verenigde Staten, Koeweit en Hong Kong en heel veel andere landen, weten Texel te vinden!

Static line square

Tijdens deze opleiding spring je met een ‘square’(of wel een matrasparachute). Vandaag de dag wordt door speciale eenheden van defensie gebruik gemaakt van deze square, die nog maar weinig gemeen heeft met de ronde bol.

Door de speciale vliegeigenschappen van deze parachute is hij nauwkeurig te besturen en de landing is superzacht. Met dit scherm wordt gesprongen vanaf een hoogte van 3500 ft (ca.1100 meter). Het is onze goedkoopste opleiding om 5 sprongen te maken, die vereist zijn voor de militaire wing.

Grondopleiding op kazerne

In overleg met het Paracentrum kan de grondopleiding eventueel plaatsvinden op je kazerne. Dit gebeurt dan in de avonduren en is mogelijk voor groepen vanaf 10 deelnemers.

Het voordeel is dat je, later op Texel, na een korte briefing meteen kunt gaan springen.

Neem telefonisch contact met ons op om naar de mogelijkheden te informeren.

MSQ opleiding prijzen

De grondopleiding bestaat uit:

 • Kennismaken en omgaan met springmateriaal
 • Stabiel leren afspringen uit het vliegtuig
 • Het openen van de reserveparachute en adequaat leren handelen in bijzondere situaties
 • Sturen
 • Een goede landing maken door de zgn. pararol uit te voeren

De wing mag je dragen nadat je vijf sprongen hebt gemaakt. Na het behalen van de wing zijn er op Texel mogelijkheden te over om je verder op het terrein van het skydiven te ontwikkelen!

groepsprijzen:

Neem voor een groepsprijs (vanaf 10 personen) contact op met Rob Hopster via info@paracentrumtexel.nl en vermeld in het onderwerp dat het om een groepsaanvraag gaat.

Opfriscursus:

Cursisten van de afgelopen 2 jaar die nog recht hebben op het maken van inhaalsprongen zijn verplicht de grondopleiding opnieuw te volgen. Tijdens het seizoen kan de grondopleiding voor square elke week worden meegelopen.

Je moet de grondopleiding opnieuw volgen indien je na de grondopleiding niet binnen 2 maanden je eerste sprong hebt gemaakt en wanneer je langer dan 3 maanden niet gesprongen hebt.

vervolg sprong
€ 49,-
Losse static line sprong. Exclusief eenmalig jaarlidmaatschap KNVvL -in verband met WA verzekering- á €45,-.
Briefing en instructie
Static-line sprong van 5000 ft
Materiaal huur
Vouwen van parachute

Voorwaarden voor deelname

Als je deze opleiding wilt volgen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Minimale leeftijd
  Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. Als je nog geen 18 jaar oud bent dan hebben we een ondertekende verklaring van je beide ouders nodig. Download hier het toestemming voor minderjarigen formulier
 • Maximale leeftijd
  Je kunt aan deze opleiding starten als je niet ouder bent dan 55 jaar.  
 • Maximaal gewicht
  Je mag inclusief kleding en schoeisel niet zwaarder zijn dan 100 kg. Als je hier net iets overheen zit, neem dan contact met ons op. 
 • Pasfoto
  We hebben je pasfoto nodig op het moment van inschrijven op de eerste cursusdag. 
 • Medische verklaring
  Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, SLC of TJE cursus). Lees hier hoe je aan deze verklaring kunt komen.

checklist

Hier een overzicht van zaken om zo snel mogelijk te regelen:

 1. AANMELDEN VOOR DE OPLEIDING
  Het ligt voor de hand, maar de eerste stap is het aanmelden voor de opleiding zelf.
   
 2. VERBLIJF OP TEXEL
  De plaatselijke VVV heeft een overzicht van alle accomodaties op Texel. Wees er snel bij, op Texel worden accomodaties relatief lang van te voren geboekt. 
   
 3. (EIGEN) MEDISCHE VERKLARING

  We hebben óf een "Eigen verklaring omtrent gezondheid en fitheid voor het beoefenen van sportparachutespringen" van je nodig, óf een "KNVvL medische keuring sportparachutespringen".

  Vul het eerste document eerst in. Als je alle vragen met 'Nee' hebt kunnen beantwoorden dan volstaat dat. Heb je een of meer van de vragen met 'Ja' beantwoord; dan moet een (keurings)arts het tweede document voor je invullen en ondertekenen.

  Bezoek de pagina met alle informatie over de (eigen) medische verklaring voor een eenvoudig stappenplan, het downloaden van de documenten en voor de gegevens van (keurings)artsen.

 4. PASFOTO
  Mocht je niet een recente pasfoto beschikbaar hebben vergeet die dan niet te laten maken voordat je naar Texel afreist te laten maken. 

 5. KLEDING & SCHOEISEL
  Bij het inpakken van je reistas of koffer hoef je geen bijzondere kleding of schoenen mee te nemen. Kleding waar je vrij in kunt bewegen, bijvoorbeeld als je zou gaan hardlopen, is prima. Bij het springen dragen studenten een leerlingen springpak over de eigen kleding heen. Schoenen of legerkisten met veterhaken zijn verboden bij het uitvoeren van opleidingsprongen. Draag sportschoenen waar geen harde obstructies zoals veterhaken aan zitten.
   
 6. WAIVER TEKENEN
  Na je aanmelding via de website heb je een email ontvangen met daarin een link naar een 'waiver' dan wel naar een 'eigen risico verklaring'. We willen graag dat je deze voor aankomst al gelezen en ondertekend hebt.
   
 7. AKKOORD VERKLARING MINDERJARIGEN
  Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent hebben we een getekende verklaring van je beide ouders nodig dat je de opleiding mag volgen. Niet vergeten mee te nemen dus.

Opleidingen algemeen

 • Wat zijn de verschillen tussen de opleidingen?

  De AFF-cursus (Accelerated FreeFall) is bedoeld om volledig zelfstandig een vrije val te leren maken. Natuurlijk hoort het gedeelte onder de geopende parachute en de landing ook bij de kennis die je je eigen zult maken. Als je deze cursus succesvol afrondt mag je zelfstandig (solo) parachutespringen.

  De FJC (First Jump Course) is een geweldige manier om kennis te maken met parachutespringen. Na een grondopleiding van een dag maak je één zelfstandige parachutesprong aan de static line. Het vrije val gedeelte sla je hierbij over; je sprong begint bij het gedeelte onder de parachute. Als je na deze cursus de smaak te pakken hebt kun je nog 4 static line sprongen maken om je static line brevet (en dus je Wing) te halen.

  De TJE (Total Jump Experience) is voornamelijk gericht op het leren vliegen aan de parachute, maar geeft ook een voorproefje van het vrije vallen. Bij deze cursus begin je met 5 static line sprongen waarna je een tweede stuk grondtraining doorloopt om tot slot je eerste AFF sprong te maken. Als je deze cursus hebt doorlopen ben je nog maar 6 AFF sprongen verwijderd van het fel begeerde sport spring bewijs.

  De MSQ (Military SQuare) leert je hoe je springt met een 'square' (ofwel een matrasparachute). Deze parachute wordt gebruikt door speciale eenheden van defensie. Met deze cursus maak je 5 static line sprongen van 3500 ft. 

 • Wat moet je meenemen naar de eerste cursusdag?

  Op je eerste cursus dag neem je mee:

  • Je medische verklaring *
  • Een pasfoto
  • Indien van toepassing: je voucher
  • Indien van toepassing: je betaalbevestiging
  • Sportieve kleding
  • Stevig schoeisel (zonder open haken waar b.v. lijnen achter kunnen blijven haken)
  • Voldoende water
  • Zonnebrand créme

  * De medische verklaring moet afgetekend zijn door een huisarts, voorzien van zijn/haar stempel en BIG nummer.

  MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

 • Wat kan ik doen om me goed voor te bereiden?

  Een goede voorbereiding is het halve werk.

  • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor de inschrijving. De cursussen beginnen 's ochtends al om 09.00 uur. Wanneer de reis naar Texel toe veel tijd in neemt adviseren we je de avond ervoor al op Texel te verblijven zodat je uitgerust aan de cursus begint.
  • Neem sportieve kleding en stevig schoeisel zonder open haken mee.
  • Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrand mee neemt.

  Als je echt grondig te werk wilt gaan:
  Het maken van een tandemsprong is de perfecte voorbereiding voor het volgen van een parachute spring cursus. Ongeacht welke cursus je wilt volgen.

  Alle elementen van het parachute springen komen hierin terug. De vlucht omhoog, omhangen, de exit, het sturen van de parachute en natuurlijk het landen.

  Tijdens de tandemsprong kan de instructeur je van alles vertellen zodat je beter voorbereid je cursus in gaat. 

  Het is vooral erg nuttig dat de spanning van het verlaten van een vliegtuig aanzienlijk minder zal zijn als je dit onlangs al een keer hebt meegemaakt. Je hebt dan meer rust en ruimte in je hoofd om je te concentreren op de handelingen die je zult moeten verrichten.

 • Is een medische verklaring echt nodig?

  Ja. Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).

  De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier.

  Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

  Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

  Let op:
  De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

  Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

  MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

 • Hoe zit het met minimale en maximale leeftijd?

  Om zelfstandig te springen, dus ook om een cursus te mogen volgen, is de minimum leeftijd 16 jaar. Voor minderjarigen is altijd schriftelijk toestemming van de ouders nodig.

  Er zijn veel oudere skydivers, het is geen probleem om tot 60, 70 of zelfs 80 jaar te blijven springen.

  Het is een ander verhaal als je op oudere leeftijd wilt beginnen met springen. Of dit slim is, hangt onder andere van je fysieke en geestelijke gezondheid af, daarom gaan we vanaf 50 jaar altijd in gesprek met de potentiele skydivers. veiligheid staat natuurlijk voorop.

 • Wat is ik niet alle sprongen kan maken in een keer?

  Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

  Let wel op de volgende regels:

  • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
  • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
  • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

  Dit geldt voor alle opleidingen, dus zowel voor AFF als voor de FJC als voor de TJE.

  Goed om te weten; Paracentrum Texel is van april tot en met oktober dagelijks geopend.

 • Hoe lang is mijn springverzekering geldig?

  Wanneer je een cursus boekt wordt je automatisch aangemeld als aspirant-lid bij de KNVvL afdeling parachutespringen. Via het lidmaatschap loopt ook een collectieve WA-verzekering. Deze verzekering is maximaal een jaar, na de start van je cursus, geldig. Je mag maar een keer aspirant lid worden van de KNVvL.

  Mocht je bijvoorbeeld na het volgen van een static-line opleiding (FJC, MSL en TJE) interesse hebben de AFF cursus te gaan doen. Dan moeten wij je als je bij de KNVvL aanmelden als volledig lid. De kosten die hierbij komen liggen anders.

  Meer informatie kun je vinden via de onderstaande links naar website's van het KNVvL.

  PARACHUTE.NL KNVVL.NL

 • Wat als er slecht weer is voorspeld op mijn cursusdag(en)?

  Het weer hebben we natuurlijk niet in de hand en de voorspellingen komen ook niet altijd uit. Vandaar dat de grondopleiding altijd doorgaat.

  Je bent dan klaar om te springen en wie weet maak je toch gelijk de sprong(en), we hebben immers maar een klein gedeelte van de dag goed weer nodig.

  Lukt het toch niet dan kan je binnen 3 maanden op elke door de weekse dag komen om de sprong(en) alsnog te maken. 

  Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

  Let wel op de volgende regels:

  • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
  • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
  • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.
 • Hoe kom ik aan een 'medische verklaring parachutespringen' ?

  De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier hieronder.

  Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

  Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

  Let op:
  De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

  Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

  MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

MSQ (Military Static Line)

 • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je MSQ?

  Als je geslaagd bent voor de Military Square / Military Static Line opleiding (MSQ) mag je zelfstandig static-line sprongen uitvoeren. Na 5 static-line sprongen ontvang je het namelijk het static-line brevet.

  Je moet wel elke 3 maanden een harnastest doen, net als elke springer die nog niet een B brevet heeft.

  Let wel op: als je langer dan 6 maanden niet gesprongen hebt zul je weer een (gedeeltelijke) grondopleiding moeten volgen.

 • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

  De grondopleiding is zondag en op maandagochtend. Maandag middag begin je met springen en heb je tot vrijdag de tijd om de rest van de sprongen te maken.

 • Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

  Bij de MSQ sprongen komt geen vrije-val kijken. De windtunnel heeft voor de Military Square opleiding dan ook geen meerwaarde. In een windtunnel leer je namelijk juist hoe je je in de vrije val moet bewegen.

  Een windtunnel sessie blijft natuurlijk wel ontzettend leuk, dus bij twijfel meteen doen!

 • Kan ik de MSQ opleiding combineren met een vakantie op Texel?

  Deze opleiding is goed te combineren met een vakantie op Texel omdat je een hele week op het eiland bent en niet alle dagen van de ochtend tot avond aan het springen bent.

 • Moet je militair zijn om deze opleiding te volgen?

  Nee je hoeft geen militair te zijn om de Military Square static line opleiding te volgen. Deze opleiding wordt wel veel door militairen gevolgd omdat ze daarmee het recht verdienen om de z.g.n. 'wings' te mogen dragen op hun uniform.

  Burgers zijn dus van harte welkom om deze opleiding te volgen om daarmee hun static line brevet te behalen.