Oogbescherming, wat moet je weten?

Je denkt er niet over na maar beschermende brilletjes, z.g.n. goggles, zijn een heel belangrijk onderdeel van je parachute uitrusting. Ze beschermen je ogen in vrije val zodat je kan genieten van het geweldige uitzicht om je heen. Hier staat alles wat je moet weten over deze parachutespring brilletjes:

Waarom dragen we “Skydiving Goggles”?

Parachutisten dragen brilletjes ter bescherming van hun ogen tijdens de vrije val. Bij deze vrije val waarbij je snelheden van rond de 200 km/u kunt bereiken is het noodzakelijk je ogen te beschermen tegen de wind en voorkom je uitdroging van je ogen.

Skydiving goggles zijn dan de meest ideale oplossing. Deze brillen zijn niet hetzelfde als de brillen die je gebruikt bij zwemmen of skiën. Ze hebben meestal kleine gaatjes om beslaan van de bril te voorkomen maar zorgen er vooral voor dat je onbeperkt zicht hebt om je heen.

Kan ik deze Goggles over mijn bril of contactlenzen heen dragen?

Uiteraard! We hebben speciale grotere goggles om deze over je eigen bril heen te zetten zodat je scherp elk detail van deze geweldige ervaring kan waarnemen. Voor dragers van contactlenzen is de bescherming door een goggle voldoende.

Wanneer moet ik die Goggles opzetten?

Deze brilletjes zijn ontworpen speciaal voor parachutespringen en worden gedragen gedurende de vrij val en worden geventileerd om beslaan te voorkomen. Zet je dit brilletje te vroeg op als je b.v. nog in het vliegtuig zit zal het door transpiratie gaan beslaan. Het is veel beter te wachten tot kort voor het uit het vliegtuig springen.

De instructeur zal zorg dragen voor een goggle en zal op tijd aangeven dat je het brilletje op kan doen, hij zorgt ook voor een juiste passing van de bril.

Wie moeten er Skydiving Goggles dragen?

Iedereen die een vrije val parachutesprong gaat maken zoals tandempassagiers, AFF leerlingen maar ook ervaren parachutisten.

Er zijn mogelijkheden waarbij het niet noodzakelijk is zoals bij afspringen op een lagere hoogte maar in het algemeen heb je goggles nodig. Parachutisten met meer ervaring kunnen ook kiezen voor een “Full Face” harde helm. Bij deze helmen gebruik je in plaats van goggles een helm met kantelbaar vizier.

Kan ik mijn eigen Skydive Goggles kopen?

Als tandempassagier kan je uiteraard gebruik maken van de door ons beschikbaar gestelde brilletjes. Als beginnend vrij val leerling kan je deze ook gebruiken maar na een aantal sprongen kan je er over denken om zelf een goggle aan te schaffen. Voor een paar € kan je een goggle kopen en zo een start maken met een parachute uitrusting in jouw kleur.

Voorbeeld

Bekijk hier een goed voorbeeld van iemand die een bril draagt en een Tandem parachutesprong maakt. 

Disclaimer

Het kan in theorie voorkomen dat een springbril losraakt; in dat scenario ben je een bril of contactlenzen waarschijnlijk kwijt. Dat is wel eens voorgekomen.

Praktisch gezien komt het eigenlijk nooit voor dat iemand een bril of lens verliest maar we kunnen het helaas niet garanderen.