Samen aan betere tijden denken

Terwijl stormen Ciara en Dennis eind februari 2020 voor het nodige noodweer in Noord-West Europa zorgden, had een groep van 9 Texelse springers zich net op tijd richting het Zuidelijk halfrond begeven om, voor de meesten, de eerste sprongen van 2020 te maken.

Na het succes van 2019, was ook dit jaar weer de bestemming Skydive Mossel Bay — een coastal dropzone gelegen aan de Guarden Route tussen Kaapstad en Port Elizabeth.

Skydive Mossel Bay wordt sinds jaar en dag geopereerd door Henk van Wyk en beschikt naast Cessna 182’s over een King Air B90 die je in 15 minuten naar 14 kft brengt. De deur is klein maar eenmaal in vrije val is het uitzicht over de baai waanzinnig en, door de hevige regenval in januari, was het landschap dit jaar bijzonder groen!

De groep kwam gefaseerd aan, ofwel via het lokale vliegveld in George (30 minuten rijden) of Kaapstad (5 uur rijden). Voor iedereen was het wederzien met de Skydive Mossel Bay staff een waar genoegen en al snel werden de eerste sprongen gemaakt.

Skydive Mossel Bay is een dropzone die in deze tijd van het jaar vooral draait op tandems maar ze opereren heel flexibel met grotere groepen fun jumpers. Door de ligging aan de kust neemt de wind gedurende de dag flink toe en is de windrichting enorm bepalend voor de (plotse) wolkvorming en temperaturen.

Extremen van 40+ degC bij Noorderwind en zo laag als 20 degC bij Zuiderwind waren geen uitzondering. Slecht weer? Ook dan kun je je prima vermaken in de buurt met de vele wildlife parken en wijngaarden.

Qua springen is er vooral gewerkt aan FS-skills onder leiding van Ruta en heeft de lokale Naomi Kotzee de freefly coaching en organzing op zich genomen. Voor ieder wat wils! Er zijn meerdere strandsprongen gemaakt en de braai is geregeld aangevlamd voor een “chop ’n dop”.

Ook de terugrijs was redelijk gefaseerd voor iedereen. Voor de meesten was het feest na 14 dagen weer voorbij en werd de zon, zee en zilte zeelucht weer ingeruild voor het Nederlandse winterwonderland.

Een enkeling is nog wat langer gebleven en heeft nog wat sprongen kunnen maken bij Skydive2Oceans in de buurt van Kaapstad waar, door extreme droogte/hitte en aanhoudende wind, bosbranden aan de orde van de dag waren. Een groter kleurencontrast met Mossel Bay vanuit de lucht is haast niet denkbaar.

Samenvattend was het weer een geslaagde trip en kijken we uit naar volgend jaar!

Tekst: Joris Betjes