springers boven de 100kg

Weeg je 100 kilo of (een beetje) meer? Vaak kun je toch een parachutesprong maken bij Paracentrum Texel!

Bij Paracentrum Texel kunnen tandempassagiers die zwaarder zijn dan 100 kilo vaak toch een tandemsprong doen. Dit lukt echter niet altijd en een tandempassagier mag nooit meer wegen dan onze uiterste limiet van 115 kilo.

Om een parachute-sprong door te laten gaan wanneer je tussen de 100 en 115 kilo weegt, moeten de omstandigheden optimaal zijn. Dit is afhankelijk van het weer, de fysieke omstandigheden van de tandempassagier en van de aanwezigheid van een geschikte tandeminstructeur.

 

Het weer
  • Naast de gewone weersomstandigheden waar we afhankelijk van zijn (wind, neerslag, bewolking), moet het op de springdag precies goed waaien. Niet te hard, niet te zacht en niet uit bepaalde windrichtingen.
De fysieke omstandigheden van de tandempassagier
  • De springer moet genoeg spiermassa in zijn of haar benen hebben. Bij mensen met grote bovenbenen met weinig spieren kan het erg zeer doen om in het harnas te hangen.
  • De spinger moet (net als alle andere springers) bij de landing gedurende 10 seconden zijn of haar benen op kunnen tillen tot een hoek van 90 graden. Hierbij mogen ook de handen en armen worden gebruikt ter ondersteuning. Het optillen van de benen is noodzakelijk om veilig te kunnen landen.
Aanwezigheid van een geschikte tandeminstructeur
  • Op de springdag moet er een tandeminstructeur aanwezig zijn die de extra fysieke belasting aan wil en -kan. Meestal zijn deze er wel, maar er moet op de dag zelf dus gekeken worden naar alle omstandigheden en dan kan er pas worden besloten of we met je kunnen springen of niet.

 

PH-BSU bij Paracentrum Texel

Je kunt, als je denkt aan bovenstaande fysieke eisen te voldoen, dus gewoon een boeking maken!

Wees je er wel van bewust dat er een redelijke kans bestaat dat je sprong toch niet door kan gaan. Bijvoorbeeld als de weersomstandigheden het niet toelaten of als er geen tandeminstructeur aanwezig is die de extra fysieke belasting aan wil of kan.

Wanneer een tandemsprong niet door kan gaan op een bepaalde dag, kun je het op een andere dag nog eens proberen. Of, wanneer je de sprong niet kan maken vanwege je gewicht, kun je een restitutie krijgen.

Het is dus geen garantie dat je gaat springen als je boven de 100kg weegt, maar je maakt wel een heel goede kans!