de mooiste baan ter wereld

Je hebt mensen die nog nooit een parachutesprong maakten, en je hebt mensen die altijd reikhalzend uitkijken naar hun volgende sprong. Tot die laatste categorie behoort Anouk, één van onze zeer ervaren instructeurs bij Paracentrum Texel.

hoe het begon

Als klein meisje was Anouk al gefascineerd door alles wat met snelheid te maken had. Stond er iets spannends op het programma, dan was kleine Anouk de eerste die een stap naar voren zette.

Parachutespringen stond bovenaan haar lijstje en in 2005 kwam die droom uit. “Ik was achttien jaar en kwam naar Texel met één doel: ik wilde leren parachutespringen.

Ik heb niet eerst een tandemsprong gemaakt, maar ben gelijk begonnen aan de opleiding Accelerated Freefall (AFF). Tijdens deze opleiding leer je in korte tijd alles wat je moet weten om alleen een vrije val te kunnen maken.”

Van rookie tot instructeur

Deze AFF-opleiding bleek een schot in de roos. “Na mijn eerste sprong wist ik meteen dat ik mijn roeping gevonden had. Alleen mensen die parachutespringen, kennen dat magische gevoel van die adembenemende ervaring.”

De hele zomer van 2005 is Anouk van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te vinden op het paracentrum. “Ik deed allerhande klusjes, en als er even een kans was om een sprong te maken deed ik dat. Het was fantastisch. Uiteindelijk heb ik alle stappen doorlopen en heb ik het geschopt tot instructeur.”

Elke sprong is speciaal

Voor Anouk is parachutespringen haar lust en haar leven. Inmiddels staat de teller op ruim 13.000 sprongen. Als instructeur reisde ze jarenlang de hele wereld over en sprong ze op de meest uiteenlopende locaties. Van Australië tot Zwitserland, van Colombia tot Dubai; you name it.

Maar na al die omzwervingen keerde ze een paar jaar geleden toch weer terug naar de plek waar het voor haar allemaal begon. “Er gaat niets boven springen boven Texel. Hoe veel sprongen ik hier ook al gemaakt heb, elke sprong is toch weer speciaal. Het blijft spectaculair.”

TOPLOCATIE

Niet voor niets staat Texel wereldwijd te boek als toplocatie voor een skydive. Anouk: “Van over de hele wereld komen mensen hiernaar toe om te springen. Dat is uniek. Voor instructeurs is het ook aantrekkelijk om op Texel te werken omdat er altijd volop werk is. Veel werk betekent immers veel springen.

Dat maakt dat veel skydivers die worden gerekend tot de absolute wereldtop die hier op Texel ‘gewoon’ werkzaam zijn als instructeur. Het is fantastisch om te werken met mensen die dezelfde passie hebben als jij.”

Euforie, vrolijkheid, verwondering

Anouk geniet van elke sprong boven het eiland, de sfeer op de werkvloer én van haar werk als instructeur. “De hele dag door ontmoet ik nieuwe en interessante mensen elk met een eigen verhaal. In relatief korte tijd bouw je een vertrouwensband op.

Het vertrouwen dat ik van mensen krijg, geeft mij een goed gevoel en maakt mijn werk extra bijzonder. En dan is na elke sprong de ontlading: euforie, vrolijkheid, verwondering. Mooier werk kun je het niet hebben, toch?”

GA JIJ OOK MET ONS MEE DE LUCHT IN?

Wil jij ook (weer) een tandemsprong maken met Anouk of één van onze andere ervaren instructeurs? Reserveer dan nu een plekje via het boekingsformulier.

Of zie je het ook wel zitten om helemaal zelfstandig een parachutesprong te kunnen maken? Geef je dan op voor onze AFF-opleiding via de AFF opleiding pagina op deze website.