Parachutespringen boven de bloembollen

Elk jaar organiseert Cas Gerritsen, een van onze instructeurs, een bijzondere sprong voor een beperkt aantal tandemspringers boven de bloeiende bloembollenvelden van de Kop van Noord-Holland.

De tandem parachutisten stijgen dan wel op vanaf het vliegveld van Texel, maar ze springen boven Den Helder en landen uiteindelijk tussen de bloembollenvelden rond Julianadorp en Den Helder.

Parachutespringen is natuurlijk al bijzonder maar de locatie met al die eindeloze bloeiende bollenvelden onder je maakt het extra speciaal.

DE details IN VOGELVLUCHT
 1. Boeken kan vanaf zondag 31 maart 20:00 uur via deze pagina
 2. Er is een beperkt aantal plaatsen. Er worden maximaal twee vluchten van acht springers volgeboekt
 3. Van de springers wordt verwacht dat zij op alle optiedagen beschikbaar zijn. De weersomstandigheden bepalen uiteindelijk of en welke dagen er gesprongen kan worden
 4. Er zijn vijf optiedagen: maandag 29 april, dinsdag 30 april, woensdag 1 mei, donderdag 2 mei, en vrijdag 3 mei
 5. Op de optiedagen wordt er tussen 15:00 en 16:00 besloten of de omstandigheden die dag goed zijn en of de sprong die dag door kan gaan
 6. Wanneer de sprong niet door kan gaan schuiven deze springers door naar de volgende optiedatum
 7. Er wordt één vlucht per dag gedaan
 8. De springers moeten op de springdag om 18:30 de boot naar Texel kunnen nemen. De landing in Den Helder zal rond 20:00 zijn
 9. Vervoer naar het vliegveld van Texel is verzorgd.
 10. Vervoer vanaf het landingsterrein is op eigen gelegenheid
 11. Het landingsterrein zal toegankelijk zijn voor toeschouwers
 12. De locatie van het landingsterrein staat op dit moment nog niet vast
 13. De prijs bedraagt €239,- per springer. Als de sprong vanwege het weer niet door kan gaan dit jaar is een refund mogelijk
WAAROM OPTIE DATA?

Het weer speelt een grote rol bij parachutesprongen. Wolken en wind kunnen spelbreker zijn. Het kan dus gebeuren dat de sprong niet door kan gaan. Daarom spreiden we onze kansen met een aantal data waarop de sprongen plaats kunnen vinden.

Er zijn jaren geweest waarin uiteindelijk helemaal niet gesprongen kon worden. Mocht dit gebeuren dan ontvangen de mensen die een sprong geboekt hebben hun geld terug.

WANNEER WEET JE OF HET DOORGAAT

De definitieve beslissing voor doorgang van de sprong nemen we tussen 15:00 en 16:00 op de dag zelf.

Dit heeft er mee te maken dat we dan pas echt goed kunnen inschatten of het weer tijdens de sprong goed genoeg gaat zijn.

BLOEMBOLLEN SPRONG ’23

Bekijk de sprong van Tandem Instructeur Cas die vorig jaar zijn neefje Gianni mee de lucht in nam. 

Bloembollensprong boeken

Voorlopige deelnemers instructie

Let op: het zou kunnen dat deze instructie nog op bepaalde punten aangepast wordt. Mocht dat het geval zijn dan stellen we de deelnemers daar per e-mail en SMS van op de hoogte.

Spring venster

Op de dagen in het springvenster (29 april t/m 3 mei 2024) wordt om 15:00 het besluit genomen of de sprong die dag door kan gaan (zie toelichting op het weer).

Als de sprong die dag niet door kan gaan dan schuiven we door naar de volgende dag in het venster.

naar het paracentrum reizen

Gaan we springen, dan vertrekt het vliegtuig rond 19:45 vanaf Texel. Hiervoor zul je als passagier de boot van 18:30 vanuit Den Helder moeten nemen. Vervoer vanaf de boot naar het vliegveld is geregeld.

LANDING

De sprong zal rond 20:00 plaatsvinden boven Den Helder. Na een vrije val van 30 seconden opent de parachute en vlieg je nog zo’n vijf minuten boven de bollenvelden voordat je landt.

WAT HEB JE NODIG?

Neem zo min mogelijk mee naar Texel. Beperk je tot je telefoon, pinpas en eventuele sleutels. Houd er rekening mee dat je spullen in afgesloten zakken in je kleding mee moet kunnen nemen.

De normale steekzakken van je broek zijn hiervoor niet geschikt omdat tijdens de sprong precies de banden van het harnas daar overheen lopen.

KLEDING

Draag gesloten schoenen en dichte kleding. Je springt namelijk in je eigen kleding.

Houd er ook rekening mee dat het gedeelte van je vrije val koud kan zijn (paar graden vorst). Dit is maar heel kort en de meeste mensen hebben hier niet zo’n erg in. Maar wanneer je hier gevoelig voor bent zou je nog een paar (dunne) handschoenen kunnen meenemen.

PLANNING

15:00

Nemen we het besluit of de sprong door kan gaan of niet, vervolgens krijg je bericht.

18:30

Vertrekt de boot naar Texel waarop je mee moet.

19:30 -19:45

Take-off vanaf Texel richting Den Helder

19:45 – 20:15

Landen met de parachute op een veld in het bollengebied. Het landingsterrein is op dit moment nog niet vastgesteld.

20:15

Vervoer naar huis op eigen gelegenheid

VERVOER NAAR TEXEL

Verlaat de boot op Texel via de rechterzijde. De auto’s of busjes die voor het vervoer zorgen zullen je hier komen oppikken.

ONTVANGST OP HET VLIEGVELD

Op het vliegveld ontvang je een korte instructie en is er de gelegenheid om nog even naar het toilet te gaan voordat we het vliegtuig instappen. Je hoeft zelf weinig te doen.

TOESCHOUWERS

Iemand die op het goede moment omhoog kijkt moet ons straks vanuit bijna heel Den Helder kunnen zien. Het landingsterrein is op dit moment nog niet vastgesteld.

Toeschouwers zijn welkom. Vraag deze er alsjeblieft wel rekening mee te houden dat we te gast zijn in de tuin van iemand anders.

En vraag of ze de aanwijzingen van de aanwezige grondploeg willen opvolgen voor wat betreft parkeren en hun plaats rond de landingsplaats.

WELKE WEERSOMSTANDIGHEDEN?

Om veilig te kunnen parachutespringen zijn we afhankelijk van wind en wolken. Bij wind is vooral te harde wind een probleem bij het landen. Maar ook de richting kan problematisch zijn. Door de dag heen verandert wind van richting en snelheid. We springen kort voor zonsondergang. Dan zie je vaak dat de wind iets afzwakt. Dat kan gunstig uitpakken, maar is wel pas vrij laat te voorspellen.

Bewolking kan een probleem zijn wanneer deze zo laag zit dat de springers elkaar of het landingsterrein niet kunnen zien. Losse wolken valt vaak wel omheen te springen. Maar dichtere (gebroken) bewolking is vaak lastig te voorspellen omdat ontwikkelingen hierin ook weer afhankelijk zijn van temperatuur en wind.

We nemen onze beslissing op basis van de omstandigheden die we zien en de verwachtingen van de meteorologische dienst. Hierbij moeten we het zekere voor het onzekere nemen.

Helaas kan het dus zo uitpakken dat we om 15:00 niet zeker genoeg zijn van de omstandigheden tijdens de sprong en deze afblazen, maar dat het vervolgens om 20:00 in Julianadorp toch strak blauw en windstil blijkt te zijn.

Bloembollen sprong boeken

Boek meteen je sprong: er zijn maar 16 plaatsen beschikbaar (verdeeld over twee vluchten).

Bloembollensprong boeken

Veel gestelde vragen

Bloembollen sprong

 • Als er in het ‘springvenster’ geen geschikt weer is, gaat het dan niet door?

  Dat klopt. Als er tussen 29 april en 3 mei 2024 geen dagen zijn waarop we geschikt weer hebben om de bloembollensprong te maken dan gaat de sprong dit jaar niet door. Deelnemers ontvangen het inschrijfgeld dan retour.

 • Kan ik beelden laten maken van de sprong?

  Op de dag zelf weten we bij het inchecken wat er mogelijk is met betrekking tot het op foto en video vastleggen van de sprong. Als er mogelijkheden zijn dan kun je die bij het inchecken eventueel bijboeken.

  Mogelijke opties zijn het laten vastleggen van de sprong middels een camera op de pols van de Tandeminstructeur (€79,95 p.p.) of door een losse cameraspringer (€120,- p.p.). De kans dat er meer dan 1 losse cameraspringer per vlucht mee kan is overigens heel klein.

 • Waar landen de parachutisten precies?

  De exacte landingsplek is waarschijnlijk pas een paar dagen voor het springvenster opent bekend. De deelnemers ontvangen daar dan per email bericht over.

 • Ik ben van de Pers, kan ik mee?

  Leuk dat je interesse hebt. Neem a.u.b. even contact op met Rob Hopster via rob@paracentrumtexel.nl. Wellicht zijn er mogelijkheden.

 • Kunnen er toeschouwers mee naar het vliegveld op Texel?

  Dat zou in principe kunnen maar nadat het vliegtuig is opgestegen is er daar niet veel meer te zien. De deelnemers landen immers bij Den Helder en Julianadorp tussen de bloembollen en de piloot vliegt daarna het lege vliegtuig weer terug naar Texel.

 • Van wanneer tot wanneer is het springvenster 2024?

  In 2024 is het bloembollen springvenster van 29 april t/m 3 mei. Elke dag in het venster wordt om 15:00 het besluit genomen of de sprong die dag door kan gaan.

  Als de sprong die dag niet door kan gaan dan schuiven we door naar de volgende dag in het venster, totdat alle dagen in het venster voorbij zijn.

 • Hoe komen deelnemers bij het vliegveld op Texel?

  Deelnemers nemen te voet de boot van 18:30 vanuit Den Helder: het liefst met enkel hun telefoon, pinpas en e.v.t. een huis of -autosleutel.

  Vervoer vanaf de boot naar het vliegveld is geregeld (busjes/ auto’s van het Paracentrum).

 • Wat kunnen deelnemers meenemen naar Texel?

  Neem zo min mogelijk mee naar Texel. Beperk je tot je telefoon, pinpas en eventuele sleutels. Houd er rekening mee dat je spullen in afgesloten zakken in je kleding mee moet kunnen nemen.

  De normale steekzakken van je broek zijn hiervoor niet geschikt omdat tijdens de sprong precies de banden van het harnas daar overheen lopen.

 • Hoe moeten deelnemers zich kleden?

  Draag gesloten schoenen en dichte kleding. Je springt namelijk in je eigen kleding.

  Houd er ook rekening mee dat het gedeelte van je vrije val koud kan zijn (paar graden vorst). Dit is maar heel kort en de meeste mensen hebben hier niet zo’n erg in. Maar wanneer je hier gevoelig voor bent zou je nog een paar (dunne) handschoenen kunnen meenemen.

 • Moet je op alle optiedagen beschikbaar zijn om te springen?

  Ja. Door te boeken geef je aan op alle optiedagen beschikbaar te zijn om te springen. Vooraf is namelijk nog niet duidelijk of en op welke van de dagen er gesprongen gaat worden.

 • Wat als ik onverwacht toch niet kan op de springdag?

  Wanneer je op een springdag niet in staat bent om te springen zal het sprongtegoed niet worden uitgekeerd maar zal het salde blijven staan op je account. Je kunt dit inzetten voor een reguliere sprong (op Texel, Ameland of in Zeeland) of voor een volgende editie van de bloembollensprong.

 • Hoe worden de vluchten ingedeeld?

  De aanmeldingen zullen op volgorde van inschrijving verdeeld worden over de vluchten. Je krijgt bericht in welke vlucht je bent ingedeeld. Er gaat maximaal 1 vlucht per dag en er zijn vijf optiedagen. De eerste vlucht schuift door totdat deze gesprongen heeft. De tweede vlucht is daarna aan de beurt op de eerstvolgende optiedag.

 • We willen als groepje komen springen, hoe melden we ons als groep aan?

  Boek dan in een keer voor je hele groep. Bij het starten van het boekingsproces wordt gevraagd voor hoeveel springers je wilt boeken.

  Mocht je na het boeken een extra springer aan je groep willen toevoegen meld dit dan in het opmerkingen veld in het boekingsformulier. In dat geval zal de laatste inschrijving van de groep het tijdstip van inschrijving, en daarmee de indeling in de vluchten, bepalen voor de hele groep.

  Bij het indelen van de vluchten kan het overigens zo zijn dat we moeten voorstellen om de groep te splitsen omdat het niet mogelijk is de groep als geheel in een vlucht te krijgen. In zo'n situatie nemen we contact met je op.