Weer springklaar worden

Deel 2 van 2

Vorige week hebben we op een rijtje gezet wat je administratief gezien nodig hebt om helemaal klaar te zijn voor het aankomende seizoen. Klik hier om dat artikel te lezen. Deze keer helpen we je met tips om je materiaal op tijd piekfijn in orde te krijgen.

nieuw bvr

Als het goed is heb je inmiddels een e-mail van de KNVvL gekregen (en gelezen ?) over het nieuwe BVR 2020.

Er zijn een aantal belangrijke zaken gewijzigd, waaronder de verplichting dat je springuitrusting nu ook een geldige jaarkeuring dient te hebben. De jaarkeuring wordt afgegeven/ afgetekend door een KNVvL Master Rigger en is maximaal één (1) jaar geldig.

De repack mag gedaan zijn door een Senior Rigger. Meer informatie hierover vind je in het BVR.

Je ziet het misschien al voor je; aankomende april rent iedereen naar de dichtstbijzijnde Master Rigger…

checklist

PCT specifiek:

 • Compleet ingevuld Burble account
 • Ondertekend waiver voor 2020
 • Ondertekend affidavit voor 2020

Algemeen:

 • Geldig KNVvL lidmaatschap
 • Geldige harnastest*
 • Geldige medische verklaring*
 • Geldige jaarkeuring rig **
 • Niet verlopen reserve repack **

*  voor wie nog geen B brevet heeft
** voor wie een eigen setje springt

Master Rigger Iwan Spilker

Riggers..

Riggers zijn een bijzonder een volkje.. (sommigen zijn echte tovenaars, maar alléén op materiaal gebied) de 24 uren die in een dag zitten kunnen ze niet verdubbelen.

Dus wees lief voor ze, want je bent niet de enige die met Pasen direct aan de slag wil met het springen. Dat willen, samen met jou, ook nog andere 100 springers.

Zorg dus dat je op tijd een afspraak maakt, zodat je rigger alles goed kan plannen en hij/zij niet overspannen het nieuwe seizoen in hoeft te gaan ;-) 

AAD controleren

Om onaangename verrassingen te voorkomen: check nu alvast de papieren van je AAD. Want óók als jouw lieve rigger je uit de brand wil helpen (b.v. door eind april een repack te verzorgen) dan lukt dat niet als je AAD voor onderhoud weggestuurd moet worden.

Cypres:
De uiterste datum voor onderhoud staat op de logkaart (test certificate – PIC). De AAD zelf waarschuwt de gebruiker al een half jaar van te voren tijdens elke opstart van de AAD.

Dus als je het kaartje niet bij de hand hebt (is niet hetzelfde als kwijt zijn; dan moet je een nieuwe opvragen), kun je gewoon je AAD opstarten en kijken of er een datum verschijnt na het aftellen.

Zo ja, dan heb je tot een half jaar na de aangegeven datum tijd om je AAD voor onderhoud op te sturen. Lees meer informatie op de Cypres website.

Vigil:
Bij Vigils moet de batterij 10 jaar na de fabricatie datum vervangen worden. DOM (Date of Manufacture) kun je onder INFO in het menu vinden na het opstarten van je Vigil (of natuurlijk op de logkaart).

schematische weergave cypres aad menu

repack

Als je repack verlopen is:
Neem dan zo snel mogelijk (via e-mail) contact op met de loft om een afspraak in te plannen voor je re-pack. De laatste plekjes zijn snel vergeven, dus wacht niet te lang!

Als je repack nog geldig is:
Heb je in de winter seizoen door gesprongen en is je repack is nog geldig tot in het begin van het seizoen, dan is de kans alsnog aanwezig dat je een tijdje niet hebt gesprongen.

Wat kun je doen om verrassingen te voorkomen tijdens de eerste sprongen van het 2020 seizoen? Begin met een grondige pincheck!

Volg de “grondige repack checklist” die hiernaast staat.

grondige repack

Is je reserve loop intact en niet te lang ?
Dus geen pluisjes of beweging in je pilot chute.

Is je main loop niet te lang?
Misschien was je in Spanje of Portugal tijdens je kerstvakantie. Dan bestaat de kans dat een nieuwe loopje dat je daar hebt ingezet, iets te lang is voor de eerste sprongen van 2020 in ons klamme kikkerlandje. Je parachute vouwt namelijk veel compacter in vochtige omstandigheden.

Zijn het kussentje en de kabels schoon?
Trek even je afwerpkussentje uit en maak het kussentje inclusief de kabels schoon. Als dit je eerste keer is, vraag dan even je rigger of packer om hulp.

Hoofdparachute vers gevouwen?.
Uiteindelijk is het verstandig om je hoofdparachute opnieuw te vouwen.

Tot slot

Natuurlijk moet je ook andere spulletjes niet vergeten:

 • Is het inmiddels tijd om je pak te wassen om fris en fruitig het nieuwe seizoen te beginnen?
 • Zijn de batterijtjes van je hoogtemeter en audible nog goed, of is het tijd om ze te wisselen?
 • Zijn de batterijtjes van de camera gedurende de winter niet dood gegaan?
  Heb je een SD-kaart met super leuke 2019 filmpjes ge-back-uped en gewist om ruimte te maken voor nieuwe avonturen?

Als je zo ver bent, doe dan nog even een offer voor de goede weergoden zodat we een mooie lente krijgen en dan zien we je op Texel verschijnen!

PCT Rigging en Packing team